KAYSERİ´DEN ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA

KAYSERİ´DEN ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA

DEV FARKINDALIK PANELİ

Dünyada ve ülkemizde en büyük sağlık sorunlarından biri olarak gösterilen organ bağışı yetersizliği, Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından koordine edilen ?Kayseri Yoğun Bakım ve Organ Bağışı´ panelinde, her yönüyle ele alındı.

Kayseri Şehir Hastanesinde, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği, Organ Nakli Koordinatörleri Derneği, Türkiye Organ Nakli Vakfı, Erciyes Organ Nakli Vakfı ve Organ ve Doku Nakli Adana Bölge Koordinasyon Merkezi işbirliği ile düzenlenen panele, ülkemizin çeşitli illerinden gelen birçok akademisyende sunum ve anlatımları ile destek verdiler

Kayseri İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ahmet Ceylan, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Özyalçın, Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik, Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Altıntop ve sağlık yöneticilerinin katıldığı panelde görev alan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Zeki Yılmaz, Adana Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Nezahat Bingöl, Bursa BKM Sorumlusu Dr. Yavuz Selim Çınar, Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, Erciyes Üniversitesi Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Aliye Esmaoğlu, Dr. Eyüp Kahveci, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Adnan Bayram, Doç. Dr. Ayşe Ülgey, Prof. Dr. Aynur Akın, Prof. Dr. Murat, Prof. Dr. Murat Sungur, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Organ Nakli Ünitesinden Doç. Dr. Sanem Çimen, Bursa BKM Sorumlusu Dr. Yavuz Selim Çınar, Prof. Dr. İ. Suat Öktem, Av. Sunay Akyıldız, Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Gamze Yıldırım ve Doç. Dr. Kürşat Gündoğan katılımcılara organ bağışı sürecinin nasıl işlemesi gerektiği, süreçte yaşanan zorluklar ve yasal yönleri gibi konularda birçok bilgi aktardılar.

Kayseri de faaliyet gösteren kamu ve özel sektör ile çevre illerden çok sayıda katılımcının yer aldığı panelin açış konuşmasını yapan Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik, organ bağışının önemine değinerek herkes için faydalı bir sempozyum olması temennilerinde bulundu.

Başhekim Çelik´in ardından söz alan Erciyes Organ Nakli Vakfı Başkanı Mahmut Hiçyılmaz konuşmasında,  ?Uzman değerli hocalarımızın panel süresince vereceği bilgilerin ardından Kayseri´de organ bağışı ve organ nakli konusunda önemli gelişmeler olmasını ümit ve temenni ediyorum.  Önemsediğim iki sloganı da burada söylemek istiyorum. ?Organ Bağışı hayat kurtarır´ ve ?Bekleyiş bitsin, hayat devam etsin? diyerek katılımcılara teşekkür etti.  Konuşmaların ardından başlayan panelin ilk oturumu Prof. Dr. Zeki Yılmaz moderatörlüğünde gerçekleşti. Gün boyu süren panelde 1. oturumun ardından sabah ve öğleden sonra olmak üzere toplamda 5 oturumla tamamlandı.

Sempozyum sonunda açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli;  Kayseri Şehir Hastanesinde böbrek nakli yapabilmek için başvuruda bulunduklarını, ilerleyen süreçte böbrek nakli ameliyatlarına başlamak istediklerini dile getirdi. Nakil için gerekli eğitimlerin tamamlandığını belirten Benli, şunları değindi; ?Burada en önemli konulardan biri ise organ bağışının yetersiz olmasıdır. Organ bağışını yeterli hale getirebilmek ve uluslararası düzeye çıkarabilmek için bugün burada gördüğünüz gibi paneller, sempozyumlar ve farkındalık etkinlikleri yapmamız gerekiyor. Aslında bizim organ bağışında çok ileri bir noktaya gitmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yoğun bakımlarda beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların organlarının bağışlanması önem arz ediyor. Çünkü hastanın hayat belirtisi kalmamış oluyor. Dolayısıyla o organlar birçok hayatı kurtaracaktır. Nakil bekleyen birçok hasta var. Bir hastanın haftada 3 gün diyalize girdiğini düşünürsek, o günü tamamen iptal ediyor. Hayatının yüzde 50´si hoşnut olmayan bir formatta gidiyor. Bu durumu ortadan kaldırmanın yolu, organ naklini gerçekleştirmekten ve organ bağışının yüksek olmasından geçiyor. Herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyorum" dedi.

1994 yılında iç Anadolu ve Kayseri´de ilk organ nakli merkezini kuran ve ilk organ naklini yapan öğretim üyesi olduğuna değinen Prof. Dr. Zeki Yılmaz ise; ?Kayseri Şehir Hastanesinde organ nakli bağışı konusunda bir sempozyum düzenlendi. Bu sempozyumda organ bağışının Türkiye´deki yetersizliği dile getirildi. Buna rağmen Türkiye´de çok sayıda organ nakli merkezinin olduğunu ve bu merkezlerin cihaz ve teçhizat bakımından donanımlı olduğu, yeterli sayıda da organ nakli personeli, çalışanı bulunulduğu dile getirildi. Organ nakillerin önündeki en büyük engelin yeterli organ temin edilemeyişidir. Yeterli organ temin edildiği taktirde şu an da organ nakli bekleyen hastaların büyük bir çoğunluğu normal yaşantısına dönecektir. Bu Sempozyumun düzenlenmesinde emeği gecen herkese teşekkür ederim? dedi.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı