KTO MECLİSİ EYLÜL AYI TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

KTO MECLİSİ EYLÜL AYI TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

KTO BAŞKANI GÜLSOY: ?ÜRETİMİ DESTEKLEYİCİ POLİTİKALAR GELİTİRİLMELİ?

Kayseri Ticaret Odası Meclisi Eylül ayı toplantısını Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç´ın da iştiraki ile gerçekleştirdi. Toplantıda meclis üyelerine seslenen Başkan Ömer Gülsoy, iş dünyası olarak üretimi destekleyici politikaların geliştirilmesi gerektiğinin altını çizerek ?Maalesef geride bıraktığımız iki ay içerisinde doğalgaza yüzde 30 zam yapıldı. Elektriğe yapılan zam ise neredeyse geçtiğimiz yılla mukayese ettiğimizde, yüzde yüzü bulmuş durumda. Bu gelişmeler üretimi yavaşlatacak etkenler? ifadesini kullandı?

Kayseri Ticaret Odası Meclisi  Eylül ayı toplantısını Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç´ın da iştiraki ile gerçekleştirdi?  Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, KASKİ Genel Müdürü Özgür Özdemir, Kayseri Gaz Genel Müdürü Dinçer Akbaba ve oda meclis üyeleri katıldı.               

Toplantıda katılımcılara seslenen KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy Kayseri´nin bütün kuruluşlar ile bir arada uyum içerisinde çalıştığının altını çizerek ?Kayseri´nin en büyük meslek örgütü olarak, Valiliğimiz belediyelerimiz, üniversitelerimiz, diğer mülki ve askeri erkân, STK ve meslek örgütleri ile uyum içerisinde çalışmamızı sürdürüyoruz? değerlendirmesinde bulundu?

Ülkelerin faiz oranlarından dolayı sıkıntılar yaşadığını ve sadece Türkiye´yi etkilemediğini tüm dünyada etkili olduğunun altını çizen  Gülsoy, ?Bildiğiniz gibi Merkez Bankası önceki hafta faizlerde 325 temel puanlık ikinci indirimi yaptı. Böylece Para Politikaları Kurulu son iki ay içerisinde faizlerde 750 temel puanlık indirim yapmış oldu. Faizler önceki ay yüzde 24´den 19.75´e düşürüldü. Bu ay da 325 temel puan daha aşağı çekilerek 16.50´ye indirildi. Faiz oranı son indirimle, geçtiğimiz yıl genel seçimler öncesine, yani 1 Haziran 2018 öncesine getirilmiş oldu. Genel seçimlerden sonra dış müdahaleler odaklı yaşadığımız darboğazla biliyorsunuz faizler geçtiğimiz yılın ağustosunda yüzde 24´lere çıkmıştı. Aslında sadece Türkiye değil, tüm dünya faizle mücadele ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası FED faizlerde 25 baz puanlık bir indirime giderken, öncesinde ise Avrupa Birliği Merkez Bankası ECB 10 baz puanlık faiz indirimi yaptı. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın Merkez Bankası Başkanına yönelik tasarrufunun doğru olduğu küresel hamlelerle de teyit edilmiş oldu. Elbette faizlerin indirilmesi güzel. Ama, bunun iç piyasaya da yansıması gerekiyor. Aslında ilk faiz indiriminden sonra kamu bankaları özellikle konut faizlerini 0.99´a çekmişti. Son faiz kararı ile birlikte İş Bankası da konutlara verdiği kredi faizlerini 1.18´e kadar indirdi. Tüm özel bankaların Merkez Bankası kararlarından sonra faizleri indirmelerini, daha önce verilmiş kredileri de süratle yeniden yapılandırmalarını bekliyoruz. Hem Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, hem de Bankalar Birliği´nin bu yöndeki çağrısına özel bankaların daha hızlı karşılık vermesi lazım. Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın 25 milyon liralının altı ve üstündeki borçların yapılandırması ile ilgili çerçeve anlaşmalarının süratle hayata geçirilmesini istedi. Bazı bankaların bu noktada faizleri revize etmede ayak sürüdüğünü üzülerek görmekteyiz? diye konuştu?                                                     

Toplantıya onur konuğu olarak katılan ve Kayseri´nin artık kabına sığmayan ve her gün büyüyen bir şehir olduğunu vurgulayan Büyükşehir belediye başkanı Memduh Büyükkılıç´da ?Kayseri´de bizim dayanışmamız, birlikte güçlüyüz şeklinde berekete vesile olduğunu da vurgulamış olduk. Öncelikle Kayserimiz gelişiyor ve güzelleşiyor. Kendi kendine yeten şehir diye hep nitelendiriliyor. Fakat artık kendi kendine yetmeyen ve kabına sığmayan dolayısıyla Ankara´nın desteğini her zaman bekleyen ve göz ardı edilmeyecek bir yaklaşım içerisinde hatırlatmak istiyorum. Kayserimiz ticaretin merkezi ve ticaret denilince ipek yolu akla geliyorsa, Kültepe Kaniş Karum da olmazsa olmazı. Üzerindeki Kervansaraylar bu işte ticaretin en önemli değeri olduğunun belirtisi. Ahi ahlakı ile donanmış Kayseri´nin güzel insanlarının geçen hafta yapmış oldukları Ahi programları nedeniyle de gündeme gelmiş olması güzel ve bizleri sevindirmekte? ifadesini kullanıp şöyle devam etti ?Kayseri 1 milyon 200 bin şehir merkezinde, 200 bin taşra ilçelerimizde ve 100 bin de misafir nüfusu göz önüne aldığımızda 1 buçuk milyonluk bir potansiyeli içermektedir. Ben Kayseri´yi böyle görmüyorum. Yozgatımız, Niğdemiz, Sivasımız başta olmak üzere bakıldığında, bir o kadar daha potansiyele sahip olduğunu paylaşmak istiyorum. Ticari anlamda da bu yaklaşım çok daha önem arz etmekte. Organizelerimiz başta olmak üzere bin 500 civarında endüstri merkezimizin olması bizim bu civardaki gücümüzü göstermektedir. Belki başka şehirlerin teşvikleri var ama teşviklerin de kuru kuruya hiçbir işe yaramadığını, deneyimin ve birikimin burada çok önem arz ettiğini, potansiyel olarak Kayserimizdeki organize sanayilerimizdeki gerçekten birikim olan sanayi ortamımızın çok daha önemli olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Teşviklerden dolayı çevre illere yatırım amaçlı giden arkadaşlarımızın geri Kayseri´ye döndüğünü de bilmekteyiz. Bu teşvik olmasa da biz bir şeyler yaparız mantığı ile değerlendirilmesi yerine, gereken teşviklerin bu şehre verilmesinin çok daha doğru ve yerinde olacağını da hatırlatmak isterim. Biz nefis peşinde koşan değil, sorumluluk makamında hareket etmeyi her zaman tercih eden bir yaklaşım sahibiyiz. İnşallah sizlere layık olur, gece gündüz demeden sizlere en iyi hizmetleri getirme yolunda irade gösteririz.?

Daha sonrasında da Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Başkan Büyükkılıç´aplaket taktim etti.



"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti

Başkan Büyükkılıç: "Artık ihtisas fuarları ile Kayseri'miz gündemde"