MÜSİAD 2019’U DEĞERLENDİRDİ, 2020'DEN BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI

MÜSİAD 2019’U DEĞERLENDİRDİ, 2020

MÜSİAD ŞUBE BAŞKANI KÜTAHNECİ: ”EKONOMİDE SANCILI SÜREÇ GERİDE KALIYOR”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen basın toplantısında 2019 yılı değerlendirilirken 2020 yılından beklentiler ele alındı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği  Kayseri Şube Başkanı Mehmet Kütahneci tertiplenen basın toplantısında 2019 yılında gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi verip, ülke ekonomisini değerlendirdi… Şube Başkanı Kütahneci ekonomide sancılı sürecin geride kaldığını belirtip  “Ülke olarak ekonomide sancılı bir süreçten geçtik ama toparlanmanın fiilen yansımalarını görüyoruz" ifadesini kullandı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği –MÜSİAD Kayseri Şubesince tertiplenen kahvaltılı basın  toplantısındamedya mensuplarının karşısına çıkan Şube Başkanı Mehmet Kütahneci2019 yılı faaliyetlerini değerlendirip, 2020 yılı yol haritaları hakkında bilgiler verdi.

Başkan Kütahneci “Yönetim kurulunu oluştururken geçmişten gelen arkadaşlarımızla görevi yeni alacak arkadaşlarımızı toplamak istedik. Geçmişten gelen tecrübelerin aktarılması ve yeni heyecanın içerisinde bulunmasıyla birlikte görevi devraldık. O heyecanla da hızlı bir şekilde elimizden gelen maksimum gayretle şehrimize, ülkemize ve işadamlarımıza faydalı işler yapmaya çalıştık” ifadesini kullanarak  şunları kaydetti:

“Görevi devralır almaz Arap Türk İşadamları Derneği bizi ziyaret etmek istediler. Bizi ziyaret edip ziyaretin ardından karşılıklı iş görüşmeleri oldu. Teknopark işbirliğiyle liderlere özel ekonomiye hazırlık programı gerçekleştirdik. 2019 başlarında Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar’ın da teşrifleriyle Savunma ve Havacılık Sektöründe Kayseri Sanayisinin geleceğiyle ilgili programın iştirakçisi olduk. Eğitim komisyonumuzun yaptığı çalışmalar arasında ülkelerin büyük stratejilerini anlamak konulu bir eğitimimiz oldu. Tarım il müdürümüzü ziyaret ettik. Eğitim alanında Avrupa Birliği’nin büyük stratejisi ve Avrupa Birliği’nin Türkiye İlişkileri konulu Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’yı misafir ettik. Konyalı işadamları ile birlikte karşılıklı iş görüşmeleri yaptık. İnşaat komisyonumuzun düzenlediği yönetmeliklerin çok sık değişmesi ve takip edilememesi noktasında yönetmeliğe katkı olması amacıyla bir çalışma düzenledik. 40 üniversiteden gelen Afrikalı öğrencilerin Kayseri’de buluşması gerçekleşti. MÜSİAD’da ‘gönül üyeliği’ ile ilgili bir bölüm de var. Prof. Dr. Derviş Karaboğa bizim gönül üyemiz. Kayseri’nin geleceği konulu toplantılarımıza devam ettik"

Başkan Yardımcısı Mustafa Subaşı ise 2018 yılının ekonomik olarak sıkıntılı geçtiğini hatırlatıp, 2019 yılı sonralarına doğru ekonomimizde gözle görülür bir iyileşme süreci başladığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Malumunuz 2018 yılında ülke olarak ciddi ekonomik saldırılar yaşadığımızı biliyoruz. Aşağı yukarı 6 yıla yakındır ekonomik olarak ülkemiz savaş halinde. 2013 yılındaki gezi olaylarıyla başlayan aslında adı ağaç ve gezi parkı olan lakin finansal operasyon olmak üzere başlatılan süreçten bahsedelim. O günlerde liderlerimizin dirayetli duruşuyla atlatıldığını düşünüyoruz. Arkasından 17-25 Aralık süreci, yine malumunuz 15 Temmuz darbe süreci, arkasından Rahip Brunson süreci ve Amerika başkanının tweet olayıyla ağır bir süreç geçirdi ülkemiz. Ve geldiğimiz noktada da yeni yeni dengelenme olduğunu düşünüyoruz. Faiz oranlarının 40-45’lere çıktığı, enflasyon oranlarının çok yükseldiği, işsizlikle alakalı problemler yaşadığımız günlerdi. Ama geldiğimiz durumda da yeni yeni dengelenme olduğunu düşünüyoruz. Ülke olarak ekonomide sancılı bir süreçten geçtik ama toparlanmanın yavaş yavaş olduğunu ve şuanda da bunun fiilen yansımalarını gördüğümüzü ve 2020 yılının 6. ayından sonra da iyice normalleşmenin olacağını öngörüyoruz. Geçmişe baktığımızda da 2013 yılında aslında Gezi Olaylarından önce cumhuriyet tarihinin en düşük faiz ve enflasyon oranıyla güzel günlerin olduğunu yalnız sonrasında geçirdiğimiz süreçte problemli günler geçirdiğimizi ama şuanda tekrardan normalleşmenin olduğunu öngörüyoruz. Beklentimiz de dövizde şuanda stabilizasyonun olduğunu düşünüyoruz. Bu şekilde de baktığımızda devletimizden isteğimiz de üretim ekonomisi için müteşebbis ve yatırımcıların biraz daha üretimle alakalı daha da destek olmaları gerektiğini düşünüyoruz"



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları