KIRMIZI ET SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

KIRMIZI ET SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

KIRMIZI ET SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ SORUNLARINI MERCEK ALTINA ALDILAR

İlimizde faaliyet gösteren ‘Kırmızı Et Sektörü’ temsilcileri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde tertiplenen toplantıda bir araya gelerek sektörün sorunlarını mercek altına alıp, çözüm yolları aradılar. Toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin; “Hayvanların besi olgunluğuna ulaşmış olmasına rağmen fazla beslenerek aşırı yağlandırıldığı bu durumun besicilikte maliyetleri yükseltip, üretilen yağlı karkasın piyasa değerini düşürmektedir” değerlendirmesinde bulunarak bu yanlıştan dönülmesi için üreticileri uyardı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde İlimizde faaliyet gösteren ‘Kırmızı Et Sektörü’ temsilcilerine yönelik olarak tertiplenen ve Kayseri Ticaret Borsası konferans salonunda gerçekleştirilen eğitim toplantısına İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Kayseri Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Bekir Çizmeli, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Küçük, Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, kurum müdürleri, Hayvancılık Genel Müdürlüğünden Veteriner Hekimler Zafer Mamur ve M. Kürşat Torun, STK temsilcileri ile üreticiler iştirak edildi.

Özellikle ‘Besilcilk’ bazlı yapılan yanlışlara dikkat çekilip, bu yanlışların hem üreticiye, hem de ülke ekonomisine zarar verdiğine dikkat çekilerek katılımcılara uyarı ve tavsiyelerde bulunulduğu toplantıda konuşan İl Müdürü Şahin yaptığı konuşmada; “Bakanlığımız tarafından Türkiye genelinde besicilikle uğraşan üreticilerle yapılan toplantılarda, üreticilerin çoğunlukla yağlı kesim yaptırdığı, hayvanların besi olgunluğuna ulaşmış olmasına rağmen fazla beslenerek aşırı yağlandırıldığı dile getirilmiştir. Bu durumun besicilerin bir kısmının, karkas fiyatında yükselme beklentisinden dolayı kesime gelen hayvanı uzun süre elinde tutması ve çoğunlukla geleneksel yetiştirme alışkanlıklarından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Bu şekilde yapılan besicilikte besi maliyetleri yükselmekte, üretilen yağlı karkasın piyasa değeri düşük olmakta ve besicilik ekonomik olmaktan çıkmaktadır. Bu çerçevede besiciliğin yoğun olarak yapıldığı belli illerde düzenlenen bu tür eğitimler ile sizlerin bilgilendirilmesi ve besi süresi ile bir farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

İlimizin kırmızı et sektörü rakamlarını katılımcılar ile paylaşan İl Müdürü Şahin “0 ile 48 ay yaş arasında 177 bin 754 adet erkek besi materyali bulunmaktadır. Ayrıca il genelinde 19 adet ruhsatlı kesimhane, 1 adet ruhsatlı hayvan pazarı (Develi), 3 adet kompost gübre üretim tesisi, 2 adet hayvansal yan ürün işleme tesisi bulunmaktadır. 2018 yılı ilk döneminde 417 yetiştiriciye 5 bin 492 sığır için 1 milyon 373 bin TL, 2. döneminde bin 535 yetiştiriciye 15 bin 353 sığır için 3 milyon 838 bin 250 TL, 3. döneminde 684 yetiştiriciye 4 bin 367 sığır için 1 milyon 91 bin 750 destek ödemesi yapılmıştır. Toplam olarak 2 bin 636 yetiştiriciye, 25 bin 212 adet sığır için 6 milyon 303 bin TL destek ödemesi yapılmıştır. İlimizde 104 bin 415 adet sığır kesimi ile 34 bin 743 ton et üretimi, 18 bin 804 adet küçükbaş kesimi ile 402 ton et üretimi sağlanmıştır “ ifadesini kullandı.

Toplantı sektör temsilcilerinin yaptıkları sunumların ardından üreticilerin sorularının cevaplanması ve görüş alışverişleri ile noktalandı.



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları