OBEZLERİN NEREDEYSE TAMAMI DİYABET HASTASI

OBEZLERİN NEREDEYSE TAMAMI DİYABET HASTASI

Talas Belediyesi´nin önemli sosyal projelerinden "Sağlıklı Yaşam Projesi"...

   Talas Belediyesi´nin önemli sosyal projelerinden "Sağlıklı Yaşam Projesi" kapsamında düzenlenen seminerde konuşan Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğünden Dr. Osman Demir, diyabet hastalığının dikkat edilmediğinde ölümcül olabileceğini belirterek, "Obezlerin de neredeyse tamamı diyabet hastası" dedi.
Geriatri Hastanesi´nde düzenlenen seminere Sağlıklı Yaşam Projesine katılan genç-yaşlı, kadın-erkek çok sayıda kişi katıldı. Burada konuşan Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğü´nden Dr. Osman Demir, diyabetle obezitenin ilişkisine dikkat çekti. Dr. Demir, "1998´den 2010 yılına kadar yapılan araştırmalarda obezitenin artışı yüzde ellilerde. Diyabetle ilişkisi oradan geliyor. Çünkü neredeyse obezlerin tamamı diyabet hastası. Bilinen ve yeni diyabete baktığımızda yapılan araştırmada kadın ve erkeklerin yüzde 9´unda görüldüğü ortaya çıktı. Ama toplumda yaklaşık yüzde 8 bilinmeyen diyabet hastası var. Yüzde 50´si ise diyabet tanısı almamış, kendisinin diyabet hastası olduğunu bilmeyenler." diye konuştu.
Türkiye´nin Avrupa´da diyabetin birinci sırada görüldüğü ülke olduğunu kaydeden Demir, "Baktığımızda Rusya nüfussal olarak ilk sırada yer alırken, Türkiye ise yüzde 15 oran olarak ilk sırada bulunuyor. Her 6-7 kişiden biri diyabetli." şeklinde konuştu.
Demir, diyabetin insanın yaşam süresini ortalama 10 yıl kısalttığını ve dünya genelinde 4. ölüm nedeni hastalık olduğunun altını çizerek, "Diyabetle ilgili kat etmemiz gereken çok fazla yol var. Bu durum giderek artan ciddi bir sağlık problemi. Dünya Sağlık Örgütü artık diyabeti bütün dünyaya yayılan bir hastalık kategorisine aldı. Görülmediği hiçbir yer yok ve çok hızlı bir şekilde yayılıyor. Öncesinde hedef hastalığın azaltılmasıydı şimdi ilerlemesi durdurulmaya çalışılıyor. Dünyanın en önemli halk sağlığı sorunu olarak adlandırılıyor." ifadelerini kullandı.
Demir, diyabetin belirtilerini "Kilo kaybı, çok sık idrara çıkma, özellikle gece idrara çıkma, düzgün bir yaşam sürmesine rağmen yorgun olma hissi, aynı zamanda da 15-20 gün gibi uzun süre çok su içme, günlük 4-5 litre su içmesine rağmen ama hala su isteği olma" şeklinde sıralarken, hastalığın herkeste görülebileceğini ve bu tür bulgulara sahip olanların mutlaka doktora gitmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.



İncesu’da sağlık hizmetleri değerlendirildi

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi