"KAYSERİ, ŞEHİTLER ŞEHRİDİR"

"DÜNÜN 44. ALAY´I, BUGÜNÜN KOMANDO TUGAYI"

Kûtu-l Amâre Zaferi, bu zaferin kazanılmasında büyük pay sahibi olan ve Kasap Alayı olarak da bilinen Zincidere´deki 44. Alay´ın bugünkü birliği olan 1. Komando Tugay Komutanlığı´nda anıldı. Anma Programında bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 1. Komando Tugay Komutanlığı´nda yapılan Kûtu-l Amâre Zaferi Anma Programı´nda sanayi şehri, ticaret şehri gibi vasıflarla anılan Kayseri´nin aynı zamanda ´Şehitler Şehri´ olduğunu söyledi. Başkan Çelik, 1856 Kırım Savaşı´ndan 2014 yılına kadar Kayseri´nin toplam 2 bin 244 şehit verdiğini söyledi.
Zincidere Komando Tugay Komutanlığı´nda yapılan anma programına Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik´in yanı sıra Vali Orhan Düzgün, 2. Hava İkmal Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral İsmail Yalçın, 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, Hava Pilot Tuğgeneral Cemal Akyıldız, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, gaziler, komutanlar ve davetliler katıldı.
Anma programında konuşan 2. Hava İkmal Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral İsmail Yalçın Kûtu-l Amâre zaferinin Çanakkale´den sonra Osmanlı´nın son zaferi olduğunu söyledi. Tümgeneral Yalçın, tarihe altın harflerle yazılan Kûtu-l Amâre zaferinde kahramanca savaşan şehit ve gazilerimizi rahmetle andığını belirtti.
"DÜNÜN 44. ALAY´I, BUGÜNÜN KOMANDO TUGAYI"
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de, 1. Komando Tugayının tarihi zaferlerle taçlanmış, kahramanlıkları dillere destan olmuş ve halen de kahramanlıklarını sürdüren bir birlik olduğunu söyledi. Kûtu-l Amâre Zaferinin böyle bir zaferin kazanılmasında emeği olan 44. Alay´ın merkezinde kutlanmasının anlamının anlamını da vurgulayan Başkan Çelik, "1. Dünya Savaşının en zorlu ve en kanlı cephelerinden Çanakkale ve Irak cephelerinde düşmana kan kusturan, ordumuzun en gözde birliklerinden olan ve Kasap Alayı olarak da bilinen 44 Alay´ı saygıyla anıyoruz. Kayseri Kasap Alayı´nın mekanı olan Zincidere, dün olduğu gibi bugün de vatan savunmasında üzerine düşen görevi en güzel şekilde yerine getiriyor. Bu topraklarda eğitim alan askerlerimiz dün Kasap Alayı olarak 1. Dünya savaşında zaferler elde ederken bugün de komando olarak Kıbrıs Barış Harekatı ve terörle mücadelede kesin zaferlerle gurur kaynağımız olmaya devam ediyor. Dün nasıl batılı güçleri yenmişse bugün de onların uzantısı olan hain örgütleri yok etmek için mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor" dedi.
Konuşmasında Kayseri´nin bilinen vasıflarına anlamlı bir vasıf daha ekleyen Başkan Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Kayserimizi farklı yönleriyle ön plana çıkarıyoruz. Ticaret şehri, sanayi şehri, hayırseverler şehri gibi isimler veriyoruz. Kayserimiz için yeni bir sıfatı daha dile getirmeliyiz. Kayseri aynı zamanda şehitler şehridir. Milli Savunma Bakanlığı verilerinden hareketle yapılan bir araştırmaya göre 1856 Kırım Savaşından 2014´e kadar Kayseri´de verilen şehitlerin toplam sayısı 2 bin 244´tür. Bu sayının 1771´i 1. Dünya Savaşında verilmiştir ve Kayseri en çok şehit veren iller sıralamasında 18. sıradadır. 1771 şehidimizin de 753´ü Çanakkale´de, 268´i de Irak cephesinde şehit olmuştur. Şehitlerden en küçük olanı Abdullah oğlu Mehmet Galiçya cephesinde şehit düşmüştür ve 14 yaşındadır. 1771 şehidin isimlerine bakıldığında 250´sinin adının Mehmet, 158´inin adının Mustafa, 114´ünün adının Ali olduğunu görüyoruz. Bu isimler askerimize Mehmetçik denildiğinin bir göstergesi olsa gerek."
Bugünkü Zincidere Komando Tugayının bulunduğu yerde 1. Dünya Savaşı sırasında bozmadık cephe, dağıtmadık düşman, yenmedik ordu koymayan hepsi Kayseri´nin evladı, adı dillere destan şanlı 44. Alay´ın bulunduğunu hatırlatan Başkan Mustafa Çelik, "Bu alayın askerleri savaşa giderken yol üstündeki Zincidere, Reşadiye, Talas gibi kasabalar yollara dökülür, askerleri uğurlar, dualar ederdi. Bu birliğe asker veren yakın köylerden biri olan Tavlusun 1919-22 yılları arasında 48 şehit vermişti" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, sözlerini şu dizelerle tamamladı:
"Sarıkamış´ta dondum,
Çanakkale´de yandım,
Yemen´de piştim,
Kanal´da boğuldum.
Şehit düştüm.
Dirildim bayrak ve vatan oldum.
Bu toprakları bize vatan kılanlara rahmet olsun. Şehitlerimizin ruhu şad, gazilerimize selam olsun."
Anma Programına konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Hüseyin Cömert de 44. Alay ile ilgili detaylı bir sunum yaptı. Cömert, 44. Alay´ın girmiş olduğu tüm muharebelerden zaferle çıktığını belirtti ve hiçbir zaman yenilgiye uğramadığını kaydetti.
"TUGAYIMIZ 8 AYDA 12 ŞEHİT VERDİ"
Vali Orhan Düzgün de yaptığı konuşmada "Dün 44 Alay nasıl Kayseri´den giderek zaferin kazanılmasında büyük katkılar sağlamışsa bugün de Komando Tugayı kahramanlıklarını sürdürüyor" dedi. 1. Komando Tugayı´nın yaklaşık 9 aydır terörle mücadelede şehit ve gaziler verdiğini ifade eden Vali Düzgün, "Kahramanlarımıza muvaffakiyetler diliyorum. Tugayımızdan 8 ayda 12 şehit verdik. Son 8 ayda Kayserili ya da Komando Tugayı´nın askeri olan 25 şehidimiz var. Kahramanlık destanları yazılmaya devam ediliyor" diye konuştu.
Anma programının ardından Vali Orhan Düzgün, Başkan Mustafa Çelik ve komutanlar öğle yemeğini kahraman komandolarla birlikte yediler.



Özhaseki'den Büyükkılıç'a "hayırlı olsun" ziyareti

“Bu coğrafyada yaşamanın bedeli güçlü olmak”

“İstanbul’da 14 tane konutu tedbir amaçlı boşalttık”

Erciyes'in eteklerine 271 bin fidan

Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak