KIZILAY KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI AYHAN UZANDAÇ İLE

KIZILAY KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI AYHAN UZANDAÇ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KIZILAY KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI AYHAN UZANDAÇ:

Kayseri Kan Merkezi, Türkiye´de en fazla kan toplayan üniteye sahip

Gazetemizin haftalık röportaj bölümümüzün bu haftaki konuğu Türk Kızılay´ı Kayseri Şube Başkanı Ayhan Uzandaç oldu. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, Ayhan Bey´in kibarlığı ve gösterdiği nezaketi için müteşekkirim. Ayhan Bey ile sohbetimizde Türk Kızılayı Kayseri´de nereden nereye geldi? Kendisinin Kızılay´daki çalışmalarını, Kayseri Şubesinin yurtiçinde ve yurtdışındaki yardım kampanyaları ne durumda? Kan Merkezinin kapasitesi ne kadar? Bunları konuştuk. İşte Türk Kızılay´ı Kayseri Şube Başkanı Ayhan Uzandaç ile sohbetimizin ayrıntıları.

E. KİPMAN: Başkanım merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Kızılay Kayseri Şubesi Erciyes Dağı kadar büyük hale geldi

A. UZANDAÇ: Tabiî ki, ben Kayseri´nin yerlisiyim. 1984 yılında rahmetli Emin Hisarcıklıoğlu, Rifat Bey´in babası Emin Hisarcıklıoğlu ile beraber Kayseri´ye intikal heyeti olarak geldik Kızılaya. Aslında Kızılay Kayseri´ye 1914 senesinde kurulmuş fakat biz 1984´te geldik. Geldiğimizde uzun boylu faaliyet yoktu Kayseri´de, 1 masası 2 sandalyesi vardı, bir de telefonu vardı. Rahmetli Emin Hisarcıklıoğlu´nun gayretli çalışmalarıyla beraber, güzel şeyler yapıldı. Tıp merkezleri açtık, Osman Kavuncu zamanında yapılan. O günden bu güne kadar çalışmalarımız en hızlı şekilde devam etmektedir. Bu çalışmaları yaparken 1 masa 2 sandalyesi vardı şimdi Kızılay Erciyes Dağı kadar büyük hale geldi. Ben 88 senesinde Emin Bey rahmetli olunca Mustafa Alemdar Güngör´ün başkanlığında 2000 yılına kadar beraber yönetim kurulunda çalıştım. Mustafa Bey istifa ettikten sonra 2002 yılında başkan olarak beni seçtiler, çünkü en kıdemlisi bendim. O günden bu güne kadar Kızılay Kayseri Şube Başkanı olarak faaliyet göstermekteyiz.

E. KİPMAN: Ayhan Bey, biliyoruz Türk Kızılayı´nın birçok yerde faaliyetleri var, birçok yerde sorumluluk üstleniyor. Bunlardan bir tanesi de kan bağışı toplama. Kan bağışında Kayserilinin yardımseverliği nasıl?

Kayseri Kan Merkezi, Türkiye´de en fazla kan toplayan üniteye sahip

A. UZANDAÇ: Emre Bey, şimdi şöyle ki, 2000 yılında başkan olduktan sonra çok modern bir Kan Merkezi binası yaptırdık. Süleyman Çetinsaya´nın bağışı ile yapıldı. Çok eski senelerde kan istasyonuyken kan bağışları sivil toplumun kan verme alışkanlığı yoktu, fakat kan merkezindeki arkadaşlarımızın gayretli çalışmalarından dolayı sivillerin kan verme alışkanlığı başladı. Bu çok güzel bir şey. Eskiden sivil halk kan vermezdi, çekinirdi, korkardı. Kan ihtiyacını askerden ve polisten temin ederdik ve senede 6-7 bin kan aldığımızda çok sevinirdik ama bugün Bölge Müdürlüğü olduktan sonra gayretli çalışmalar sayesinde senede 100 binin üzerinde kan toplama başarısı var ki bu da Türkiye´de en fazla kan toplayan üniteye sahip. Sadece Kan Merkezimiz değil, şube olarak da Türkiye´de sayılı şube haline gelmekteyiz. Türkiye´de 670 tane Kızılay şubesi vardır. Kayseri Şubesi 670 şubeden ilk 5 giren şubeyiz. O günden bu günlere geldik. En modern kan toplama araçlarını aldık şube olarak.

E. KİPMAN: Kan toplamanın yanı sıra birçok yardımlara da öncülük ediyorsunuz. Ülkemizin sınırları dışında bulunan yardıma muhtaç kişilere de yardım götürüyorsunuz. Bu faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

A. UZANDAÇ: Kızılay´ın asli görevinin başında kan hizmetlerinin yanında, yardım faaliyetlerimiz yapılmaktadır. Türkiye genelinde son 4 senedir gelen Suriyeli kamplarına 8 tır götürdük. Harran´a, Gaziantep´e, Kahramanmaraş´a ve Refahiye´deki kapmalara 8 tır yarım götürdük. Bayırbucak Türkmenlerine 23 tır götürdük, bunların iki tanesinin başında da bizzat ben gittim. Tabi halkımızın sivil toplum örgütlerimizin toplamış olduğu yardımları bize teslim ediyorlar, biz de en iyi şekilde götürüp, Bayırbucak´a, Kilis´e veya diğer kamplara Kızılayımızın oradaki yetkililerine teslim ediyoruz.

E. KİPMAN: Türk Kızılayı´nın yanı sıra birçok yardım kuruluşu da var yardım yapan oradaki vatandaşların Türk Kızılayı´na ve Türklere bakış açısı nasıl?

Bizi bağırlarına basarlar gittiğimiz zaman

A. UZANDAÇ: Bizi bağırlarına basarlar gittiğimiz zaman. Orada Türkmenler olsun, diğer Suriyeliler olsun, bize gayet sıcak bakarlar. Çünkü hakikaten dünyada hiçbir yerde görülmeyecek şekilde yardımları Türk Kızılayı kanadı ile onlara ulaştırıyoruz. Bu çok güzel bir şey, zaten Kayserilimiz hayırseverlikte çok önderdir. Bu hususta da Türkiye´de hiçbir kurumun göndermediği kadar yardımları Kızılay kanadı ile gönderdik. Bizim kadar vakıflar da yardım götürüyor tabii. Şuanda yeni bir kampanya daha başlatmak üzereyiz. Halkımızın vermiş olduğu Bayırbucak Türkmenlerine nakdi yardımlar var. Oradaki kardeşlerimizin ihtiyaçlarına göre alışveriş yapılacak. Ayrıca Tekden Koleji ve Besime Özderici Okulu´nun toplamış olduğu yardımlarla birlikte götüreceğiz.

E. KİPMAN: Tabi bunlar yurtdışına gidenlere yapılan yardımlar. Yurt içinde bulunan mültecilerle iletişiminiz var mı?

A. UZANDAÇ: Kayseri´mizde yaşayan Suriyeli aileler var, Eskişehir Bağlarında, biz bu aileleri tespit ettik, adreslerini tespit ettik. Hatta bu sabah Afgan ailelerinin temsilcisi geldi. Onlara da yardım götürüyoruz. Kayseri´mizde 180 kadar Afgan aile var, onlara yardım yapmaktayız. Ayrıca 100 aile kadar Türkmenler var, Uygar Türkmenleri var, onlara yardım götürmekteyiz. Türkiye´ye yerleşen Suriyeli vatandaşlarımızın sayısı 20 bini buldu sanıyorum, biz buradaki bir miktarına yardımlar götürebildik. Eskişehir Bağlarındaki muhtarlar kanadıyla, imamlar vasıtasıyla o vatandaşlarımızı elimizden geldiği kadarıyla toplanan yardımları ulaştırmaya çalışıyoruz.

E. KİPMAN: Güneydoğu´da terörden mağdur olan ailelere yardım götürüyorsunuz değil mi?

A. UZANDAÇ: Kadın kollarımızla birlikte ziyaretlerine gidiyoruz, ihtiyaçları varsa yardım da götürüyoruz. Üstümüze düşen ne varsa gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz.

E. KİPMAN: Efendim Türk Kızılay´ı Genel Başkanı Kerem Kınık, Milli Eğitim Müfredatında Kızılay dersinin zorunlu okutulması konusunda çalışmaların başladığını söyledi. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

A. UZANDAÇ: Kerem Kınık Bey, birçok şeyi getirmeye çalışıyor. Bizde Genel Başkanımızı sonuna kadar destekliyoruz. Eğer böyle bir şey yapılırsa, birçok şeyi değiştirecektir. Halkımız eskiden beri Kızılay´ı bir pul yardımı toplayan, kan bağışında bulunan bir ünite olarak bilirlerdi. Ancak günümüzde artık birçok faaliyetimizi duyuramıyoruz.

E. KİPMAN: Ayhan Bey, son olarak Kurban kampanyalarınız var. Bu kampanya çalışmaları nasıl gidiyor?

Kurban toplamakta Kayseri Şubesi Türkiye´de 1´inci gelir

A. UZANDAÇ: Biz Türkiye´de bu kampanyaya 7-8 senedir devam ediyoruz. Biz bunu en başarılı şekilde yapıyoruz. Son yıllarda Kayseri şubesi hep birinci gelir kurban toplamakta. Bu toplanan kurbanları kavurma haline getirerek Ramazan ayında, kurban etinin yanında kumanya vererek, iaşe vererek ihtiyaç sahiplerine dağıtmaktayız. Bu sene Türkiye birincisi olduk. Geçen seneki birinciliğimize karşılık Genel Merkezimiz bizi Bulgaristan´a gönderdi, orada 100 büyük baş hayvan kesiminin başında bulunduk. Bu kurbanlar dini vecibelere tam yerine getirerek kesiliyor. En hijyenik vaziyette kesiliyor. Bulgaristan´da yaşayan 4 bin 200 Müslüman vatandaşımıza 5´er kiloluk etler olarak elimiz ile dağıttık. Kayseri de bu hususta çok duyarlı, Genel Merkezimiz de bunun bilinci içinde Kayseri Şubesinin takdir ediyorlar.

 



İNCESU BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İLMEK İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KTO BAŞKANI ÖMER GÜLSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI DR. MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KSMMMO BAŞKANI ALİ YEDİKAYA İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MMO BAŞKANI AKİF AKSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNAY ÇAKI İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İŞADAMI MİKAİL UÇAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI ZEKERİYA KARAYOL İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI .

KAYSERİ TİCARET ODASI BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ İLE

HAFTANIN RÖPOTAJI ...