‘KÜLTÜR YOLU’NDAKİ TARİHİ MAHALLE TURİZME KAZANDIRILACAK

‘KÜLTÜR YOLU’NDAKİ TARİHİ MAHALLE TURİZME KAZANDIRILACAK

"MAHALLENİN AYAĞA KALDIRILMASI GEREKİYOR"

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin "Kültür Yolu Projesi" kapsamında, kentin en eski yerleşim yerlerinden Tavukçu Mahallesi'ndeki yapılar onarılarak turizme açılacak

Dört medeniyetin izlerini taşıyan Kayseri'deki önemli tarihi yapılardan olan ve geçmişi 300 yıla dayanan Tavukçu Mahallesi'nde Osmanlı döneminden kalma önemli sivil mimari eserler restore edilerek turizmin hizmetine sunulacak.

Cumhuriyet Meydanı ve yakın çevresinde bulunan kültürel değerleri yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtmak üzere Büyükşehir Belediyesince yürütülen "Kültür Yolu Projesi"nde yer alan Tavukçu Mahallesi'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Belediyece kamulaştırılan tarihi evler, taş mimarisi, kapıları ve duvarlarında ahşap süsleme bulunan geleneksel konut özelliklerini ayrıntılı şekilde yansıtırken, aslına uygun restore edilen yapılar turizme kazandırılıyor.

Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Şube Müdürü Fatih Cevat yaptığı açıklamada, mahalledeki 7 konağın restorasyonuna başladıklarını söyledi.

Mahalle içerisinde çoğunlukla sivil mimari konut örnekleri ve bunlarla beraber hamam ve çeşmelerin de bulunduğunu belirten Cevat, yapılarla ilgili restorasyon çalışmalarının çoğunu tamamladıklarını ve sona yaklaştıklarını vurguladı.

Tavukçu Mahallesi'ndeki çalışmayı önemsediklerini anlatan Cevat, "Burası şehir merkezine en yakın geleneksel Kayseri mahallesi. Kültür Yolu Projesi'nin de bir ayağı burası. Şehrin merkezinden başlayarak Roma, Bizans Selçuklu, Osmanlı ve yakın Cumhuriyet dönemi yapılarından geleneksel Kayseri Mahallesi'ne girip buradan da Kapalı Çarşı ve kaleye bağlandığımız bir gezi hattının durağı olacak." diye konuştu.

Cevat, mahallede yer alan sivil mimari yapıların nitelikli olduğuna değinerek şunları kaydetti:

"Güzel eserler var burada. Kayseri bu yönden çok zengin bir şehir. Şehir merkezimiz Selçuklu, Osmanlı, Bizans ve Roma dönemi eserlerini bir arada göreceğimiz zenginliklere sahip. Burası da merkeze çok yakın bir alan olduğu için bu mahalleyi de kültür rotasına bağlamak adına çalışmalarımıza buradan başladık. Bu çalışmaların sağlam zemine oturabilmesi için bu mahallenin ayağa kaldırılması gerekiyor. Bu tip alanların işlevlendirilmesi çok zor. Bu yapılar öncelikle butik otel tarzı konaklama, restoran ve kafe olarak kullanılacak. Bazı yapılarda mimarlık ofisleri, özel ofisler olacak. Burada kazı çalışmamız yok, sadece tescilli eserleri açığa çıkarmak adına temizlik çalışması yapıyoruz."

Kentsel sit alanı olan mahallede çalışmaların hassasiyetle devam ettiğine değinen Cevat, ecdat yadigarı miras kalan eserleri en iyi şekilde korunup gelecek nesillere aktarılması gerektiğini sözlerine ekledi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Talas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu

Merkez Halk Kütüphanesi 7/24 Kütüphane oldu

Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı

Talas'ta bu hafta 'Maharetli Eller' günü

Esma'ül Hüsna Hüsn-i Hat Sergisi açıldı

Kayserili Sanatçı İsmail Özbek, Yeni Şiir Klibini Çıkardı