MAVİ MARMARA

MAVİ MARMARA

“MAVİ MARMARA OLAYI İSRAİL İLE TİCARİ İLİŞKİLERİ ETKİLEMEDİ” “PALMER RAPORUNU SANKİ İSRAİL YAZMIŞ VE ÜYELERE VERMİŞ GİBİ” - TIPH TÜRKİYE ESKİ GÖZLEMCİSİ HASAN DERELİ: - “İSRAİL YAHUDİ SOYKIRIMININ DÜNYADAKİ TEK SOYKIRIM

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından ‘Ortadoğu’nun Düğümü Filistin’ konulu oturum gerçekleştirildi. Oturumda konuşan Yard. Doç. Dr. Mehmet Öcal, yaşanan Mavi Marmara olayının İsrail ile olan ticari ilişkileri olumsuz etkilemediğini söyledi. TIPH Türkiye Eski Gözlemcisi Hasan Dereli ise, “İsrail, sözde Ermeni soykırımını destekleyip desteklememe konusunda handikap içinde dedi.

ERÜ Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu’nda gerçekleştirilen oturumu Prof. Dr. Metin Hülagü yönetti. Oturuma konuşmacı olarak katılan Oturumda konuşan ERÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslar arası İlişkiler Bölümü Başkan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Mehmet Öcal, Türkiye’nin İsrail Devleti’ni ilk tanıyan ülkeler arasında olduğunu söyledi.

Türkiye’nin batılı duruşunu teyit etmek için İsrail ile olan ilişkilerini iyi tuttuğunu ifade eden Yard. Doç. Dr. Öcal, “Ortadoğu’da bulunan güçlü bir Türkiye, İsrail’in işine yarar. Türkiye’nin hava sahasını askeri tatbikatlarda kullanan İsrail için Türkiye çok önemli. Çünkü Türkiye’nin coğrafik yapısı İran ile hemen hemen aynı. İsrail, Türkiye üzerinden İran sınırına kadar uzanabilir” diye konuştu.

İsrail ile 1990’lı yıllarda ilişkilerin arttığını, 1995 ve 1999 yılları arasında Filistin ile ilgili yaşananlar nedeniyle ilişkilerin düzeyli bir seviyeye indirildiğini anlatan Yard. Doç. Dr. Öcal, “200’li yıllarda Ecevit, İsrail’i soykırım yapmakla suçladı. AK Parti Hükümeti ise sürekli olarak İsrail’i eleştirdi. Bu durum İsrail’de tepkiyle karşılandı. Ancak geçtiğimiz yıl yaşanan Mavi Marmara olayına baktığımız zaman, bu olay Türkiye ile İsrail arasındaki ticari ilişkileri olumsuz yönde etkilemedi. Tam tersine İsrail ile olan ticari ilişkiler geçtiğimiz yıllara oranla daha da arttı” dedi.

Mavi Marmara olayı sonrasında yayınlanan Palmer Raporu’nu sanki İsraillilerin yazarak üyelere dağıttığı algısının oluştuğunu ifade eden Yard. Doç. Dr. Öcal, “Bu rapor sonrasında, İsrail’in uluslar arası arenada ne kadar etkili olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Yaşananlar sonrasında, Türkiye’nin Arap ülkelerinin lideri durumuna geldiğini, İsrail’in ise Ortadoğu’da yalnız bırakıldığını söyleyen Yard. Doç. Dr. Öcal, “Bu durumun olumsuz etkileri ise, terörün azması ile sözde Ermeni soykırımının kabul edilmesi konularında Türkiye’ye etkisi oluyor” ifadesinde bulundu.

Oturumda, Mescid-i Aksa hakkında ve Filistin’de yaşananlar hakkında bilgi veren TIPH Türkiye Eski Gözlemcisi Hasan Dereli, İsrail’in sözde Ermeni soykırımını destekleme konusunda handikabının bulunduğunu söyledi. Dereli, “Çünkü İsrail, Yahudi soykırımının dünyadaki tek soykırım olmasını istiyor. Bu nedenle Ermeni soykırımı iddialarını destekleyip desteklememek konusunda kesin karar vermiş değil” dedi.



Kadın kooperatifleri sayısı 43'e ulaştı

“Bu fuar, iş arayan ile işverenleri buluşturacak”

Kayseri'de şimşekler geceyi aydınlattı

Pusatlı mahallesinde yağmur duası yapıldı

“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi