KAYSO BAŞKANI MEHMET BÜYÜKSİMİTCİ İLE

KAYSO BAŞKANI MEHMET BÜYÜKSİMİTCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

BÜYÜKSİMİTÇİ ?DÜNYA TARİHİNİN EN BÜYÜK İHANETİNİ  YAŞADIK?

Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle  buluşturup, kafanızdaki  soru işaretlerini  kaldırma anlamında  gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle  okuyacağınız bir ismi  sayfamıza konuk ettik.  Bu haftaki  konuğumuz  Kayseri  Sanayi Odası´nın henüz  çiçeği burnunda Yönetim Kurulu Başkanı  Mehmet  Büyüksimitçi oldu?  Mustafa  Boydak´ın istifasının  ardından başkanlık  koltuğuna oturan  Büyüksimitçi  ile 15 Temmuz  sonrası ilimizde  ve ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler  ve Kayseri Sanayisini  masaya yatırdık?

C.Üsten: Başkanım, öncelikle başkanlığınız hayırlı uğurlu olsun, Allah utandırmasın.

M. Büyüksimitçi: Teşekkür ederim, Allah razı olsun. Sağ olsunlar dostlarımız, hayırlı olsun ziyaretleri ile bizleri gururlandırıyor, mutlu ediyorlar. İnşallah kısa sürede icraatlara başlayacağız diye ümit ediyorum.

C. Üsten:  15 Temmuz´ da ülke genelinde talihsiz bir darbe kalkışması  yaşadık ve bana göre  büyük bir badire atlattık. Sanayici iş dünyası istikrar ister, her sanayici özellikle yöneticilerinin diliyle her defasında bunun altını çizer. Ülkedeki istikrarı bozma anlamında bu kalkışma ciddi bir gelişmeydi. Olay sonrasında  uzmanlar  ekonomik göstergelerin  yaşananlardan  fazla etkilenmediğimizi gösterdiğini açıkladılar?  Bu da sevindirici bir gelişme ama yaşananları 15 Temmuz´dan bu yana değerlendirecek olursak Kayseri sanayisi ve sanayicisi nasıl etkilendi, ciddi bir olumsuzluk var mı? Kısaca 15 Temmuz´dan bu yana Kayseri  Sanayisini değerlendirebilir misiniz lütfen?

TÜRKİYEDE  MAKRO EKONOMİK  YAPININ SAĞLAM OLDUĞUNU HERKES GÖRDÜ?

M. Büyüksimitçi:  Ceyhun Bey  Bizler Dünya tarihinde görülmemiş bir ihanet hareketi ile karşı karşıya kaldık.  Allah´a hamd olsun ki gerek Cumhurbaşkanımız, gerek hükümetimiz ve gerekse de milletimizin göstermiş olduğu fedakarlık ve cesaretle  bu ihaneti  bertaraf ettik.. Hükümetimiz, Devletimiz bu konuda çok hızlı çalışmalar yapıyor. O işin adli boyutunda suç faslını yargı sürecinde göreceğiz. Asıl hadise, 15 Temmuz´dan bu yana Türkiye ekonomisiyle ilgili büyük hayal kuranlar gördüler ki; Türkiye´de makro ekonomik alt yapı sağlam. Bizler yaş itibari ile çok fazla ekonomik bir kriz görmüş bir nesiliz. Bir anayasa kitapçığının atıldığında ne olduğunu gördük veya muhtırada ne olduğunu gördük. Elhamdülillah Türkiye öyle bir hale gelmiş ki çok büyük bir etkilenmemiz olmadı. Tabi dünyadaki ekonomik daralma ve bizim bulunduğumuz coğrafyadaki hareketlenme, birçok ülkenin bu coğrafyadaki planları, bizim de ihracat pazarlarımız, özellikle yakın coğrafyada Irak, Suriye´de olması hasebiyle ihracat rakamlarımızda bir miktar daralma oldu. Geçtiğimiz Cuma günü seçimimizi yaptık, o günden bugüne bütün çalışmalarımız, kaybettiğimiz ihracatımızı nasıl telafi edebiliriz, insanların kendi işleri ile ilgili konsantrasyonunu nasıl sağlayabiliriz bu yönde. Sanayiciliğin aslı da budur. Kayseri olarak büyük potansiyelimiz var, bunu biliyoruz. Hızlıca işimize konsantre olursak, tekrar ihracat pazarlarını gezersek, yeni ürünlere odaklanırsak Allah´ın izni ile çok rahat aşarız. Çok küçük ekonomik sıkıntılarda hemen ?yandım, bittim hadisesi´ çok doğru değil; çünkü sanayici, iş adamı, yönetici olmanın özelliği veya kıymeti bugünlerde belli olacak. Hükümetimiz son dönemlerde yeni Teşvik Kanunları ile yeni destekler ile çok hızlı kararlar alarak piyasayı rahatlatma, ekonomiyi, sanayiyi destekleme yönünde ciddi adımlar attı. Görünen o ki; bunların devamı da gelecek. Ben, inşallah kayıpsız ve hasarsız atlatacağımıza inanıyorum. Birtakım nahoş hareketlerden, ihanetlerden arınmış bir şekilde bu süreçten çıkmış olacağız. Türkiye, hedefine ulaşacaktır, Kayseri de bu işe en büyük desteği verecek illerimizden bir tanesi olacaktır.

C.Üsten: 15 Temmuz süreci, öncesinde seçim süreci derkenİhracat rakamlarına baktığımızda çok ciddi bir düşüş kaydetti, Kayseri Sanayisi ekonomisi de bu süreçten Türkiye geneli gibi aynı ölçüde olumsuz etkilendi. Dışarıda da özellikle AB ülkelerinde Türkiye aleyhine çok ciddi bir kara propaganda var, bunların da yarattığı bilgi ve enformasyon kirliğini yok edecek şekilde ihracat rakamlarını yükseltme adına KAYSO olarak ne gibi çalışmalar düşünüyorsunuz ilerdeki günler için? Geçmişte neler başlatıldı neler devam edecek? 2017 yılı içerisinde ihracat rakamları yükselir mi?

YURT  DIŞI ZİYARETLERİMİZİ ARTILMALIYIZ?.

M. Büyüksimitçi: Benim tahminim kesinlikle yükselir. 2016 yılının sonunda 2015 yılının rakamlarını koruyacağız diye ümit ediyoruz. Türkiye´nin genel ihracat rakamlarındaki düşüşünden daha az düşecek diye tahmin ediyoruz. Biz artış hedefini koyacağız, bunun için de çalışacağız. Bunun ile ilgili birtakım planlar yapıyoruz. Yeni bir ekibimiz var aslında KAYSO yönetiminde, meclisinde, dolayısıyla her halükarda mevcut durumla ilgili yeni bir plan yapmak durumundayız. 15 Temmuz´dan sonraki yaptığımız ilk meclis toplantımızda bunu konuştuk. Özellikle ihracat yapan firmalarımızın, ihracat yaptıkları ülkelerdeki muhataplarına mektup yazmalarını rica ettik. Buradaki olayın ne olduğunu anlattık. Buradaki olayın bir darbe teşebbüsü olduğunu, bütün faaliyetlerin ülkemizde devam ettiğini açıkladık, çünkü Avrupa tarafında olsun diğer pazarlarda olsun gerçekten çok fazla bilgi kirliği var. Birçok müşterimizle konuştuğumuzu halimizi kolayca anlatabildik. Eminim ki bütün ihracatçılarımız da rahatlıkla anlatabileceklerdir.  Yurt dışına fazla gidip kendimizi göstermemiz, daha fazla dolaşmamız gerekiyor; çünkü Türkiye´nin dünya ihracatındaki yeri %1,5. Dolayısı ile % 98,5´luk bir oran var. Çok işler yapabiliriz diye düşünüyorum. Zaten önümüzdeki günlerde geleceğe dair yapılacak planlardan bahsedeceğiz, bir açıklama yapacağız. Mutlaka çok koşacağız. Yurt dışı seyahatleri, ihracat pazarlarımıza işbirliğine yönelik çalışmalarda bulunacağız. 2017 yılı, ülke sanayisi ve bizim Kayseri için çok iyi bir yıl olacak zannediyorum.

C.Üsten: FÖTÖ/ PDY operasyonları kapsamında BOYDAK Holding´de birtakım gelişmeler yaşandı ve BOYDAK Holding TMSF´ ye devredildi, devlete geçti, yöneticilerinin çoğu cezaevinde. BOYDAK merkezli yaşanan bu gelişme, Kayseri sanayisini, sanayicisini nasıl etkiledi, bu konudaki düşünceniz nedir? Kayseri sanayicisi buradan alması gereken dersi sizce aldı mı? Hem makamınız hem kişisel görüşlerinizi duygularınızı paylaşabilir misiniz lütfen?

BOYDAK HOLDİNG  OPERSYONU YERİNDE  BİR KARARDI?

M. Büyüksimitçi: Öncelikle Mustafa Boydak Başkanımıza buraya yapmış olduğumuz hizmetlerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Hakikaten Sanayi Odası´nda çok güzel bir çalışma yaptı. BOYDAK Holding ile almış olduğu TMSF´ ye devredilmesi kararının doğru bir karar olduğu düşüncesindeyiz. Bu bir yargı süreci. Aslına bakarsanız şirketler kamunun malıdır. Tabi hissedarları ortakları vardır ama nihai olarak asıl sahip devlettir. Dolayısıyla Bu yargı sürecinde devlet şirketlerin zarar görmemesi adına kamu, yönetimi devraldı. Bizim gördüğümüz kadarıyla, arkadaşları ya da tedarikçileri ile görüştüğümüzde, ilk bir haftada o da muhtemel ki o da devir alma işlemleri sırasında birtakım sıkıntıların olduğu, onun haricinde her şeyin rayında gittiği hatta siparişlerin arttığı gibi bilgiler geliyor. Tabi biz yeni başladığımız için şu anki yönetimle görüşmedik zaten Mustafa Boydak Başkanımızın görüşmesi mümkün değildi işin açığı. İki taraf hem Sanayi Odası hem BOYDAK olunca biraz sıkıntılı bir durumdu belki. Biz inanıyoruz ki; devlet malına sahip çıkacaktır, yani bunu kamu adına yönetecek. Yargılama sonucunda da ki TMSF Başkanı´nın açıklaması da bu; eğer bir suç olursa devlet satacak, Hazine´ye irat kaydedecek ya da suçsuz bulunma halinde şirketleri ya da paraları sahiplerine geri verilecek. Umarım Kayseri sanayisi, bu işten zararlı çıkmaz, çıkacağını da düşünmüyorum; çünkü profesyonel bir yönetim olduğu intibası bizde yaygın. Hem Kayseri hem Türkiye bu işten kesinlikle büyük dersler çıkartmalı. Bundan sonra, herkesin işine, sanayiye, ticarete odaklanması, bu tür yapıları kesinle işine karıştırmaması gerekir. Eğer bireysel bir tercih kullanmak istiyorsa, bu bireysel tercihini o şirketten ayrılarak yapmalı. Ticaretin ticaret olduğunu profesyonellik gerektirdiğini unutmamız lazım. İnşallah Türkiye bu süreç sonunda hayırlı sonuçlara ulaşacak.

 

C.Üsten: Bütün bu olumsuzlukları geride bırakarak çıtaya daha yükseğe taşıyabilme, yıllık büyüme oranlarını artırma anlamında sanayicinin Hükümet´ten beklentileri nelerdir? Kısa ve uzun vadede çözülmesi gereken konular var mıdır?  Birkaç başlıkta bunları da ifade edebilir misiniz?

KAYSERİ´NİN TEŞVİK  BÖLGESİ  İYİLEŞTİRİLMELİDİR?

M. Büyüksimitçi: Başlıkları belirledik ve onu da son Ticari Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı´nda Sayın Başbakanımıza arz ettik. Özellikle Kayseri´nin bulunmuş olduğu Teşvik Bölgesi ikinci bölge, bunun daha iyileştirilmesi, özellikle Kayseri ile ilgili ilçelerimizin geliştirilmesi, daha farklı desteklerin verilmesi anlamında bunların hepsini yazılı olarak bildirdik. Biz şunu gördük ki; Başbakanımız, inanılmaz icraat insanı ve çok hızlı, bakanlarımız da aynı hızla ona uyuyorlar. Çok hızlı çözümler gelecek. Biz doğru tespitleri yaparsak ki zaten bu tespitlerin üzerinde tekrar tekrar çalışıyoruz yani; kısa, orta ve uzun vadede Kayseri için neler yapılmalı, ülke genelinde nakit para akışı, bazı şirketler ile finans ile ilgili birtakım sıkıntılar var, bunların düzeltilmesi ile ilgili taleplerimiz olacak.

C.Üsten: Başkanım, bu yoğun zamanınızda bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ediyoruz?

M.Büyüksimitçi:  Ceyhun Bey bizde çok memnun kaldık. Allah razı olsun? Şahsınıza ve kurum çalışanlarınıza çok teşekkür ederiz?   İnşallah  ileriki  günlerde  saha çok  görüşüp konuşacağız? 



İNCESU BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İLMEK İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KTO BAŞKANI ÖMER GÜLSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI DR. MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KSMMMO BAŞKANI ALİ YEDİKAYA İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MMO BAŞKANI AKİF AKSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNAY ÇAKI İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İŞADAMI MİKAİL UÇAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI ZEKERİYA KARAYOL İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI .

KAYSERİ TİCARET ODASI BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ İLE

HAFTANIN RÖPOTAJI ...