Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, makamında gerçekleştirdiği basın açıklamasında yaklaşan ?Kurban Bayramı´ öncesi kurbanlık hayvan fiyatları konusunda ilimiz sakinlerini bilgilendirip bayrama dair uyarılarda bulunarak ?Yem fiyatları pahalı, besiciler terör nedeni ile büyük ve küçükbaş hayvanlarını otlaklara ve meralara çıkaramıyor. İşte bütün bu sebepler bir araya gelince kurbanlık fiyatları astronomik rakamlara ulaşıyor? ifadesini kullandı? Başkan Ünlü sözlerini noktalarken başkanlık koltuğu için yeniden aday olduğunu da kamuoyu ile paylaştı?
Makamında medya mensuplarının karşısına çıkarak yaklaşan ?Kurban Bayramı´ öncesi değerlendirmelerde bulunan Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, vatandaşların kulağında küpe bulunmayan hayvanlarını kurbanlık olarak almamasını istedi. Küçükbaş hayvanlıkların canlı kilosunun 18-20, büyükbaş hayvanların ise 18-19 TL´den satıldığını söyleyen Ünlü, yem fiyatlarının kurbanlıklara yüzde 40-45 oranında yansıdığını belirterek ?Son yıllarda terör nedeniyle besiciler ve çiftçiler büyük ve küçük baş hayvanlarını otlaklara ve meralara terör nedeniyle çıkaramadığı için et fiyatları aldı başını gitti. Yaylım yapılamıyor. O nedenle yabancı ülkelerde et fiyatları düşük. Bu yıl kurbanlıklarda geçen yıllara oranla yüzde 30´luk artış var. Bunun nedeni ise, besinin az olması, yem fiyatlarının girdilere olumsuz yansıması, dışarıdan gelen ithal hayvan sayısının yeterli olmamasıdır. Ortalama bir koyun 800 ila bin 100 TL arasında, büyükbaşta hisse fiyatları ortalama olarak bin 500 TL´den başlıyor? diye konuştu
Sözlerinin devamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanı Eşref Fakıbaba´nın satılamayan kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu tarafından fiyatının üzerinde satın alacağı açıklamasının besicileri bir nebze olsun rahatlattığına vurgu yapan Şaban Ünlü, vatandaşların kurbanlık olarak kestiği hayvanların etlerini en az bir iki gün dinlendirdikten sonra parçalayıp, kıymaya dönüştürmelerini aksi takdirde ette ekşime ve yeşerme olacağına dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu ?Bazı vatandaşların ısrarla kurbanlıkların etlerini sucuk olarak değerlendirdiklerini görüyoruz. Sucuk yerine, baharatla buluşturup sucuk içi veya sucuk içi köfte yapabilirler. Kurbanlıkların etlerini kesilir kesilmez yemeyin. En azından 1-2 gün buzdolabında beklettikten sonra kıyma veya parça haline getirin. Gelişi güzel yerlerde örneğin oto tamircilerinde, büfelerde, bakkallarda kesinlikle paslı ve yılda bir kez kullanılan makinalarda et çektirmeyin. Kurbanlıklarınızı ehil olmayan, yaka kartı bulunmayan kişilere kestirmeyin?
Ünlü sözlerinin sonunda Kayseri Ticaret Odası Başkanlığı için yeniden aday olduğunu kamuoyu ile paylaşarak noktayı koydu?
HABER : C.ÜSTEN