KAPUZBAŞI ŞELALELERİ BÜYÜLÜYOR

KAPUZBAŞI ŞELALELERİ BÜYÜLÜYOR

Kayseri'nin Yahyalı ilçesi sınırları içinde dağdaki çatlaklardan ve kayalar arasından fışkıran Kapuzbaşı Takım Şelaleleri, muhteşem görüntüsü ve çevre güzellikleriyle görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Yahyalı’daki Kapuzbaşı Şelaleleri hakkında çeşitli kaynaklarda, "Kapuzbaşı Şelaleleri 500 metrekarelik bir alan içerisinde 7 adet şelaleden ibaret doğa çatlağından, kayalar arasından fışkıran, 30-76 metre yüksekliklerden çok büyük su debisi ile dökülen, ayrıca yaz ve kış aylarında devamlı surette akan kaynak şelaleleridir. Yahyalı’ya 76 kilometre mesafede, Kapuzbaşı köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. ‘Ensenin Tepe’ adlı blok kayadan çıkan şelalelerin 5’i tepenin doğusunda, 2’si güneyinde yer almaktadır. 30-76 metre arasında değişen şelalelerin suları, Aladağ-Aksu suları ile birleşerek Zamantı Irmağına, oradan da Seyhan Nehri’ne karışırlar. Çepeçevre bir orman içinden (V) şeklinde dar bir vadiye akan, debisi son derece büyük olan sular, gürültü ve ses ile birlikte dehşetli bir manzara arz ederler. Aladağ zirvelerinde bulunan kar ve buzulların erimesiyle beslenen, yaz-kış suları hiç kesilmeyen şelalelerden doğudaki 3 şelale Takım Şelale adını alır ve yükseklikleriyle tanınır. Elif Şelalesi ise yayvan ve dağınık olup çevresi mesire yeridir. Çıkış ve bir arada bulunma özellikleri itibariyle toplam debisi yaz aylarında saniyede 27 bin 500 litreye ulaşan ve deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte olan Kapuzbaşı Takım Şelaleleri, çağlayan sularının sesi ve süt beyaz rengi ile vahşi doğanın en görkemli görüntüsünü ve karşı koyulmaz gücünü ortaya koymaktadır. Şelale sularının boşaldığı vadi tabanında, ancak çok temiz sularda yaşayan kırmızı fosfor benekli, şelalelere özgü alabalıkları yaşamaktadır’’ şeklinde bilgiler yer alıyor.
Yahyalı ilçesine 75 kilometre mesafede bulunan Kapuzbaşı Şelaleleri, günübirlik piknikçilere ve doğa turizmi yapmak isteyenlere eşsiz güzelliğiyle çok farklı alternatifler sunuyor. Şelalelerin döküldüğü yerden başlayarak Zamantı Irmağı’na kadar derin bir vadi içerisinden kıvrılarak akan dereler üzerine kurulu ahşap küçük evler, konuklarına dere ve kuş sesleri arasında huzurlu bir ortamda dinlenme imkanı sağlıyor.

VALİ DÜZGÜN: ``ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ``
Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ün gerçekleştirdiği ilk ilçe gezisi olan Yahyalı’da görüp hayran kaldığı ve bol bol cep telefonu ile fotoğraflarını çektiği Kapuzbaşı Şelalelerinde en büyük sorunların, şelalelere ulaşımı sağlayan karayolunun 15-20 kilometrelik kısmının bozuk olması ve şelaleler bölgesinde yeteri kadar turistik tesisin bulunmayışı olarak göze çarpıyor. Bu arada, bölgede yaşayan vatandaşların çeşitli sosyal imkanlardan yoksun oluşu da dikkat çekiyor. Yetkililer, bölgeye yapılacak yatırımlar sayesinde bu sıkıntıların giderileceğini umduklarını bildirdi.
Vali Düzgün, ulaşım ve bölge halkının beklediği çeşitli hizmetler konusunda devletin üzerine düşen her türlü görevi yerine getireceğini ancak bu bölgeye sosyal tesislerin yapılması konusunda ise işadamlarının yatırım yapmasını beklediklerini bildirdi. Bölgeye yatırım yapacak işadamlarına da her türlü kolaylığın gösterileceğini kaydeden Düzgün, "Bu Allah vergisi güzelliklerin ilk önce ülke çapında ve daha sonra dünyada tanınması için elimizden geleni yapacağız. Buradaki doğa harikası güzellikler ile Anadolu insanının misafirperverliğini, tüm insanlara tanıtmak istiyoruz’’ dedi.
Bölgeye yapılacak turizm yatırımının hem bölge insanına hem yatırımcıya hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağı ifade ediliyor.



Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da