MASKE TAKIN VE ELLERİNİZİ SIK SIK YIKAYIN

MASKE TAKIN  VE ELLERİNİZİ  SIK SIK YIKAYIN

Diyanet İşleri Başkanlığı, kutsal topraklara giden vatandaşları, Ortadoğu Solunum Sendromu olarak bilinen Korona-virüsü hastalığına karşı uyardı. Sağlık Bakanlığınca hazırlatılan broşürlerin dağıtıldığı hacı adaylarından kalabalık ortamlarda maske takma

Hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara gidecek adayların yolculukları kafileler halinde başladı.

Bu sene görevliler dahil 61 bin 300 kişi hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal toprakları ziyaret etmesi planlanıyor. Kutsal yolculuğun sorunsuz olarak tamamlanması için gerekli önlemler alınırken, ilk olarak Suudi Arabistan`da ortaya çıkan ve son dönemde Arap yarımadasında ölümlere neden olan Ortadoğu Solunum Sendromu- Korona-virüsü hastalığına ilişkin de hacılar uyarıldı.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce konuyla ilgili hazırlatılan broşürler, Diyanet İşleri Başkanlığınca tüm hacı adaylarına da dağıtıldı.

Hastalık ve korunma yollarına ilişkin bilgi verilen broşüre göre, genellikle ağır solunum yolu belirtileriyle kendisini gösteren  Korona- Virüsü  hastalığı belirsiz veya hafif belirtilerle seyredebiliyor. Kuluçka süresi 2 gün ile 2 hafta arasında değişen hastalıkta halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, kusma ve ishal gibi belirtiler gözlemleniyor. Ölüm oranı yüksek olan hastalığın özel bir aşısı veya tedavisi bulunmuyor.

Broşürde "Salgının görüldüğü ülkelere seyahat edecek kişiler için risk mevcuttur" ifadesi yer alırken korunmak için şunların yapılması tavsiye ediliyor:

"Hasta kişilerden yakın temastan kaçınılmalı, kalabalıkta maske kullanılmalı. Kirli ellere ağız, burun ve göze dokunulmamalı. Eller sık sık sabunla yıkanmalı. Su ve sabun bulunmazsa el dezenfektanları kullanılmalı. Mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyalar dezenfekte edilmeli. Hac ve umre ziyaretine gidenler hayvan pazarlarından, çiftliklerden, çiğ gıda ve sokakta satılan gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır. Hacca gidecekler için risk grubunda olanlar (çocuklar, yaşlılar, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar vb.) hekime danışarak mevsimsel grip aşısı yaptırmalıdır."

Korona Virüsü  vakalarının Arap yarımadasında bulunan birçok ülkede tanımlandığı belirtilen broşürde, seyahat dönüşü için "Arap yarımadasına seyahat sonrası 14 gün içinde ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi şikayetleri olursa acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hekime seyahat ve temaslılar hakkında mutlaka bilgi verilmelidir" ifadelerine yer verildi.



Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da