KAYSERİ'DE 250 DEKAR ALANDA KENEVİR EKİLDİ

KAYSERİ

50 DEKAR ALANDA KENEVİR HASADINA BAŞLANDI

Kenevir yetiştiriciliği yapılabilen 19 ilden biri olan Kayseri'de kenevir hasadına başlandı.

Kayseri'de, Bünyan, Yahyalı, Yeşilhisar, Felahiye ve Pınarbaşı ilçelerinde 250 dekar alanda ekimi yapılan kenevir bitkisinin hasadına başlandı. Bünyan ilçesindeki kenevir hasadına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, "Ülkemizde izinli kenevir yetiştiriciliği yapılabilen 19 ilden biri olan Kayseri’de de 2019 yılından itibaren tohum, lif ve sap amaçlı kenevir yetiştiriciliği yapılmaktadır. 2020 yılı üretim sezonunda Bünyan, Yahyalı, Yeşilhisar, Felahiye ve Pınarbaşı ilçelerimizde 8 üreticimiz toplam 250 da. alanda tohum elde etmek amacıyla izinli Kenevir yetiştirmektedir. Birçok ürünün üretiminde lider il olduğumuz gibi kenevir üretiminde de liderliği yakalamak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Her zaman olduğu gibi tüm üreticilerimize bereketli bir sezon olmasını temenni ediyoruz" dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Şahin, "Endüstriyel bir bitki olan kenevir; esas olarak lifi, tohumu ve sapı için yetiştirilmektedir. Kenevir tohumu birçok faydalı bileşenin yanında omega-3 ve omega-6 asitlerini birlikte ihtiva etmesiyle insan ve hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahip olmakla birlikte, tohumdan elde edilen yağı sofralık olarak da tüketilebilmektedir" diyerek şu bilgileri verdi:

"Yağından ayrıca kozmetik, temizlik ve boya sanayinde de faydanılmaktadır. Kenevir lifleri mükemmel mekanik özelliklere sahip olup, biyolojik olarak parçalanabilen çevre dostu bir liftir. İlaç, kâğıt, biyoyakıt, tekstil ve inşaat alanlarından otomotiv sektörüne kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan, petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda alternatif bir bitkidir. En önemli kullanım alanı olan kenevir lifinin geçmiş yıllardaki tekstil, sicim, halat, çuval vb. üretimlerin dışında, günümüzde, otomotiv endüstrisinde de iç donanım uygulamalarında ve yapı malzemelerinde oldukça fazla kullanım alanı bulmaktadır. Kenevir liflerinden elde edilen kumaşın uzun ömürlü olması ve elde edilen kıyafetlerin vücudun havalanmasına izin vermesi gibi bir takım özellikleri bulunmasına rağmen, kenevirden yararlanma tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yetersizdir. Birçok üstün özellikleri olan kenevirin üretiminin gelişmesi, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayabilecektir."


Haber Kaynak : İHA

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları