OJE VARKEN, ABDEST VE GUSÜL OLMAZ

OJE VARKEN, ABDEST VE GUSÜL OLMAZ

Ojenin abdest veya gusle engel teşkil edip etmediği konusunu haber ekibimize değerlendiren Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Pazarbaşı, Oje tırnağın üzerini kapladığını ve abdest alındığı zaman s

Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Pazarbaşı, Ojenin abdest veya gusle engel teşkil edip etmediği konusunu haber ekibimize değerlendirdi. Prof. Dr. Erdoğan Pazarbaşı, “Bu soruyu soranlara biz şunu diyoruz en güzel makyaj insan olmaktır, en güzel makyaj gençliktir ve insanın yaşlılığı da bir insanın en güzel makyajlarındandır. Her yaşın kendine özgü bir makyajı güzelliği yani fıtri anlamda vardır.  Ojenin abdest veya gusle engel teşkil edip etmediği sorusu sıkça sorulur. Oje bildiğiniz gibi tırnağın üzerini kaplamakta ve abdest aldığımız zaman suyun tırnağa temasını engelleyici bir tabaka oluşturmaktadır. Bu durumda abdest ve gusül olmaz  oje  abdest gusüle mani yani bir engel teşkil eder” dedi.

diğer makyaj malzemeleri konusuna da değinen  Prof. Dr. Erdoğan Pazarbaşı, “genel kaide ilke şudur, suyun insanın tenine temasını engelleyici bir tabaka oluşturuyorsa bu abdeste ve güsule mani bir durumdur. Bu durumdaki bir kişinin abdesti ve güsulu gerçekleşmiş olmaz. Saç boyası meselesi de bunu yine aynı çerçevede değerlendire biliriz. Zaten saç boyası ki genelde geleneksel olarak kına bizim kültürümüzde hanımlarının saçlarına kına yakma konusu vardır. Tabi bu kına hükmündeyse buradan şunu demek istiyorum. Saç boyası saçın telleri üzerinden suyun temasına engelleyecek bir tabaka oluşturuyorsa hüküm aynıdır yani abdestle güsule engel teşkil eder. Eğer herhangi bir tabaka oluşturmuyorsa abdest ve güsule engel teşkil etmez” ifadelerİni kullandı.

Sözlerinin devamında Prof. Dr. Erdoğan Pazarbaşı şunları kaydetti: “Makyaj konusunu başlı başına bütün bir şekilde bakmak gerekir. Yapılan makyajın çeşidine cinsine  hangi amaçla yapılıp yapılmadığına da bakmak gerekir . Bu arada bazı insanların veya çevredeki insanların dikkatlerinin üzerlerinde yoğunlaşmasını sağlamak ki burada bizim dinimiz kadın ve erkek arasında bir mahremiyet konusunu dile getirir. Tabi burada bütün olumsuz gözleri üzerine çekecek makyaj yapmak doğru bir yaklaşım değildir. Ama genel manada şunu söylersek  bir Müslüman hanımda beyde makyaj konusunda hassas olmalı. Müslüman bir hanımın kendisini her türlü haramdan koruması gerekir. Art niyetli kötü niyetli insanların odak noktasın haline getirecek makyaj ve kıyafetlerden sakınması onun dini bir sorumluluğudur ve ahlaki bir sorumluluğudur da diyebiliriz”.



Sosyal medya fenomeni toprağa verildi

Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti