KAYSERİ´NİN TARIM VE HAYVANCILIĞI MASAYA YATIRILDI

KAYSERİ´NİN TARIM VE HAYVANCILIĞI MASAYA YATIRILDI

EKER: "ÇİFTÇİYE 77 MİLYAR 600 MİLYON LİRA DESTEK VERİLDİ"

AK Parti İl Başkanlığı tarafından, Tarım İstişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bir Önceki Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 13 yıllık AK Parti İktidarında, çiftçiye 77 milyar 600 milyon TL karşılıksız hibe desteği verildiğini açıkladı?
Tarım istişare toplantısına, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve bir önceki Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, AK parti Kayseri Milletvekilleri Taner Yıldız, Hülya Nergis Atçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, İl Kadın Kolları Başkanı Sevilay İlkentapar, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, ilçe belediye başkanları, Tarım İl Müdürü Özkan Kayacan ile kayseri tarım ve hayvancılık konusunda emeği geçenler katıldı.
Toplantıda konuşan Genel Başkan Yardımcısı ve Bir Önceki tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekler, 13 yıllık AK Parti İktidarında, çiftçiye hiç verilmediği kadar destek verildiğini belirterek, ?Çiftçiye, 77 milyar 600 milyon TL karşılıksız hibe desteği verildi? diye konuştu?
Tarımın coğrafya ile ilişkili olduğunun da altını çizen Eker, "Coğrafya üzerinde yaşayacak insanları tayin eder. Coğrafya topraktır. Coğrafya iklimdir. Coğrafya topoğrafyadır. Biz burada Erciye Dağı´nın eteklerindeyiz. Buranın engebe durumu, yer yüzü şekli topoğrafyasıdır. Bir coğrafya üzerinde yaşayacağı canlıları belirlerken, işte bu özelliklerle yapar. Bizler Anadolu´da sahip olduğumuz coğrafya ile, hangi tür tarımı yapmamız gerektiği, hangi tür hayvanları yetiştirmemiz gerektiğini de iyi bilmemiz lazım. Eğer biz yaşadığımız coğrafyayı, yani kaderimizi, onun hikmetini bilmez, onun bize aslında ne söylediğini, onun dilinden anlamaz ve ona göre politika geliştirmezsek, biz başka coğrafyaların, başka üterim biçimlerinin ortaya koyduğu ekonomik durumla, gerçeklerle de rekabet etmekte de zorlanırız. AK Parti dönemindeki tarım politikalarının hepsinden de sorumluyum. Bunun sonuna kadar da hesabını veririm. Biz iktidara geldiğimiz de tarım ile ilgili 4 tane destek vardı. Bir beşincisi yok. Yüzde 84´ü doğrudan gelir desteği, diğer yüzde 16´sı üç kalem. Bunun da 4,4´ü hayvancılık. AK Parti hükümeti yeni 52 çeşit destek başlattı. 2015 yılında bir yıl içerisinde, Türk çiftçisine nakdi karşılıksız hibe destek olarak verdiğimiz paranın miktarı, 10 milyar TL. 2002 de, 1 milyar 860 milyon, 2015 de 10 milyar. Yani 5 katından daha fazla. Bütün Ak parti hükümetleri döneminde toplam çiftçiye verdiğimiz nakdi karşılıksız hibe destek, 77 milyar 600 milyon TL. Yani eski para ile 77 katrilyon. " şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da tarımın Türkiye´nin en zor alanlarından birisi olduğuna değinerek, şunları kaydetti? "Türkiye tarımsal üretimi, AK parti iktidarları döneminde 6 misline yakın bir artış ortaya çıktı. Tarım ürünlerinin ihracatında da, ihracat ürünleri ortalamasının üzerinde bir artış sağladık. Tarım sektörü diğer sekterlere bakarak, Dünya da toplam üretilen gelirler içerisinde azalma mecburiyeti olan, bir sektör diye düşünüyorum.
İnsanları doğduğu yerde tutabilmek, doğduğu yerde doyurabildiğimiz taktirde, eğitebildiğimi,z taktirde onları orada tutma imkanına sahip olabiliriz. Türkiye de özelliği olan 2 yada 3 tane vilayet var. Bunlardan birisi Kayseri, diğeri Eskişehir. Kayseri büyükşehir. En son nüfusu 1 milyon 325 bin. Bu nüfusun 200 binlik kısmı 11 ilçede yaşıyor. Yani ilçe başına, ortalama 20 bin nüfus düşüyor. Bizim bu bölgelerde insanımızı tutabilmek için, onların o bölgede hayatlarının idame ettirmek için, doğduğu yerde doyumlarının saylayabilmek için, farklı işlemler yapmamız gerekir."
Son olarak konuşan Ak Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden ise, Kayseri´nin gelişmesi için yapılacak istişare toplantısının ilkini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımızın katılımları ile, her konu ve dalda bu istişareleri yapmaya devam edeceğiz. Bu ilk istişare toplantımızdı. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Herkese katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Özellikle, Genel Başkan Yardımcımız ve Bir Önceki Tarım Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker´e teşekkür ediyorum. Bizleri kırmayıp bu toplantımıza iştirak etti." şeklinde konuştu.
Toplantı sonrası, Ak Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, katılımlarından dolayı, Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker´e plaket verdi.



"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti

Başkan Büyükkılıç: "Artık ihtisas fuarları ile Kayseri'miz gündemde"