LOKANTACILAR VE PASTACILAR ODASI BAŞKANI ALTAN AYDEMİR:

LOKANTACILAR VE PASTACILAR ODASI BAŞKANI ALTAN AYDEMİR:

?HAYIRA KARŞI DEĞİLİZ?

Lokantacılar ve Pastacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aydemir, son dönemlerde bir biri ardına açılan ve bir yıla kadar yayılan kermeslerden oda üyelerinin şikayetçi olduğunu açıkladı.

Lokantacılar ve Pastacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aydemir, "Ülkemizin son döneminde her türlü ekonomik ve çeşitli sorunlarına karşı ayakta kalmaya özen gösteren vergisini ödeyip, istihdam yaratan adeta ekonominin barometresi konumundaki esnafımızın, Hayır´a yönelik olmaktan çıkarak, haksız rekabete yol açan, ticarethane gibi faaliyet gösteren, kendisiyle yarışan kermeslere karşı dayanacak gücü kalmamıştır" dedi.

"Esnafımız gerçekten zor bir süreçten geçiyor" diyen Aydemir, "Şehrin muhtelif yerlerine açılan bu kermeslerde hijyen, kalite, fiyat politikası olmadığı için esnafımıza zarar veriyor. Esnafımız kirasını ödemek, vergisini, sosyal güvenlik primini yatırmak için gecesini gündüzüne katarken, yardım kermesi adı altında vergisiz, stopajsız ve masrafsız boş dükkânlarda kurularak haksız rekabet oluşturuluyor. Esnafın üretim yapabilmek için hijyen standartlarına uygunluğu yetkililer tarafından devamlı kontrol ediliyor. Ancak kermeslerde; nasıl ve nerede üretildiği bilinmeyen yiyeceklerin satılması halk sağlığı açısından sakıncalı bir durum oluşturmaktadır. Bu tür yardım kermeslerine çekidüzen verilmesini istiyoruz" diyerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Kermes denildiğinde ilk akla gelen evlerde annelerimizin, hanımların ördüğü örgüler nakışlar vb. iken; şimdi baktığımızda kermesler adeta bir Lokanta, bir Pastane gibi her türlü yiyeceği satmaktadır. Hayır amaçlı yapılan yiyeceklerin dışında Döner bile takıp satanlar var. Bugün bir Kebapçı işyeri açılırken kriterleri arasında havalandırma, baca vb. var iken kermeslerde havalandırma ve baca olmadan Döner takıp satılması diğer yiyecekleri ve çevreyi de olumsuz etkilemektedir.

Kaymakamlıklarla yaptığımız görüşmelerde 3 gün en fazla bir hafta izin verdiklerini uzatma talep ettiklerinde ise onaylamadıklarını belirtmelerine rağmen; 3 ay, 6 ay, 1 yıl boyunca açık kalan, ticarethane gibi faaliyet gösteren kermesler bulunmaktadır. Örneğin; Cumhuriyet mahallesi Atatürk evinin orada Verenel Derneği adı altında yıllarca faaliyet gösteren kermes ticarethane gibi çalışmaktadır. Eğer bu şekilde devam edeceklerse ruhsatlarını alsınlar yasal sorumluluklarını yerine getirsinler.

Bizler, Hayır´a karşı değiliz ama rekabetinde eşit şartlarda olması gerekir. Bizler; uzun süreli yapılan işi ticarete dönüştüren haksız rekabete yol açan kermeslere karşıyız. Diliyoruz yetkililer bir an önce bu konuda gereken tedbirleri alır."


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları