MEHMET KARATAŞ İLE

MEHMET KARATAŞ İLE

HATFANIN RÖPORTAJI

?35 YILLIK MAZİMİZLE KAMUOYUNUN GÜVENİNİ KAZANDIK?

Bu haftaki röportajımı Kayseri Final Okulları Genel Müdürü Mehmet Karataş ile gerçekleştirdim. Kendisi ile uzun uzun sohbet etme şansım oldu. Kendisi ile eğitimden öğretime ve hatta okullarda yapılması gereken etkinliklere kadar konuştuk. Edebiyat Öğretmeni olan Mehmet Karataş´ın sohbeti çok doyumsuz olduğu gibi sürükleyiciydi. Şimdi çok fazla uzatmadan Kayseri´de kurdukları yeni okulu, Kayseri Final Okulları´nın açılış öyküsünü dinliyoruz.

E. KİPMAN: Merheba Mehmet Bey. Kayseri Final Okullarını nasıl açma kararı verdiniz?

M. KARATAŞ: Merhaba Emre Bay. 35 yılı aşkın bir zamandır ülke genelinde eğitim kurumlarıyla, yayınlarıyla Türk Milli Eğitimine, öğrencilerimize hizmet veren Final Eğitim Kurumları olarak 37. okulumuzu bu öğretim yılında Kayseri´de açtık. Yukarı Talas mevkiinde oldukça geniş bir alanda, en ince ayrıntısına kadar düşünüp planlanan bir eğitim kampüsünde hizmet veriyoruz. Şehrimizdeki çok değerli eğitim kurumları halkasına Final Okullarını da katmanın sevinci ve onurunu yaşıyoruz. Kayseri´de Final okulları kurgulanırken bir okulun her şeyden önce bir yaşam alanı olduğu gerçeğini hep göz önünde tuttuk.

E. KİPMAN: Öğretim kadronuz oldukça iddialı isimlerden oluşuyor. Konuyu belirlerken çok titiz davrandığınıza şahit olduk.

M. KARATAŞ: Evet, akademik kadro oluşturulurken çok hassas davrandık. Şehrimizdeki resmi ve özel eğitim kurumlarında tecrübe kazanmış, kamuoyunun takdir ettiği eğitimcilerimizi ekibimize dahil ettik. Her velinin ve öğrencinin bir eğitim kurumunda ilk beklentisi kaliteli bir eğitimdir. Bunun gerçekleşebilmesi için iyi bir kadro, kaliteli yayınlar, tecrübe şarttır. 35 yılı aşkın bir zamandır ülke genelinde kamuoyunun güvenini kazanmış bir eğitim kurumu olarak bunun en güzelini öğrencilerimize sunacağımıza olan güvenimiz tamdır.

E. KİPMAN: Günümüzde yabancı dil eğitimi de çok önemli, bu konuda ne tür çalışmalar yapacaksınız?

İngilizce ve Almanca olarak dil eğitimi vereceğiz.

M. KARATAŞ: Özel bir okulda dil eğitiminin çok kaliteli olması gerektiğinin bilinciyle özel ve farklı uygulamalarımız olacak. Yabancı dil zümremizde hem Türk hem yabancı öğretmenlerimiz bulunacak. İngilizce ve Almanca olarak dil eğitimi vereceğiz. Öğrencilerimiz, sınıflarda alacakları normal dil eğitiminden ayrı olarak, dil seviyesine göre kurlara ayrılıp özel bir dil takviyesi daha alacaklar. Bu çalışmalar, yurt dışındaki dil okulları ile desteklenecek. Her öğrencimizin uluslararası geçerliliği olan dil eğitimi sertifikalarını almalarını sağlayacağız.

E. KİPMAN: Yoğun eğitimin arasında öğrenciler için eğlenceli aktiviteler de olacak mı?

M. KARATAŞ: Akademik çalışmalarda dengeli eğitimi ve çocuklarımızın gelişimini destekleyen sosyal faaliyetlere yer verilecek. Temel amacımız; özgüvenini kazanmış, kendini ifade etmekte zorlanmayan, sosyal ve entelektüel bireyler yetiştirmek olacak.

E. KİPMAN: Rehberlik servisinin Finalin olamazsa olmazlarından biri olduğunu biliyoruz. Okulunuzda da etkin bir rehberlik hizmeti olacak mı?

Yeterli sayıda rehber öğretmen ve okul psikoloğu ile öğrenci ve velilerimize hizmet veriyoruz.

M. KARATAŞ: Olmaz mı! Sizin de belirttiğiniz gibi Final Okullarında işlevsel bir rehberlik hizmeti vardır. Bireyin kendini gerçekleştirmesine yardımcı olacak uygulamalar esastır. Bu serviste yeterli sayıda rehber öğretmen ve okul psikoloğu ile öğrenci ve velilerimize hizmet veriyoruz.

E. KİPMAN: Okulunuzda sanat ve spor faaliyetleri için oldukça geniş alanlar tasarlanmış, öğrenciler bunlara ayrıca sevinecektir.

Spor alanları öğrencilerimize cevap verecek şekilde planlandı.

M. KARATAŞ: Bireylerin bedenen ve zihnen sağlıklı gelişimi için sanat ve sporla iç içe olmaları şarttır. Okulumuz kurgulanırken spor ve sanat için gerekli mekanlara oldukça fazla yer verilmeye çalışıldı. Okulumuzda spor salonu, yüzme havuzu, dış mekanlardaki spor alanları bütün öğrencilerimize cevap verecek şekilde planlandı. Çeşitli sanatsal etkinlikler için sanat galerileri, atölyeler oluşturuldu. Biz hayal ettiğimiz her şeyi hayata geçirdik.

E. KİPMAN: Okulunuzda gördüğüm kadarıyla yalnızca eğitim değil, aynı zamanda sosyal aktivite, önemli gün ve haftalarda etkinliklerle dolu dolu geçiyor. Yakın zamanda neler yaptınız?

M. KARATAŞ: Evet, elimizden geldiğince öğrencilerimizin önemli gün haftaları bilmesi, değerlerimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Örneğin, Mevlana´nın tasavvufu, hiç bir zaman bir felsefe görüşü ya da hayali bir bilgi olmamıştır. O´nun tasavvufu, irfan, hakikat, aşk ve cezbe âleminde olgunlaşmadır. Bu görüş ve düşünce ışığında Kurucumuzun Mevlana Celaleddin Rumi´ye ait ?Etme´ şiir dinletisi ile Mevlana´nın fikir dünyası daha iyi anlaşıldı. Din, dil, ırk ayrımı yapmayan bütün insanlara eşit ölçüde değer veren Mevlana, okulumuzun İngilizce öğretmeni Christine Mary Clarke ve Din Kültürü öğretmenimiz Elif Akbaba tarafından türkçe ve ingilizce olarak yapılan özlü söyleyişi ile zihinlerimizde silinmeyecek bir iz bıraktı. Kayseri Final Okullurı,hoşgörünün sevgi rıhtımları olan Mevlana Haftasını büyük bir coşkuyla kutladı. Düşünür ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi,okulumuzun konferans salonunda Mevlana Haftası etkinlikleriyle anıldı.Neyzenler,semazenler ve öğrencilerimizin hazırladığı gösteriler büyük bir ilgiyle izlendi. Aralık ayı etkinliklerinden biri olarak planlanan ortaokul sınıflar arası münazara karşılaşmalarının finalleri yapıldı. Sınıflarda gerçekleştirilen ön elemelerden sonra finale kalan sınıflarımız, okulumuz konferans salonunda çok çekişmeli geçen bir final seyrettirdiler. Kazanan grup ve sınıf arkadaşları kitap ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

E. KİPMAN: Öğrencilerin sağlıklı gelişimleri için yapmış olduğunuz etkinlikler var mı?

M. KARATAŞ: Güzel gülücükler için mutlu insanlar, huzurlu kalpler ve güzel dişler gerekir. Kayseri Final Okullarının öğrencileri diş taramasından geçti. Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun ?Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Programı? çerçevesinde gerçekleşen etkinlikte öncelikle diş hekimleri tarafından öğrencilerimize diş sağlığı ve diş fırçalamanın önemi konusunda sunum yapıldı. Daha sonra tek tek diş taramasından geçen minikler oldukça heyecanlandı. Daha önceden bilgilendirilmiş olan ailelerin verdiği izin doğrultusunda minik öğrencilerimize florürlü vernik uygulaması yapıldı.

E. KİPMAN: Peki çocuklar ilk karnelerini aldı. Öğrenci ve velilerin heyecanı nasıldı?

M. KARATAŞ: Kayseri Final Okullarının öğrenci, öğretmen ve velileri ilk karne heyecanını yaşadı. Okul konferans salonunda yapılan törenle karnelerini alan ilkokul birinci sınıftan on ikinci sınıfa kadar bütün öğrencilerin mutluluğu ve gururu gözlerinden okunuyordu. Törene ilk dönemde yapılan sınavların sonucuna göre dereceye giren öğrencilere plaketlerinin verilmesiyle başlandı. Başarıları ödüllendirilen öğrencilerimiz ve velileri bu haklı gururu doyasıya yaşadılar. Daha sonra öğrencilerimiz, sınıf öğretmenlerinden karnelerini aldılar. Tüm öğrencilerimizin başarılarını tebrik ediyor ve hepsine iyi tatiller diliyorum.

E. KİPMAN: Yarı yıl tatilini tatil gibi mi geçiriyorsunuz, yoksa devam ettirdiğiniz aktiviteleriniz oldu mu?

Yarıyıl tatili Final Okulları Eğitim danışmanı Prof. Doğan Cüceloğlu´nun önderliğinde devam ediyor.

M. KARATAŞ: Kayseri Final Okulları, öğrencilerin yarıyıl tatillerini en iyi şekilde değerlendirmesi için çalışmaya devam ediyor. Öğrencilerimize ücretsiz olarak buz pateni kursu açan okulumuz, öğrencilerin tatilde hem dinlenmelerini hem eğlenmelerini amaçlıyor. Kursu koordine eden beden eğitimi öğretmenlerimiz Abdullah Polat ve Murat Bozdemir kursun oldukça faydalı olduğunu dile getirdiler.  Bu etkinlikte yardımcı olan Büyükşehir Belediyesi Anadolu Harikalar Diyarı Tesis Sorumlusu Özgür Sinoplu´ya teşekkür ediyoruz. Ayrıca, kulumuza misafir olan tiyatro grubu yine okulumuzun misafiri olan Park Kreş öğretmen ve öğrencilerine çevre temasının ele alındığı çok güzel bir oyun sergilediler. Sabah kahvaltısından sonra okulumuzu gezen kreş öğretmen ve öğrencileri daha sonra okulumuzun konferans ve tiyatro salonunda oyunu seyrettiler. Daha sonra, memnuniyet ve beğenilerini bildiren misafirlerimizi uğurladık. Final Okulları yarıyıl tatilinde eğitim öğretimle ilgili çalışmalarına Final Okulları Eğitim danışmanı Prof. Doğan Cüceloğlu´nun önderliğinde devam ediyor. Tüm yurttaki eğitim koordinatörlerimiz; yaptıkları çalışmaları değerlendirmek, bundan sonra yapacakları çalışmaları kurum kültürüne uygun olarak daha da disiplinli, koordineli, verimli bir şekilde yürütmek için bir araya geldiler. Antalya Papillon Ayscha Hotelde buluşan Doğan Cüceloğlu ve eğitim koordinatörlerimizin bu çalışmaları son derece faydalı geçiyor.



Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor