MOBİLYACILAR ENERJİ KOOPERATİFİ

MOBİLYACILAR ENERJİ KOOPERATİFİ

5 MEGAWATT ÇATI ÜRETİM TESİSİ AÇTI

Türkiye´nin faaliyete geçen ilk enerji kooperatifi tarafından kurulan Mobilyacılar Enerji Kooperatifi 5 megawatt çatı üretim tesisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da canlı bağlantısı ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan´ın katılımıyla açıldı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın canlı bağlantısının ardından yaptığı konuşmada,  "Bugün 5 megawatt olarak açılan üretim tesisinde, 15 megawatt olarak yola çıktınız. İnşallah bu 15 megavatı tamamlamaya vesile olursunuz. 15 megawattın 7,5 milyon kilowatt saat enerji ile buradaki bütün firmalarımıza ve artan yatırımlarla Kayseri´ye katkısı büyük olacaktır. Kayseri´nin bizim için Türkiye´deki yeri tartışılmaz. Son senelerde Kayseri´nin ihracatı yaklalşık yüzde 30 seviyesinde . Ben bunu Kayseri´ye yakıştıramadım. Bu oran yüzde 30 iç piyasa yüzde 70 ihracat olmalı. Biz sizi destekleyeceğiz, siz de ihracata daha fazla ağırlık vereceksiniz. Biz sizin ihracatınızın önünü açmak için elimizden gelen ne varsa bütün gücümüzle yanınızda olacağız. Geçen sene de baktım yaklaşık 338 milyon lira sadece... Kayseri´ye ihracat teşviği vermişiz. Bu teşviklerimizle her zaman sizlerin yanında olacağız." dedi.

TESİS HAKKINDA

Mobilya Kentte faaliyete geçen tesis,  5 MW yatırım toplamda 15 bin 400 adet güneş paneli gerçekleştirildi. 100 adet İnvertör kullanıldı. 7 Milyon dolara yatırım yapıldı.  Yıllık 7 milyon 500 bin kilo watt enerji üretmeyi hedefleniyor. Kayseri´de faaliyete geçecek bu kooperatif kapsamında 5 MW´lık  güneş enerji santralinde 763 üretim işyeri, 400 mağaza ve mobilya satışına yönelik bir alışveriş merkezinin yer aldığı, 688 ortaklı, 15 MWp gücünde bağlantı görüşüne sahip Türkiye´de faaliyete geçen ilk ve en büyük yenilenebilir enerji kooperatifi olma özelliğine sahip. Kooperatifin, 36 bin metrekarelik çatı alanına kurulan 6 milyon dolar değerinde ve 5 MWp kapasiteli ilk etap sayesinde yılda 7,5 GWh enerji üretilmesi, 23, bin 404 ağaç kurtarılması, 1650 araç kirliliğinin önüne geçilmesi ve 8,2 ton karbonmonoksit gazının salınımının engellenmesini hedefleniyor.


Haber Kaynak : DHA

SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Eyvan Sohbetleri'nin konusu 'Kayseri'de Ramazan gelenekleri' oldu

Büyükkılıç Yahyalı'dan seslendi: "Yerli ve milli görüşün gerçek hizmetkarı, gerçek evlatlarıyız"

Başkan Çolakbayrakdar: "Kayserililerin keyif alacağı bir Kocasinan inşa ediyoruz"

Kayseri Adliyesi seçimler için hazırlandı

Başkan Yalçın: "İhracattaki artış büyümeye pozitif katkı sağlayacaktır"

Başkan Büyükkılıç vatandaşla buluştu, kale surlarından Kayseri’ye mesaj verdi

Kayseri’nin pastırma ve sucuk kültürü bu müzede yaşayacak

Hacılar’da TOKİ çalışmaları başladı

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi