KAYSERİ´NİN TİCARİ GENETİK KODLARI

KAYSERİ´NİN TİCARİ GENETİK KODLARI

?UNESCO DÜNYA BELLEĞİ MİRASI´LİSTESİNE GİRDİ?

   5000 yıl önce yaşamış olan Kaniş Krallığı´nın mirası, Arkeolog Pr. Dr. Fikri Kulakoğlu önderliğinde gün yüzüne çıkmaya devam ederken Vali Orhan Düzgün Müze Müdürlüğü hizmet binasında bir basın toplantısı gerçekleştirerek ilimizin ticari genetik kodlarının en eski belgeleri olan Kültepe kazılarda çıkarılan tabletlerin ?Unesco Dünya Belleği Mirası´ Listesine girdiğini müjdeledi?
Kayseri ticaretinin ?Genetik Kodları´ gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Kültepe, Kaniş-Karum´da arkeolog Pr. Dr. Fikri Kulakoğlu önderliğinde yapılan kazı çalışmaları sayesinde bulunan, 5000 yıl öncesine ait ticari tablet ve mektuplar, Kayseri Arkeoloji Müzesinde düzenlenen basın toplantısıyla Unesco Dünya Belleği Mirası Listesine alındığını kamuoyuna duyuruldu. Toplantıya Vali Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Arkeolog Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu katıldı.
Vali Düzgün burada yapılan bilgilendirme toplantısında, tabletlerin artık UNESCO Dünya Belleği Mirası Listesine alındığını duyurarak şöyle konuştu; ?1948 yılından beri Kültepe´de devam eden arkeolojik kazılar sonucu en önemli eserler ki, ?Kültepe Tabletleri´olarak isimlendirilen ve o dönemin sosyal ekonomik yaşantısına ilişkin bize fikir veren yazılı eserler, geçtiğimiz yıllarda Hocamız Pr. Dr. Fikri Kulakoğlu sayesinde, UNESCO´nun dünya belleği listesine girmesi için bir müracaatta bulunmuştuk. Geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda da Türkiye´den UNESCO Dünya Belleği Mirası Listesine Kültepe Tablerinin girmesi değer bulundu. Kültepe Tabletlerinin Dünya Belleği Listesine girmesinin ne anlamı var? Bize ne faydası var? Öncelikle dünyanın tarihine ilgi duyan insanların merakı Kayseri´ye yönelmiş olacak. Bu tabletlerin çıkarılan yerlerin ziyaretçi sayının ve bu tabletlerin sergilendiği Kayseri Müzesinin ziyaretçi sayısının artmasını hedefliyoruz. Şuan burada bulunan arkeolojik eserler, Kayseri Kalesinin içerisine yapılmakta olan yeni Arkeoloji Müzesine taşınacak.?
Toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik te, bu tabletlerde Kayseri zekasının genetik kodları yazıyor diyerek şunları söyledi; ?Batı´da bir çok ülke 150-200 yıllık tarihlerini çok kadim bir medeniyet gibi anlatıyorlar ama bizim bulunduğumuz coğrafya 5000 yıllık kadim medeniyette bulunuyoruz. Bunun kıymetini de biliyoruz. Bu tabletlerde bizim genetik kodrlarımız yazıyor. Bizim Kayseri zekasının genetik kodları yazıyor. Şuanda yaşadığımız coğrafyanın tüm ticari, sosyal, kültürel faliyetleri bu tabletlere aktarılmış. Bu tablerin Unesco Dünya Belleği Mirası Listesine girmesi bizim için çok önemli. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.?
Başarılı arkeolog Pr. Dr. Fikri Kulakoğlu´da 20 yıldır Kayseri´de olduğundan dolayı şanslı olduğunu söyleyerek, Kayseri´nin çok zengin bir arkeolojik geçmişe sahip olduğunu ve Anadolu tarihinin başlangıcı Kayseri diye konuştu. Kulakoğlu ayrıca, Kayseri Valiliği´nin ve Belediye´sinin Türkiye´de hiçbir arkeolojik kazıya nasip olmayacak kadar zengin destek ve katkıları olduğunu sözlerine ekledi.
Son yapılan kazılar ile beraber Kaniş-Karum´un mirası 23 bin tablet ve 10 binlerce arkeolojik eser olduğu açıklanan bilgiler arasında.
HABER: M. EMRE KİPMAN



Talas'ta Antika Fuarı heyecanı

Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü

Çocuk Kitap Fuarı Ve Şenliği’nde çocuklara özel konser

Talas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu

Merkez Halk Kütüphanesi 7/24 Kütüphane oldu

Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı