KAYSERİ DİŞ HEKİMLERİ ODASI BAŞKANI MARAŞ:

KAYSERİ DİŞ HEKİMLERİ ODASI BAŞKANI MARAŞ:

?AĞIZ SAĞLIĞININ BAŞLANGICI ?KORUYUCU HEKİMLİK´ TEN GEÇER?

15.09.2005 tarihinde pilot il olarak Düzce´de başlayan Aile Hekimliği uygulaması daha sonra tüm ülkede uygulanmaya başlamıştı. Aynı uygulamaya benzer ?Koruyucu Hekimlik´ uygulaması da yürürlüğe konmaya hazırlanılıyor. Artık bu uygulama ile her bireyin bir diş hekimi olacak. Uygulamayı, Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Emrullah Maraş muhabirimiz Emre Kipman´a değerlendirdi.
2005 yılından bu yana ülkemizde uygulanan Aile Hekimliği uygulamasına kardeş uygulama geliyor. Bakanlık artık her bireyin bir diş hekimi olması için çalışmalara başladı. Eğer uygulama başarılı olursa, bireylerin ağız ve diş yapısını bilen hekimlerimiz olacak. Bu sistemin uygulanabilirliğini Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Emrullah Maraş ile konuştuk. Maraş, Koruyucu Hekimlik uygulamasının hem artısı hem de eksisinden bahsetti.
Maraş, yaptığı açıklamada şunları kaydetti; ?90´lı yıllarda ?Koruyucu Hekimlik´ konusunda neler yapabiliriz diye düşündük. Sağlık Bakanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türk Diş Hekimleri Birliği ile ortak olarak çalışma yaptık. 5 yıl üst üste Ticaret Lisesinde sabah ve öğleden sonra öğretmenlerimizi kursa alarak, ağız ve diş sağlığını anlattık. Bunun sonucunda onlar da öğrencilerine anlatacaklar. Ağız ve diş sağlığında bütün mesele 6 ile 12 yaş arası çocukların ağız bakımı iyiyse, ömrübillah ağız bakımınız iyi olur. Tabi özel durumlar hariç. Örneğin, ateşli hastalık geçirmediyseniz, anne karnında sıkıntılar olmadıysa ağız sağlığı iyi oluyor.?
Kayseri´de 1 hekime şuanda 2500 hasta düşerken, koruyucu hekimlik uygulamasına geçildiğinde 1 hekime 20 bin hasta düşeceğini söyledi ve ekledi; ?2500 kişiye bir hekim düşüyor şuanda ama Koruyucu Hekim ve Diş Sağlığı programında devletin istihdamı 20 bin kişiye bir diş hekimi şeklinde olacak. Bunun yeterli olamayacağı açık ama bir işe başlamadan eksikler görülemiyor. İlk başta nasıl çocuklara alfabeyi öğretiyorsak ve bu öğrenilmeden hiçbir şey öğrenilmiyorsa, ağız ve diş sağlığının başlangıcı da ?Koruyucu Hekimlik´ ten geçer.?
HABER: M. EMRE KİPMAN



İncesu’da sağlık hizmetleri değerlendirildi

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi