KTO EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

KTO EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

“İHTİYAÇ SAHİBİ ÖĞRENCİLERE TABLET YARDIMI YAPACAĞIZ”

Kayseri Ticaret Odası Eylül ayı Meclis Toplantısı, Korona virüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında, video konferans yöntemiyle dijital ortamda gerçekleştirildi. KTO Başkanı Gülsoy, üyelerin takdiri ile İhtiyaç sahibi öğrencilere tablet ve bilgisayar yardımında bulunacaklarını, hayata veda eden eski başkanlar Kilci ve Mehmetbeyoğlu’nun isimlerinin iki toplantı salonunda yaşatacaklarını, atıl durumda bulunan eski hizmet binasının Kayseri Ticaret Müzesi olarak hizmet vereceğini duyurdu.

Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan’ın başkanlığında video konferansla yapılan toplantıya; Başkan Ömer Gülsoy, yönetim kurulu üyeleri, meslek komitesi ve meclis üyeleri, kadın girişimciler kurulu, icra kurulu üyeleri, yüksek istişare kurulu üyeleri, meclis başkanlık divan üyeleri ve basın mensupları katıldı.Toplantıda görüşülen gündem maddelerinin oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından ay içerisinde yapılan faaliyetlere de yer verildi.

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy’da, konuşmasına Covid-19 pandemisinde gelinen son noktaya değinerek başladı. Virüsün tüm dünyada can yakmaya devam ettiğini, etrafımızda da artık yaygınlaştığını ve çemberin daraldığını hatırlatan Başkan Gülsoy, “Hastalığa yakalananların sayısı 30 milyon aşarken, hayatını kaybedenlerin sayısı ise bir milyonu geçti. Kendimiz ve sevdiklerimiz için yetkililerin maske, mesafe ve temizlik konusundaki uyarılarına azami dikkat göstermeliyiz. Dünya, aşı ve ilaç bulununcaya kadar maalesef ‘virüsle yaşamaya alışmak’ zorunda. Bizlerde hem aile, hem de iş hayatımızda virüsle mücadele odaklı yapılan uyarılara harfiyen riayet etmeliyiz. Böyle yaparsak sevdiklerimizi kaybetmeyiz” değerlendirmesinde bulundu…

Valiliğin öncülüğünde işyerlerinde virüsle mücadele konusunda denetimlerini sürdürdüklerini ifade eden Başkan Gülsoy, “Üyelerimizin veya vatandaşlarımızın hiçbir zaman bir ceza ile karşı karşıya kalmasını elbette istemeyiz, ama, kurullara uymayanlara da mutlaka ceza tatbik etmek gerekiyor. Denetimlerimizde üyelerimizin işyerlerine dair ve çalışanlar için uyarılara riayet ettiğini memnuniyetle gördük” diye konuştu.

Meclis toplantısında Türkiye’nin Eğe ve Doğu Akdeniz’de verdiği mücadelenin altını çizen Başkan Ömer Gülsoy, “Yunanistan ve arkasındaki ağ babaları artık Yeni Türkiye’de 83 milyonun birlik ve beraberliği ile ne Eğe’de, ne de Akdeniz’de hak ve hukukumuza saldıramayacaktır. Bu millet ve kahraman ordusu buna asla izin vermeyecektir. Sık sık ifade ettiğim gibi, bir süredir Irak, Suriye, Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Libya, Azerbaycan içinde veya çevresinde sürdürdüğümüz faaliyetler adı konmamış bir savaştır. Bu millet, kahraman ordusu ile, 783 bin 562 kilometrekarelik kara parçası ve 462 bin kilometrekarelik Mavi Vatan’da en küçük hak ve menfaatine saldırılmasına asla izin vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

Başkan Gülsoy, meclis toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamış olduğu ‘Yeni Ekonomi Paketi’ni de değerlendirmesinde bulunarak “Sayın Bakan, 2021-2023 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergelerin belirlendiğini ifade ettiler. Yeni stratejik reformların hayata geçirileceğini söylediler. Teknolojik ve verimlilik odaklı reformların destekleneceğini ifade ettiler. Sayın Bakanın özellikle altını çizdiği bir önemli konu ise Dijital değişim ve dönüşümdü. Sayın Bakanın ifade ettiği hedefleri yakalayabilmemiz için öncelikle tüm iş çevrelerinin önünü görebilmesi lazım. Güven unsurunun bütün işletmelere tesis etmemiz lazım. Bunu başarabilirsek Türkiye salgının ve küresel rekabetin yol açtığı zorlukların üstesinden gelmeyi bilir. Ancak, bu noktada enflasyon, faiz, döviz gibi temel değerlerin stabil seyretmesi lazım. Devlet olarak bunu sağlayabilirsek müteşebbislerimizin de zorlukları aşma adına gerekeni yapacağından hiç şüphemiz yok. Rabbim başarılı kılsın” diye konuştu. Covid-19 salgınının ekonomi üzerindeki etkilerine de değinen Başkan Gülsoy, “İmalat sanayinde yaşanan bu iyimser tabloya rağmen perakende sektöründe, yani çarşı ve pazarda ciddi bir durağanlığın olduğunu söylemeliyiz. Bir yandan insanlara salgın nede niyle ‘Zorunlu olmadıkça evinizden çıkmayın’ derken, diğer yandan perakende ticaretin hareketlenmesini bekleyemeyiz. Hizmet sektörleri başta, perakende ticaret noktasında finansa ulaşma ve her alandaki daralma maalesef devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Temmuzla birlikte özellikle sanayide çarklar daha hızlı dönmeye başladığına vurgu yapan Başkan Ömer Gülsoy sözlerini şöyle sürdürdü… “Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde de işletmelerimizin bir bölümü, bir süredir çalıştıracak vasıflı-vasıfsız elaman bulmakta zorlanıyor. Kayseri OSB Başkanımız geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Bölge’de ağustos ayında doğalgaz tüketiminin yüzde 23,elektrik tüketiminin ise yüzde 25 oranında arttığını ifade etti. Demek ki OSB’lerde temelde ihracat odaklı ciddi bir hareketlenme var. Bunun artarak devam etmesini arzu ediyorum. Bu arada yeri gelmişken son altı ayda elektrik fiyatlarına yaklaşık yüzde 22, doğalgaza ise yüzde 35 gibi zam geldiğini hatırlatmak isterim. İnşallah Karadeniz’de bulduğumuz gaz biran önce iç piyasaya verilir de doğalgaz fiyatları düşer”

Başkan Gülsoy vergi ve SGK primlerinin ödenme gününün gelmesinin işletmeleri zor duruma düşürdüğünü belirterek “İşletmelerimizin bir bölümü geçmişte vergi ve SGK primlerini yapılandırmıştı. Virüsün durdurduğu çarklar nedeniyle o yapılandırmaların bir bölümü dahi ödenemezken, ötelenen vergi ve primlerin gününün gelmesi üyelerimiz arasında ‘ Genel bir yapılandırma’ düzenlemesi talebini artırmıştır. Bu yönde hem TOBB Başkanlığımıza, hem de vekillerimize taleplerimizi elettik. TBMM bu hafta açılıyor ve akabinde de ekonomi ile ilgili yeni düzenlemeler Meclis’in gündemine gelecek. Bütçe Kanunu da geliyor. Mutlaka yeni bir düzenleme ile bu yapılandırma talebi karşılanmalıdır. Ancak, her zaman söylediğimiz gibi borçlarını düzenli ödeyenlere de gerekli indirim uygulanmalı. Aksi takdirde düzenli vergi ve primlerini ödeyenler cezalandırılmış olur.” İfadesini kullandı.

Konuşmasında e-ticaretin önemine vurgu yapan Başkan Ömer Gülsoy, şunları kaydetti. “Salgın döneminde e ticaretin altın çağını yaşadığını söylemeliyim. Süratle ürünlerinizi e-ticaretten pay alma adına dijital ortama taşıyın. Bu yıl, güvenli e-ticaret sitelerinin oranı yüzde 159 artmış. KOBİ’lerin dijitalleşmesi yüzde 50 daha hızlanmış. 4 bin KOBİ bu dönemde e- ticaretle tanışmış. Yılın ilk çeyreğinde dijitalle tanışan işletme sayısı bin 500 civarında iken, Covid 19’dan sonra 2 bin 500 yeni şirket daha bu sisteme dahil olmuş. Hiçbir arkadaşımızın dijital dönüşüme direnerek rekabet edebilmesi, dolayısıyla ayakta kalması mümkün değil"

Yeni bir gelişmeyi de toplantıda üyelerle paylaşan Başkan Gülsoy, Kiçikapı’da bulunan eski oda binasının Kayseri Ticaret Müzesi olarak hizmet vereceğini belirterek şunları söyledi. "Malum Kiçikapı’da eski binamız var. Bu bina bir süredir kısmen atıl durumda. Melikgazi Belediyemizle bir çalışma yapıyoruz. İmzalayacağımız protokol ile bu binayı ‘Kayseri Ticaret Müzesi’ olarak şehrimizin hizmetine sunacağız. Mademki şehrimizin 6 bin yıllık tarihi ile önemli bir ticaret merkezi olduğunu söylüyoruz; o halde bu tarihi birikimle uyumlu olarak bir ticaret müzesine ihtiyaç var. Sizlerin takdiri ile tahsis etmiş olduğumuz bu binada Melikgazi Belediyemiz bir çalışma yapacak. Huzurlarınızda Başkanımız Mustafa Palancıoğlu’na teşekkür ediyorum. Tüm üyelerimizden geçmişe dair ticaret dökümanları olanların (alet, edavat, belge, fotoğraf vb) odamıza müracaat etmelerini istiyor, getirilen dökümanların da isimleriyle birlikte müzede sergileyeceğimizi belirtmek istiyorum. Bütün üyelerimizden de bu konuda destek bekliyorum.”


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları