ÖKSÜZKAYA, `TORBA YASA`YI DEĞERLENDİRDİ

ÖKSÜZKAYA, `TORBA YASA`YI DEĞERLENDİRDİ

AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, TBMM'nde görüşmelere başlanan `Torba Kanun` hakkında değerlendirmelerde bulundu. Öksüzkaya, ``Bu teklif ve tasarıda 17 Kanun Hükmünde Kararname ile 49 kanunda değişiklikler yaptık.Yasa toplumun genelini içere

Öksüzkaya, konuşmasında yasayla ilgili şu bilgileri verdi:

``Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, ayın ve haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının Araştırma-Geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere, 25 Haziran 2013 tarihi itibarıyla; 657 sayılı Kanun´un 4. maddesinin B fıkrası ve 4924 sayılı kanun uyarınca vizelenmiş veya ihdas edilmiş sözleşmeli sağlık personeli pozisyonlarında çalışanlar ile il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde Belediye Kanunu´nun 49. Maddesi´nin üçüncü fıkrası uyarınca çalışmakta olan personel, memur kadrosuna atanacak. Böylece, 4/B statüsünde 72 bin 485, mahalli idarelerde 23 bin 248, Sağlık Bakanlığı´nda 772 olmak üzere toplam 96 bin 505 personelimize müjdeli haberi vermiş olduk.

Sanayi siciline kayıtlı olmayan işletmelerin kayıt altına alınması amacıyla belirtilen süre içinde kayıt yaptırmaları kaydıyla, faaliyete başladıkları tarihten itibaren idari para cezası ödemeyeceklerine ilişkin düzenleme kabul edilmiştir.

Cami, mescit ve Kur’an kurslarının ticari faaliyetler için ayrılan kısımlarının, Diyanet işleri başkanlığınca işletilebilmesi, işlettirilebilmesi ya da kiralanabilmesinin önü açılmıştır. Görevde bulunan vekil imam,vekil müezzin-kayyım ile diyanet işleri başkanlığa bağlı Kur’an kurslarında vekil olarak öğreticilik yapanların, 3 ay içinde müracaat etmeleri halinde, yeterlilik belgesine sahip olmaları koşuluyla ilgili kadrolara atanmalarını sağladık.

 

Şartlarına uygun olmadan veya hileli yollarla temin edilmiş sürücü belgelerinin emniyet genel müdürlüğü veya bağlı trafik tescil kuruluşlarınca iptal edilmesini, sürücü belgesi sahibi kişinin, uyuşturucu madde kullanma ve bulundurma, v.b. suçlardan hüküm giymesi halinde bu kayıtlar adli sicilde silininceye kadar sürücü belgelerine el konulmasını sağlayan düzenlemeler kabul edilmiştir.

 

Yabancı plakalı araçların plakalarına düzenlenen idari para cezalarının Gümrük kapılarına gelmeden önce ödenebilmesine imkân sağlanmıştır.

 

İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da, yeniden sürücü belgesi alanların yönetmelikte belirlenen süreler içerisinde aday sürücü olarak kabul edilmelerine imkan sağladık.

 

Kamulaştırılan taşınmazların eski malikleri veya mirasçıları tarafından bu taşınmazların geri alınması, bedel veya tazminat talebiyle açılan ve henüz kesinleşmeyen davalarda da uygulanmasını sağlayan düzenleme ile baraj, sulama şebekeleri ve boru hatları, karayolu, liman ve havaalanı, demiryolu gibi gelecek yıllara sari büyük projelerde, kamu yararı kararının ilânen tebliğ edilmesini müteakip kamulaştırılacak taşınmazların üzerine yapılan, sabit tesislere kamulaştırma bedelinin ödenmemesini sağlayan düzenleme yapılmıştır.

 

Finansal kiralama şirketlerinin bizzat kiracıdan satın alıp geriye kiraladığı taşınmazların, Mülkiyetinin sözleşme süresi sonunda kiracıya devredilecek olması koşulu ile kiralayana satılması, satan kişilere kiralanması ve devri işlemleri KDV’sinden istisna edilmesini sağlayan düzenleme ile , finansal kiralama şirketlerine satışından doğan kazançların, ve taşınmazların finansal kiralama şirketlerince tekrar devralındığı kuruma satışından doğan kazançların, kurumlar vergisinden istisna edilmesini sağladık.

 

Merkez Bankasının bireysel kredi kartlarında azami akdi ve gecikme faizi oranlarını tespit etme yetkisine benzer şekilde, tacirlere verilen kurumsal kredi kartları bakımından da azami akdi ve gecikme faizi oranlarını belirleme yetkisi verilmiştir.

 

28 Şubat 1997 tarihinden sonra verilen disiplin cezaları nedeniyle memuriyetten çıkarılanların, gerekli şartları taşımaları kaydıyla yeniden göreve alınmalarına sağlayan düzenleme yapılarak mağduriyetlerin giderilmesini sağladık.

 

Eski eser vakıf kültür varlıklarının değer tespiti mümkün olmadığından, sigorta şirketlerinin sigorta yapmaması nedeniyle, “kanunun sigorta yapmaya ilişkin hükmü” uygulanamamaktadır. Bu nedenle vakıf kültür varlıklarının sigorta işlemlerinde bedel tespitine ait kriterleri içeren düzenleme bulunmaktadır. Yine

1/1/1990 tarihinden itibaren yargı kararları gereği, kapatılarak malları vakıflar genel müdürlüğüne intikal eden vakıfların kurucularına, aynı ad ve amaçla vakıf kurmak şartıyla, dağıtılan vakıfların mallarının ilgili vakıflara intikalini sağladık.

 

Şirket sözleşmelerinde ortaklıktan çıkarmaya ilişkin hükümler kuruluşta oybirliği ile konulmakta iken, ortaklıktan çıkarma sebeplerinin sonradan sözleşme değişikliği yaparak konulmasını düzenleyen hüküm bulunmadığından, konuya açıklık getirmek amacıyla bu düzenlemeyi yaptık.

 

Uygulamada yaşanan sorunların giderilmesini teminen iş sağlığı ve güvenliği kanununun yürürlük maddesinin; işyerleri ile kamu kurum ve kuruluşları hazır olmadığından ( 1 ocak 2014- 30 haziran 2014 ve 30 haziran 2016 tarihlerine)ertelenmesini sağlayacak bir düzenleme kabul edilmiştir.

 

Halka açık ortaklıkların yönetim kurullarında, gerekli bazı şartların sağlanamaması durumunda SPK’nın, yerlerine yeni üyeler seçilinceye kadar görev yapmak üzere, yönetim kurulu toplantı yeter sayısını sağlayacak asgari sayıda yönetim kurulu üyelerinin resen ataması mümkün kılınmıştır.

 

Rüzgar enerjisine dayalı üretim faaliyeti için yapılmış lisans başvurularından kurul kararı ile lisans verilmesi uygun bulunmuş, ancak yükümlülüklerini yerine getiremediğinden dolayı lisans başvurusu reddedilmiş yatırımcılara bir aylık başvuru hakkı tanınmak suretiyle rüzgar enerjisi yatırımlarının hızlandırılması sağlanacaktır.

 

Maliye Bakanlığı merkez teşkilatında daire başkanı, genel müdür yardımcısı ve başkan yardımcısı veya taşra teşkilatında defterdar kadrolarında toplam en az üç yıl görev yapmış olanların, Maliye uzmanı kadrosuna atanabilmesine imkân sağlayan ve, vergi denetim kurulu başkan yardımcılarının sayısı 6’ya çıkartan maddeler eklenmiştir.

 

Üst sınıflarda ihtiyaç olan iş güvenliği uzmanlığı için, alt sınıf iş güvenliği belgesine sahip olanlara; üst sınıflardaki iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilmeleri için, bir yıl içinde kullanılmak şartıyla en fazla iki sınav hakkı verilecektir.``





“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı