KAYSERİ´DE SURİYELİLERİN

KAYSERİ´DE SURİYELİLERİN

86 KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMESİ VAR?

Kayseri Ticaret Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği´ne üye toplam 86 küçük ve orta ölçekli işletmenin sahibi Suriyeli. Bu işletmelerden sahibi kadın olan işyerlerinin arasında en öne çıkan meslek grubu ise kuaförlük.

Kayseri´de sahibi Suriyeli ve kadın olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin rakamlarına dair bilgi vereb Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, odaya kayıtlı 67 Suriyeli işletme olduğunu, bunların daha çok gıda ve mobilya alanlarında iş gördüğünü kaydederken, bu işletmelerden sahibi kadın olan işyerlerinin arasında en çok öne çıkan meslek grubunun ise kuaförlük olduğunu vurguladı?

Sözlerinin devamında Ticaret Odası olarak, Suriyelilerin istihdamına yönelik Mahir Eller Projesi başlattıklarını belirten Gülsoy, "Bu yıl içerisinde başladığımız ve çalışmalarına devam ettiğimiz Mahir Eller (MADAT) Programımız var. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin istihdam edilebilirliklerini ve mevcut mesleki becerilerinin geliştirilmesi ve belgelenmesi suretiyle oluşturduğumuz bir program. Program kapsamında şu ana kadar bine yakın Suriyeli ile görüşme yapıldı. Proje kapsamında, Kayseri´de bulunan Suriyelilerin iş bulmak yoluyla ülke ekonomisine kazandırabiliriz, onların bize ne gibi katkıları olabilir, iş sahibi edip daha düzenli bir hayata nasıl geçirebiliriz, onlara nasıl yardım edebiliriz konularına çözüm aranacak" ifadesini kullandı?

Başkan Gülsoy, Ticaret Odasına kayıtlı olan kadın işletme sahiplerinin ise; Türkiye ortalamasına yakın biçimde, 20 bina yakın toplam üye sayısının yüzde 30´unu oluşturduğunu ifade etti.

KESOB Başkanı Ahmet Övüç ise, birliğe bağlı 41 odada 25 bin 750 mevcut üyelerinin bulunduğunu, bunlardan 19´unun ise Suriyeli işletme sahipleri olduğunu belirtti. Suriyeli işletmecilerin daha çok berber, tatlıcı ve fırın işlettiğini kaydeden Övüç, KESOB´a kayıtlı kadın işletme sahiplerine dair ise şu bilgileri verdi: "Üyelerimizin yüzde 1.5´i kadın. Berberler Odasının bin 100 üyesi var, bunun 900´ü kuaför. Dolayısıyla en ağırlıkta bu sektörde kadın işletme sahibi var. Ardından terziler, tuhafiyeler ve unlu mamul işletmeleri geliyor."


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti

Başkan Büyükkılıç: "Artık ihtisas fuarları ile Kayseri'miz gündemde"