KAYİMDER BAŞKANI ALİ AYDIN

KAYİMDER BAŞKANI ALİ AYDIN

DÖVİZİN YÜKSELMESİ SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Artan döviz fiyatları inşaat sektörünü ne denli etkiledi? Müteahhitlerin önümüzdeki süreçte düşüncelerin nedir? Artan döviz fiyatları kar marjını nasıl etkiliyor? İşte tüm bu soruların cevabını KAYİMDER Başkanı Ali Aydın ile görüştük ve oldukça samimi konuşan Aydın, gazetemiz aracılığıyla tüm bu sorulara cevap verdi.. Başkan Ali Aydın konuyla ilgili düşüncelerini sizlerle paylaşıyoruz?

S.ERDOĞAN Ali Bey son günlerde artan döviz fiyatları inşaat sektörünü nasıl etkiledi:

AYDIN:  KAYİMDER olarak müteahhitlik sektöründe tek yönlü kuruluş olduğumuz için bütün var olan gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve kendimizi sorumlu hissediyoruz zaten 1,5 yıldır yavaşlayan bir sektör vardı bu döviz artışlarında geldiğimiz noktada daha da olumsuz etkisi olacağı kaçınılmazdı fakat biz bu kadar şiddetli beklemiyorduk. Şu anda 01.08.2014´den 01.08.2015 e bir yıllık süreci aldığımızda yüzde 35´e varan bir değer kaybı var Türk lirasında, dövizde ise artış var yıl içerinde bu güne kadar olan süreye baktığımızda yüzde 25 yani gerçekten öngörülebilir değil daha önceden hiç kimse kamu ihalesi alan arkadaşlarımızda dahil olmak üzere sektörde sözleşme yapmış tüm bağlantılarını yapmış tüm sektördeki çalışan arkadaşlarımızın bunu öngörmeleri mümkün değil şu anda herkes şaşkınlık içerisinde.

S.ERDOĞAN peki koalisyonun kurulmaması size nasıl yansıdı?

AYDIN: Aslında koalisyon kurulmuş olsaydı bunun bu şekilde olmayacağı biz birkaç kez iletmiştik ama maalesef biz o şansı kullanamadık, inşallah iki ay sonra yapılacak seçimle Türkiye istikrara kavuşur, dövizdeki artış inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Özellikle kamu ihalesi yapmış taahhütte girmiş insanlar, özel sektörde de var mutlaka Bakanlar kurulunun acilen toplanıp bu sektörde iş yapan müteahhitlerin bir kararname ile bu döviz artışına bağlı olarak fiyat artışını getirmeleri gerekir yoksa çok acı sonuçlar olur.

    S.ERDOĞAN Döviz´deki artış müteahhitlerin kar marjını nasıl etkiledi?

?KAMU DA İŞ YAPAN MÜTEAHHİTLERİMİZE ACİLEN BU DÖVİZ ARTIŞINA BAĞLI TÜRK LİRASININ DEĞERSİZLEŞMESİNİ VE DÖVİZİN ARTIŞINI İZOLE EDİLECEK BİR KARAR ALINMASI LAZIM?

AYDIN: Bizim sektörümüz gerek istihdam açısından gerek sadece müteahhitlik sektörü  açısından çok önemli. Sektörümüz konut yapmaktan ibaret değil, alt yapı, üst yapı, tesisat, kentsel dönüşümde dahil olmak üzere bu ülkenin imarlaşmasına kalkınmasına katkı yapıyor, yani insan oğlu´nun  doğduğu mekandan tutun ölüp defnedildiği mezara  kadar tüm meslektaşlarımızın bundan olumsuz etkilendiğini genelde yerel idare ve yetkililerde görüyor. Biz bunun için iki öneri yapıyoruz; şuanda genel merkez düzeyinde de çalışıyoruz sesimizi duyurmaya çalışıyoruz Kayseri ?de biz KAYİMDER  olarak diyoruz ki kamu da iş yapan müteahhitlerimize acilen bu döviz artışına bağlı Türk lirasının değersizleşmesini ve dövizin artışını izole edilecek bir karar alınması lazımen azından iç piyasasındaki satışlarında KDV´yi düşürmeleri lazım, yüzde 18´lerde olan KDV´nin yüzde 1´lere kadar düşürülerek en azından bu meslekteki insanların ayakta durmalarını sağlamak lazım ve şunu hepimiz biliyoruz müteahhitlik sektöründe  yüzde 25´lik karlılık gözetiliyor şimdi şu anda yüzde 35 son yıllarda şunu açıkça söylüyoruz böyle müteahhitlerde yüzde 25 kar payı kalmadı. İmalatı yapan müteahhitte kalmadı zaten, rant dedikleri sektördeki arsaya bağlı bir rant eğer arsa müteahhitliğiyse arsa sahibi varsa  o kazanıyor yoksa müteahhidin yüzde 5´i 10´u geçen bir karlılığı yok, yok denecek kadar az. Şimdi böyle bir durumda yıl içinde yüzde 25 olmuşsa girdilerinin bir çoğu da dövize bağlıysa bu insanlara acilen tedbir almak gerekir.

S.ERDOĞAN Başkanım sektör sadece 2015´de mi sıkıntılı geçti? Ayrıca Müteahhitlik sektörü yavaşlarsa sizce ne olur?

?MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNÜN DURMASI DEMEK TÜRKİYE´NİN DURMASI DEMEK?

AYDIN: Biz 1,5 yıldır 2014 de de sektörde sıkıntı olduğu gibi bugünde halen devam eden sıkıntılar var bu kadar istihdamı yaratan gerçekten üretimde 250´ye yakın ürün çeşidini tetikleyen alt sektöre hitap eden müteahhitlik sektörünün durması demek Türkiye´nin durması demek. şuanda gerek istihdam açısından gerekse  üretim açısından acilen önlem alınması lazım. Varolan durağanlığı tamamen duran hale getirmek Türkiye´nin hayrına olmaz Kayseri´mizde müteahhitlik yapan arkadaşlarımızın cengaver gibi hareket etmeleri lazım çünkü bir taraftan fiyat artışı, bir taraftan talep darlığı bir tarafta taahhütleri tamamen bir cenderenin arasındalar onun için büyük bir kaygı var. Ben inanıyorum ki gerek yerel gerek genel idarede derhal  tedbirler alınacaktır bu sektörde çalışan insanların önü açılacaktır. Herkes üzerine düşeni yapacaktır ve görüyorsunuz son yıllarda da gerçekten kaliteli ürünler ortaya çıkıyor herkes artık lüks kavramını bıraktı meslektaşlarımız yaptığıyla yer açmaya marka oluşturmaya çalışıyor bu çok güzel bir gidiş onun için bu gidişin önünde takoz olunmamalı, acilen tedbir alınmalı.

   S.ERDOĞAN: peki bu sıkıntılar sadece dövizdeki  artışa mı  bağlı?

?ACİLEN TEDBİRLERİN ALINIP MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNÜN ÖNÜNÜN  AÇILMASI GEREKİYOR?

AYDIN: Müteahhitten kaynaklanan bir olay değil yapımcının hiç etkisi yok Türkiye´nin dışında da gelişen olumsuz etkiler var, sadece Türkiye´de para değer kaybı  olmadı tüm dünya bu sarsıntının içinden başlamak kaydıyla Rusya´da dahil içindedir orada da  tedbirler alınıyor bizde de tedbirlerin alınması lazım Türk müteahhitlik sektörünün acilen önünün  açılması gerekiyor

S.ERDOĞAN: dövizdeki artış konut fiyatlarına ne kadar yansıdı?

FİYAT ARTIŞI İÇERİSİNDE ZAMLANMA YANİ DURGUNLUK İÇERİSİNDEKİ ARTIŞ EKONOMİNİN KANSERİDİR

AYDIN: Tabiî ki arz talep meselesi gelire bağlı bir şey insanlarda gelir düştükçe talepte düşüyor akaryakıt´ın dan tutun çimentosuna kadar bütün ürünlere  gelen zamlar konut fiyatlarına yansıyacak. Zaten insanlarda maddi sıkıntı var, var olan fiyatı kabullenebilir durumda değiller birde bunun üzerine fiyat artırırsanız işte bizim söylediğimiz tamamen durağanlığın hem fiyat artışı içerisinde zamlanma yani durgunluk içerisindeki artış ekonominin kanseridir. döviz artışlarına fiyat artışlarını da yansıtırsanız fiyatlar artarsa kilitlenme orda başlar ki biz görevi başındaki hükümetin buna tedbir alması gerektiğine inanıyoruz..

S.ERDOĞAN: inşaat sezonunun sonuna doğru geliyoruz son durum nedir?

AYDIN: Evet biz bu konuda duyarlı davrandık acilen bir koalisyon kurulmalı Türkiye de ki gidişatın gerçekten içerde ki  terörün bu kadar azdırılması ekonomimizdeki tedirginlik siyasi istikrar istiyor, bu açıdan dış dünyadaki olaylara baktığımızda partileri değil ülkeyi düşünelim diye acilen koalisyon kurulmasını istedik biz parti ismi de vermedik Türkiye ?yi düşündüğümüz için söyledik bu insanların hak etmediğini düşünüyoruz bu düşüncelerimizi de gerekli yerlere ulaşması içinde daha önce paylaşmıştık tekraren paylaşıyorum inşallah siyasi istikrar olur insanlar önünü görür????



‘9. Uluslararası Erciyes Tıp Tıbbi Genetik Kongresi’ başladı

2 kilometrelik kuyruğu görenler gözlerine inanamadı

Spor A.Ş.'den 11. Yeşilay Bisiklet Turu

Büyükkılıç’tan bilim ve bilişim projeleri

“KAYBİS yeni sezonunu açtı”

Bisiklet Turu 5 Mayıs Pazar günü düzenlenecek

“Seçimsiz geçecek 4 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor”

HAK-İŞ 1 Mayıs'ta taleplerini sıraladı

1 Mayıs kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı

Hobi bahçelerinin yeni sakinleri belli oldu

Melikgazi’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor

Yağmur suyu taşkını asfaltı çökertti

Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti