KAYSO ÜYELERİNE

KAYSO ÜYELERİNE

?EXİMBANK´IN KREDİ PROGRAMLARI VE TÜREV ÜRÜNLERİ? ANLATILDI

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından üyelerine yönelik Eximbank´ın Kredi Programları ve Türev Ürünler konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.

KAYSO üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, Eximbank Kayseri Şube Müdür Vekili Ali Can, Eximbank Hazine Daire Başkanı Serhat Sefer, Eximbank Sigorta Uzmanı Müge Erkan ve Eximbank Türev Ürünler Müdürü Necmettin Özata konuşmacı olarak katıldı.

İhracat Kredileri ve Sigorta Programları hakkında bilgiler veren Eximbank Kayseri Şube Müdür Vekili Ali Can, ?Kredi programlarının ortak özellikleri arasında, mal ve hizmet ihracatı taahhüdü, teminat mektubu, her firma için aynı faiz oranı, vergi istisnası olduğu söylenebilir. Yurt içi kredi programlarını, kısa vadeli krediler, orta ve uzun vadeli krediler, döviz kazandırıcı hizmetler olarak ayırmaktayız? dedi.

Can, Kredi programlarının özelliklerini şöyle anlattı; ?Kısa vadeli kredilerin özellikleri Türk Eximbank veya TCMB kaynağından dövizde 720 gün, TL´de ise 540 güne kadar vadeli krediler, doğrudan ya da aracı banka üzerinden kredi kullanımı, geri ödeme yapmadan yeni kredi kullanma imkanı,  Türk menşei ürünlerin ihracatı ile taahhüt kapatma, dövizde yıllık %1´in altında faiz oranı, KOBİ firmalarına özel vade ve faiz oranlarıyla kredi kullanma, Eximbank ihracat alacak sigortası programından yararlanan firmalara indirimli faiz oranı sunmaktadır. Orta ve Uzun Vadeli Kredilerin özellikleri ise, işletme sermayesi veya yatırım harcamalarına yönelik döviz cinsinden kredi kullanımı, İşletme sermayesi amacıyla 3 yıl, makine yatırımına yönelik 2 yıl olarak geri ödemesiz 7 yıla kadar vadeli kredi kullanımı, marka satın alımlarında proje bazında belirlenen uygun faiz oranları ile proje bazında vadelendirme yapılmaktadır?

Eximbank Sigorta Programlarıyla ilgili detaylı bir sunum yapan Müge Erkan, ?Eximbank sigorta işlemlerini vadeli ihracat bedeli alacaklarda, ticari ve politik risklere karşı, kısa, orta ve uzun vadeli sigorta programları ile garanti altına alınmaktadır. Poliçe teminat gösterilerek 1 yıla kadar vadeli finansman ile belirli Eximbank kredi programlarında faiz indirimi sağlanmaktadır. Sigorta programları ile amaçlanan, daha uzun vadeli satış imkanı, riskli ödeme şekilleri ile güvenle ihracat yapılması, mevcut pazar payının arttırılması, yeni pazarlara güvenle açılım sağlanması, portföy riskinin yönetilmesi, sigortanın teminat kabul edilerek ihracattan doğan alacakların uygun oranda finanse edilmesidir? şeklinde ifade etti.

Türev Ürünler hakkında bilgiler veren Necmettin Özata ise, Eximbank´ın sunduğu kredi ve sigorta hizmetlerinin yanı sıra, döviz piyasalarındaki olası kur oynaklıkları sonucunda oluşabilecek kur risklerinden korunabilmesi için ihracatçılara opsiyon ve forward ürünlerini de sunduklarını, bu ürünlerin özellikle KOBİ´lerin kur riski yönetimi konusunda da farkındalıklarının arttırılması ve ihracatçılara bu konuda destek olunmayı amaçladıklarını söyledi.

Toplantının sonunda Eximbank yetkilileri KAYSO üyelerinden gelen soruları cevapladılar. 


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti

Başkan Büyükkılıç: "Artık ihtisas fuarları ile Kayseri'miz gündemde"