NİŞASTA BAZLI ŞEKERLER SAĞLIĞA DA

NİŞASTA BAZLI ŞEKERLER SAĞLIĞA DA

ÜLKE EKONOMİSİNE DE ZARARLI

Sağlıkçıların zararlı olduğunu ifade ettiği nişasta bazlı şekerler (NBŞ) ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar (YYT), şeker pancarı üreticileri ve şeker fabrikaları yöneticileri tarafından da ülke ekonomisine zararlı bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından yayınlanan NBŞ ve YYT Raporuna, sağlıkçılardan olduğu kadar şeker pancarı üreticileri ve şeker fabrikası yöneticilerinden de destek geldi. Sağlık uzmanlarının insan sağlığına zararlı bulduğu NBŞ ve YYT´ler, şeker pancarı üreticileri ve şeker fabrikası yöneticilerine göre de ülke ekonomisine zarar veriyor.

?KOTALAR ACİLEN DÜŞÜRÜLMELİ?

Konuyla ilgili açıklama yapan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, raporda sigaradan daha zararlı olduğu ifade edilen NBŞ ve YYT´lerle ilgili kotaların Avrupa ülkelerindeki düzeye düşürülmesi için acilen çalışma başlatılması gerektiğini belirtti. Akay, ?Ülkemizde NBŞ ile ilgili yüzde 10 kota olmakla birlikte, aslında piyasada daha yüksek oranlarda kullanıldığına dair bir durum tespiti söz konusu; böyle bir endişemiz var. Avrupa ülkelerinde bu kota yüzde 2 seviyesinde. Bizim ülkemizde neden yüzde 10 ve daha üzerinde olsun. Hiç olmazsa gelişmiş ülkeler seviyesinde olması hızlı bir şekilde ulaşılması gereken bir hedef olmalıdır? diye konuştu.

?YYT´NİN İTHAL EDİLMESİ EKONOMİYE ZARAR VERİYOR?

Mısır nişastasından elde edilen NBŞ ve tamamen kimyasal içerikli olan YYT´nin şeker pancarı üreticilerine ve dolayısıyla ülke ekonomisine zarar verdiğini vurgulayan Akay, ?2017 yılında 2 bin 964 ton YYT ithal edilmiş. Bu rakam, Kayseri Şeker Fabrikasının 328 bin tonluk üretimine tekabül ediyor. Dolayısıyla YYT insan sağlığını olumsuz etkilemenin yanı sıra bizimki gibi fabrikaların ürünlerinin satılmasına engel oluyor? dedi.

KARACİĞER YAĞLANMASI VE OBEZİTE NEDENİ

Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Esra Kula ise, nişasta tipi yiyeceklerden elde edilen NBŞ´lerin, daha fazla işlem görmüş, daha basit formlu ve şeker pancarından üretilen klasik şekere göre kana daha hızlı karışan bir tür olduğunu söyledi. NBŞ´nin, özellikle hareketsiz yaşayan bireylerde karaciğer yağlanmasına, diyabete obeziteye ve obeziteye bağlı bir çok hastalığa neden olabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Kula, YYT´lere dair şunları söyledi:

?Şekerin kalorisi var fakat tatlandırıcının kalorisi yoktur. Kalorisinin olmaması bir avantaj fakat tatlandırıcının türüne göre vücuda başka zararlar oluşturabilir. O nedenle kullanılan tatlandırıcının türünü öğrenmek lazım. Türünü öğrensek bile henüz bütün türlerinin insan vücuduna zararları net olarak açıklanmadığı için yine olabildiğince YYT´lerin yoğun kullanıldığı light içeceklerden veya bazı boncuk şekerlerden uzak durmak lazım.?

Diyetisyen Esra Kula, ölçülü şeker alımının yanı sıra, paketli ya da sanayi tipi gıdalardan uzak ve evde hazırlanmış gıdaları tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Haber Kaynak : İHA

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı