OBAMA SURİYE KONUSUNDA GÜVERCİN TAVIRLI

OBAMA SURİYE KONUSUNDA GÜVERCİN TAVIRLI

Kayseri Melikşah Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Yuvacı, Türkiye’nin Suriye konusunda Obama’dan şahin tavrı takınmasını beklediğini, ancak Obama’nın olaya diplomasiyi daha ön pla

Melikşah Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Yuvacı, Türkiye’nin Suriye ile savaş riskine girmeyeceğini, Amerika’nın da bu konuda aynı tavrı takınarak daha diplomatik bir yol izleyeceğini ifade etti. “Suriye konusunda biz Obama'dan biraz daha şahince davranmasını istiyoruz ama Obama bizim istediğimizden daha güvercinimsi” diyen Yuvacı, Amerika’nın 4 yıldan bu yana yaşadığı ulusal ekonomik kriz nedeniyle Obama ile tekrar başlayan yeni dönemde dış politikada çok fazla maceraya girmeyeceğini, daha çok iç politikaya yöneleceğini belirtti. Bu nedenle Amerika’nın yeni dönemde diplomasiye daha fazla ağırlık vereceğini kaydeden Yuvacı, Suriye konusunda da aynı tavrı takınacaklarının altını çizdi. Suriye’de bir savaş riskini Türkiye’nin ne askeri ne de siyasi olarak göze alabileceğine dikkat çeken Yuvacı, “Savaş olmaz, bu çünkü kimsenin işine gelmez. Türkiye'nin dahi işine gelmez. Türkiye neden böyle askeri ve siyasi bir risk alsın ki? Taşıyamayacağı bir riski alması zaten mümkün değil, ki kendimizi bir mezhep savaşının içinde buluruz. Bu, Türkiye için faydadan ziyade zarar getirecektir. Ve bizim devlet adamlarımız da bunu hesaplıyordur, ki hesaplıyor. Savaş çıkacak olsaydı çok sebebimiz vardı; uçağımız düşürüldü, sınırda 5 sivilimiz hayatını kaybetti. Hükümet isteseydi bu olaylara orantılı tepki vermeyebilirdi. Bu da çok güçlü bir mesaj aslında Suriye'ye; 'Yeter ki sen bizim sınırlarımıza saygılı ol, sınırlarımızda vatandaşımızı tehdit edecek bir girişimde bulunma” diye konuştu.
Suriye konusunda tampon bölge ve muhaliflerin silahlandırılması şeklinde iki çözüm üzerinde durulduğunu dile getiren Yuvacı, “Ki bunlar da çok zor, özellikle tampon bölgenin, mültecilerle ilgili sorundan dolayı gerçekleşmesi çok zor. Çünkü işin içinde Rusya faktörü var. İran faktörü hakeza. Ve Amerika'nın da buna pek niyeti yok gibi. Amerika artık daha çok Türkiye'ye 'bu işi sen yap, biz gereken siyasi desteği veririz' gibi bir mesaj verecek ve Türkiye'nin bunu yapabilecek ne siyasi ne de askeri becerisi var. Kontrol edemeyeceğimiz bir tampon bölgeyi kurmak bizim için çok tehlikeli olur, faydadan ziyade zarar getirir” dedi.
Yeni dönemde Suriye konusunda bekle-gör politikası uygulanacağını ifade eden Yuvacı, Amerika’nın bu konudaki girişiminin diplomatik olacağını, bunun ötesinde bir beklentiye girmenin gerçekçi olmayacağını sözlerine ekledi.


“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı