MASA SAATLERİ TARİH OLUYOR

MASA SAATLERİ TARİH OLUYOR

Kayseri'de 47 yıldır saat tamirciliği yapan Mahmut Erkara, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte saat satışlarında fazla bir artış olmadığını belirterek, "Eskiden saat 10.00 - 10.30 gibi yatılırdı. Gece sahura kalkılırdı. Bir çalar saat kurulup onun çalma

1943 yılından beri baba mesleği olan saatçiliği sürdüren zanaatkar Mahmut Erkara, saatçilik mesleğinin artık meslekten ziyade, hobi olarak yapılmasından yakındı. Ustalık belgesi olmayanların bile artık kendini saat tamircisi olarak görmesinden şikayet eden Erkara, yetkililerden bu konuda yardım istedi. Satışların eskiye oranla çok gerilediğini, kol saati dışındaki saatlerin ve özellikle masa saatlerinin satışlarının neredeyse durma noktasına geldiğini ifade eden Erkara, özellikle Çin malı ürünlerin piyasaya girmesinden sonra, saatlerin insanlar için artık bir aksesuar ve ihtiyaçtan ziyade, sağlık sorunlarına yol açan ve kansere neden olan birer alet haline geldiğine vurgu yaptı. Erkara, “Ramazan dolayısıyla kol saatlerinde bir artış var ama eskisi gibi masa saatlerinde satışlarımız olmuyor. Masa saatlerinin satışları neredeyse sıfır. Cep telefonları çıktı. Günümüzde çoğu insan saat gece 12.00’den önce uyumuyor. Televizyon seyrediyor ve oturuyor. O bakımdan saate ihtiyaç kalmıyor. Eskiden saat 10.00 - 10.30 gibi yatılırdı. Gece sahura kalkılırdı. Bir çalar saat kurulup onun çalmasıyla kalkılırdı. Şimdi o durum ortadan kalktı. Çoğu insan artık sahurunu yapıp yatıyor. O bakımdan masa saatlerinde tamir ve bakım durdu, neredeyse hiç satılmıyor ve tamir edilmiyor” diye konuştu.

 

ÇİN MALI SAATLERE ALDANMAYIN”

Vatandaşların saat alırken dış görünüşe ve fiyatına bakarak tercih yaptığını dile getiren Erkara, insan sağlığı açısından Çin malı ürünlerin kemik kanserine neden olduğunu kaydetti. Erkara, “Vatandaşlar saat alırken Çin malı saatlerden kesinlikle uzak dursunlar. Biz bunu defalarca söylüyoruz. Çin malı ürünler özellikle kol saatleri, onun madeni kötü bir maden olduğu için kemik kanserine neden oluyor. Makinesi çok kötüdür. Vatandaş Çin malı saatlerin nasıl yapıldığını bilse 5 TL dahi vermez. Bilmedikleri için görünümüne aldanıyorlar ancak en fazla bir hafta kullanabiliyorlar ve kaldırıp atıyorlar. Ben bir zanaatkar olarak Çin malı saatleri tavsiye etmiyorum” şeklinde konuştu.

 

SAĞLIK İÇİN MASA SAATİ KULLANIN”

Günümüzde masa saatlerinin yerini cep telefonlarının aldığını, artık masa saatlerine talep olmadığını ifade eden Erkara, “Cep telefonları radyasyon yaydığı için masa saatleri kullanmalarını tavsiye ediyorum çünkü sağlık açısından masa saatleri daha sağlıklıdır” dedi.

Saatçilik mesleğini ustalık belgesi olmadan herkesin yapmaya başladığını söyleyen Erkara, “Bizim işimizi artık herkes yapıyor. Buradan yetkililere sesleniyorum. Biz saatçiysek bizim ustalık belgemiz varsa bu işi sadece biz yapalım ancak ustalık belgesi olmayan kişiler de saat satışı yapıyor ve tamir yapmaya kalkıyor. Bunun önüne geçilsin. Yetkililerden bunu istiyoruz” ifadelerini kullandı.



KVKK’da ‘arka kapı’ uyarısı

Büyükşehir KAYMEK’ten ‘Projen ile Gel Robotik Kodlama Atöylesi’

Talas, teknoloji takımları kuruyor

Denizlerin güvenliği yerli teknolojiye emanet

Bootcamp Erciyes başvuruları başladı

Bu malak diğerlerinden çok farklı

Üniversitelilerin İHA’sı ‘Cenker’ göz dolduruyor

Büyükşehir’in parçalı güneş tutulması canlı yayınını 202 bin kişi izledi

Kayseri Bilim Merkezi "güneş tutulması" heyecanını canlı yayınladı

Parçalı güneş tutulması, ERÜ’de teleskoplarla izledi

Kayseri’de ‘Savunma Sanayii Sempozyumu ve Sergisi’

Kapadokya Uluslararası IP Günleri etkinliğinin 7’incisi düzenlendi

Melikgazi’nin destek olduğu takımlar TEKNOFEST’te Kayseri’nin gururu oldu

Instagram'a 404 milyon euro para cezası

Bu da Kayseri’nin elektrikli otomobili: ‘Voltacar’

Tarımsal İnsansız Kara Aracı ile TEKNOFEST’te finale kaldı