KAYSO EKONOMİK DURUM TESPİT ANALİZİ’Nİ YAPTI

KAYSO EKONOMİK DURUM TESPİT ANALİZİ’Nİ YAPTI

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından altı ayda bir düzenli olarak üyelerinin ekonomik ve mali durumlarındaki değişim ile geleceğe yönelik beklentilerini ve önerilerini belirlemek üzere yaptığı ‘Ekonomik Durum Tespit Analizi’ çalışmasının do

Anket çalışması hakkında bilgi veren KAYSO Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Nisfet Uzay, sanayicilerin gelecek altı aya ilişkin beklentilerinin iyimser olduğunu belirterek, “İşletmelerin yaklaşık yarısı önümüzdeki altı aya ilişkin beklentilerinin iyi olduğunu belirtmişlerdir. 2012 yılı ikinci altı ayında beklentilerin, birinci döneme göre daha iyimser olduğu görülmektedir. 2012 yılı ilk altı ayında işletmelerin üretimi, iç satışları, ihracatları, istihdamları, kapasite kullanım oranları, karlılıkları ve yatırımlarında gerilemenin yaşandığı görülmektedir. Ancak önümüzdeki altı aya ilişkin beklentilerin tüm göstergelerde daha iyimser olduğu gözlenmektedir.” dedi.
Prof. Dr. Uzay, son altı ayı kötü ve çok kötü olarak değerlendiren firma yüzdesinin artarken, iyi ve çok iyi olarak değerlendiren firma sayısının nispeten gerilediği, son altı ayı orta olarak değerlendiren işletme yüzdesinin ise önemli ölçüde arttığını belirtti.
Yatırımlarda son altı ayda bir önceki döneme oranla önemli bir artış gözlendiğini açıklayan Prof. Dr. Uzay, anket kapsamındaki işletmelerin yüzde 35’inin yeni yatırım yapmazken, yüzde 32’sinin modernizasyon yatırımı yaptığını, işletmelerin yüzde 47,6’sının 2012 yılı ikinci altı ayında yatırım planlarının olmadığını açıkladı.
2012 yılı ilk altı ayında istihdamda da önemli bir artış olmadığını belirten Prof. Dr. Uzay, yılın ikinci yarısında da benzer durumun devam edeceğinin beklendiğini, işletmelerin yüzde 55’inin finansman sıkıntısı yaşamazken finansman kaynaklarının da kendi öz kaynakları olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Uzay, Anket kapsamındaki işletmelerin yaklaşık yüzde 18’inin yeni teşvik sisteminin yatırımlarına yön vermek açısından yeterli bulmadığını, yaklaşık yüzde 40’ının ise kısmen yeterli bulduklarını ifade etti.
Yayılma endeksleri hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Uzay, “Yayılma endeksleri incelediğinde 2009 yılı ilk altı ayından 2010 yılı ikinci altı ayına kadar yayılma endekslerinin sürekli arttığı gözlenmektedir. 2011 ve 2012 yılları için yayılma endekslerinde nispi bir gerilemenin olduğu gözlenmektedir. Ancak 2012 yılı ikinci altı ayı için iyimserlik hakimdir.” şeklinde konuştu.
Son olarak Tüm sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımızın en önemli ortak sıkıntılarının nitelikli işgücü bulamamak ve haksız rekabet olduğunu açıklayan Prof. Dr. Uzay, enerji fiyatlarının yüksek olması, hammadde temininde yaşanan güçlükler ve teşviklerin yeterli olmamasının da dile getirilen diğer sıkıntılar olduğunu sözlerine ekledi.


"Mart ayında 159 ülkeye 323 milyon 447 bin dolar ihracat yaptık"

"Kayseri’nin ihracatı aylık bazda artmaya devam ediyor"

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık