KONAK KÜLTÜR EVİ OLDU

KONAK KÜLTÜR EVİ OLDU

Yaman Dede Konağı, Kültür Evi oldu Talas Belediye Başkanı Yıldırım: ''200 yıl öncesinde zamanın bütün teknolojik yenilikleri kullanılarak inşaa edilen, sonrasında kaderine terk edilen konağı, yeniden restore ederek kültür varlıklarımız arasına k

Talas ilçesinin önemli kültür miraslarından olan 4 katlı Yaman Dede Konağı, restore edildikten sonra Kültür Evi olarak düzenlenerek açıldı.
Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, Yaman Dede Kültür Evi'nde düzenlediği basın toplantısında, konakla ilgili bilgiler verdi. Yıldırım, ''200 yıl öncesinde zamanın bütün teknolojik yenilikleri kullanılarak inşaa edilen, sonrasında kaderine terk edilen konağı,yeniden restore ederek kültür varlıklarımız arasına kattık'' dedi.
Yıldırım, konağın giriş kapısının yanında bulunan açılı bir delikten bakıldığında, konağın bulunduğu sokağın girişi ile çıkışının rahatlıkla görülebildiğini, günümüzün kameralı görüntüye denk gelen bu sistemin, konağın güvenliği için kullanıldığını kaydetti. Konağın kapısında, erkek ve kadın misafirlerin ayrı ayrı kulandıkları tokmakların bulunduğunu, ayrıca kapı çalındığında, ev sahibinin oturduğu yerden kapıyı açabileceği ipli bir düzenek bulunduğunu bildiren Yıldırım, ''Konakta bir de klima sistemi bulunuyor. Konağın alt katında bulunan kiler ve depolardan, odalara açılan küçük delikler sayesinde yaz günlerinde konağın her odası serinletiliyordu. Konağın 1 yıllık su ihtiyacının karşılanabilmesi için 2 ayrı su deposu bulunuyor. Konakta suyun istenilen yerde rahatlıkla kullanılabilmesi için çeşmelerle, yatak odaları başta olmak üzere hemen her odada banyo bölümü yer alıyor'' diye konuştu.
Konakta bulunan eşyaların da dikkat çekici olduğunu kaydeden Yıldırım, ''Konaktaki gramafon, orijinal olmakla birlikte, ses düzeyini ayarlayan kapak sistemi de bulunuyor. Ayrıca, 2 dişli ile çalışan ve çok güçlü ses çıkaran bir siren de konakta yer alıyor'' dedi.
Konağın yapımında ustalık gerektiren işçilik kullanıldığını, duvar ve tahta tavan işçiliğinin, günümüz mimarisine ve işçiliğine örnek teşkil edebileceğini ifade eden Yıldırım, konakta her türlü ayrıntıya büyük özen gesterildiğini bildirdi.
Talas Belediye Başkanı Yıldırım, konakta Yaman Dede'nin bire bir boyutlarda maketi ile konaktaki günlük hayatı canlandırmak adına çeşitli insanların maketlerinin yer aldığını kaydetti.
Yaman Dede Kültür Evi'ni bütün vatandaşların ziyaret edebileceğini ve 200 yıl önce insanların nasıl bir yaşantıya sahip olduklarına dair bilgiler edinebileceğini de sözlerine ekledi.



Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı

Talas'ta bu hafta 'Maharetli Eller' günü

Esma'ül Hüsna Hüsn-i Hat Sergisi açıldı

Kayserili Sanatçı İsmail Özbek, Yeni Şiir Klibini Çıkardı

Talas, Mehmet Akif'i sergiyle andı

Türkiye'nin en büyük kayadan oyma müzesi