KTO BAŞKANI HİÇYILMAZ

KTO  BAŞKANI HİÇYILMAZ

TABELALARDA TÜRKÇE KELİME KULLANILMASI DAHA FAYDALI OLUR

Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, yazılı bir açıklama yaparak tabelalarda yabancı kelime kullanımına ilişkin değerlendirmede bulundu. Hiçyılmaz, ?Milli kültürün ayakta kalabilmesi için tabelalardaki yabancı kelimelerin zorunlu haller dışında terkedilmesi, yerine Türkçe kelimelerin kullanılması daha yararlı olacaktır? ifadesini kullandı?
Bir milleti, millet yapan üç temel unsurun olduğunu ifade eden Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ?Bunlar; ortak din, dil ve tarih şuurudur. Bu üç unsurun toplumda zedelenmemesi, toplumların ilelebet ayakta kalabilmesi için en büyük teminattır. O nedenle, büyük toplumlar ve köklü medeniyetler bu hususlarda zafiyet oluşmaması, hatta tam aksine bu değerlerin yeni nesillere daha güçlü bir şekilde aktarılması konusunda büyük hassasiyet gösterirler ve buna yönelik politikalar izlerler? diye konuştu.
Dilin, bir toplumun ve onun içinde yer alan medeniyetin en temel dinamiği olduğunu vurgulayan Hiçyılmaz, ?Toplumlar, tarihten miras kalan kendi kültürlerini, geleneklerini ve inançlarını kendi dilleri üzerinden korurlar ve geliştirirler. Dilin zenginliği, o toplumun sahip olduğu medeniyetin zenginliğine işaret eder? ifadelerini kullandı.
Hiçyılmaz değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü: ?Günümüzde küreselleşme eğiliminin iyice artmasıyla birlikte, yerel ve milli olan pek çok şey yerini küresel olanlara bırakmaktadır. Bunun en yaygın olarak görüldüğü alanlardan biri de ticari tabela ve levhalarda yabancı kelimelerin çok sık olarak kullanılmasıdır. Uluslararası ticaretin ve turizm faaliyetlerinin hızlanması bu eğilimi artırmaktadır. Zira küreselleşme üretim ve tüketim geleneklerini tüm toplumlarda birbirine yakınlaştırmaktadır. Buradan hareketle ticari işletmeler uluslararası müşterilerine ortak bir dil üzerinden hitap etme yolunu tercih etmektedirler. İktisadi olarak böyle bir gerekçesi olsa da, milli kültürün ayakta kalabilmesi için tabelalardaki yabancı kelimelerin zorunlu haller dışında terkedilmesi, yerine Türkçe kelimelerin kullanılması daha yararlı olacaktır. Bu durum, yerel ya da ulusal çapta özgün ürünlerin üretilip satılmasını da teşvik edecektir. Kaldı ki, yabancıların büyük bir kısmı giderek yerel mal ve hizmetleri satın almayı tercih etmektedirler. Yerel olan ürünlerin satıldığı yerlerin de yerel ya da ulusal dil ile ifade edilmesi, yenilikçi turizm ve ticaret açısından önemli bir tercih sebebi olmaktadır.?



“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı