KAMUDAKİ SAĞLIK YATIRIMLARINI MERCEK ALTINA ALDIK

KAMUDAKİ SAĞLIK YATIRIMLARINI  MERCEK ALTINA ALDIK

KANSER HASTALARINA KALİTELİ TEDAVİ

Sevgili okurlarım; haftanın röportajlarına yaz aylarında da devam ediyoruz?  Ve  ramazanın  manevi atmosferinin  her  yana  aksettiği  bu güzel  yaz gününde  yine sizlerle birlikteyiz?  Yine ilginizi çekeceğini umduğumuz  bir konuğumuz ve  onun anlattığı  sevindirici gelişmelerin  yer aldığı konularımız  var ?   Kamu Hastaneleri  Genel Sekreteri  Pr.Dr. Ahmet Gödekmerdan´ı  konuk ettik  köşemize ve  ilimizdeki  kamu hastanelerinde  gerçekleşen ve  siz sevgili  okurlarımızı yakından ilgilendiren  yeni yatırımlar ve  yenilikleri  konuştuk?

C.ÜSTEN  Değerli okuyucular, sağlıktaki hizmetler, sağlıktaki yenilikler gerçekten çok hızlı ilerliyor. Hatta baş döndürücü hızla da ilerliyor diyebiliriz. Gerek özel sektörde gerek kamu sektörü  temsilcileri  olabildiğince  bu yenilikleri  vatandaşların hizmetine sunmak adına gayret gösteriyorlar. Bu haftaki konuğum Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof Dr Ahmet Gödekmerdan. Onunla ilimizdeki kamu hastanelerine gelen yeniliklerden bahsedeceğiz. İlimizdeki insanlara sağlık sektöründe ne gibi yenilikleri ne gibi iyileşmeler var. Bunlardan bahsedeceğim. Çünkü gerçekten önemli gelişmeler var, ?Palyatif Bakım Merkezi? gibi bir merkez açıldı ki başta  kanser hastaları olmak üzere ölümcül nitelik taşıyan ağır  hastaların  daha nitelikli sağlık hizmeti  almalarına  yönelik bir merkez burası .Yine  Hiperbarik oksijen tedavi sistemi denen bir merkez kuruldu. Bu konuda çok önemli, altını çizmek gerekirse soba zehirlenmelerinde etkin tedavi uygulanacak bir sistem. Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de kış aylarında soba gazı zehirlenmeleri yaşanıyor. Bu son günlerde bu gibi yatırımlara harcanan para 13 milyon lirayı buldu. Tabi bu konuların hepsini Prof Dr Ahmet Gödekmerdan´a sorup cevap aldık.  Evet sayın Gödekmerdan, bu gelişmelerden faydalanacak ilimiz sakinlerini neler bekliyor?

?KANSER  HASTALARINA KALİTELİ  TEDAVİ?

A. GÖDEKMERDAN: Bildiğiniz gibi sağlık bakanlığımız her fırsatta, sağlık hizmetlerinin sayısını ve kalitesini artırma çabası içerisindedir. Yine son birkaç ayda Sağlık Bakanlığımızın teşvik ve desteği ile genel sekreterliğimize bağlı çeşitli hastanelerimize yeni kazandırılan ya da yapımı devam eden hizmetlerimiz şöyle bahsedeyim. Palyatif bakım merkezi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanemiz bildiğiniz gibi 7/24 hizmet veren poliklinik, acil ve yatan hasta olarak günlük binlerce hastanın girip çıktığı bir sağlık kurumudur. Bu sağlık kurumumuza bağlı olarak çeşitli birimler hizmete sunulmuştur. Bunlardan bir tanesi palyatif bakım merkezi, kanser gibi ağır hastalıkların tanısını almış, acı veren durumlar ya da hastanın çeşitli psikolojik, sosyal durumlarını zorlaştıran faktörleri önlem ya da iyileştirmek üzere, hastalarımıza devamlı bakım desteğini verdiği bir merkez olacak. Başlangıçta 17 yatağı hizmete soktuk ama 34 yatak olarak planlamamız devam ediyor. En kısa zamanda diğer planlanan plan sayısını da hizmete açmış olacağız.

C. ÜSTEN: Bunun yanında hiperbarik oksijen tedavi ünitesi var, burada neler yapılacak Sayın Gödekmerdan?

?KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMELERİNDE  HAYATTA KALMA ŞANSI ARTACAK?

A. GÖDEKMERDAN: ?Oksijen Tedavi Merkezi? yine Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanemiz bünyesinde kuruldu, cihazlarımız test edildi, en yakın zamanda hizmete sunacağız. Bu cihazlar ile özellik soba gazı zehirlenmeleri başta olmak üzere, diyabet yaraları veya kemil iltihapları başta olmak üzere, yumuşak doku ezilmeleri, beyin apsesi, ani işitme ve görme kayıpları gibi, tıbbi ya da medikal tedaviye ek olarak, hiperbarik oksijen tedavisinin yapıldığı bir merkezdir.

C. ÜSTEN: Bu merkez daha önce ilimizde var mıydı?

A. GÖDEKMERDAN:  Hayır şu anda Kayseri ve Çevresinde ilk olacak.

C. ÜSTEN: MR´da çok sıkıntı yaşıyoruz il genelinde, yani nüfus yoğunluğuna oranla MR cihaz sayısı az, kamuda da az, çok uzun vadeli randevular veriyordu. Buna çözüm anlamında yeni bir cihaz alındı kamu hastanemize bundan biraz bahsedebilir miyiz?

?3.MR CİHAZI HİZMETTE?

A. GÖDEKMERDAN: MR cihazımız günlük 200 adet çekimle hizmet vermekteydi, ancak artan ihtiyaçlar ve uzayan randevu süreleri nedeniyle 3´üncü MR´ımızı hizmete soktuk ve böylece 350 çekime ulaştık.

C. ÜSTEN: Yine önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi planlanan Kemik İliği Nakil Merkezi kurulacak. Yani artık Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde yapılabilecek artık. Bu anlamda çalışmalar hangi aşamada

?ÇOK YAKINDA  KEMİK İLİĞİ NAKLİ  YAPILABİLECEK?

A. GÖDEKMERDAN: Yine Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanemizde Lösemi Çocuk Kliniğinde, diğer nakil gerektiren çocuk hastalara kemik iliği transplantasyon Merkezi planlaması yapıldı. En kısa zamanda düzenlenerek hizmete açılacak. Bakanlığımızdan onay aldık, yerini belirledik, Erkilet´teki Çocuk Hastalıkları Kliniğimizde birkaç ay içerisinde bu hizmeti vereceğiz.

C. ÜSTEN: Çok sevindirici bir gelişme. Sayın Gödekmerdan bir de erişkin robotik yürüme cihazlarıyla ilgili bir gelişme vardı, bundan bahsedebilir miyiz?

?ROBOTİK  YÜRÜME CİHAZI  ENGELLİYE UMUT OLACAK?

A. GÖDEKMERDAN: Yine Bakanlığımızın desteğiyle yürüme problemi olan hastaların rehabilitasyonunda kullanılmak üzere erişkin robotik yürüme cihazlarımız şuanda kurulum aşamasındadır. Bunu da en kısa zamanda faaliyete sunacağız. Felçli olan ya da herhangi bir nedenle fonksiyon kaybına uğrayan yürüyemeyen hastaların, fizik tedaviye bağlı olarak rehabilitasyonu sağlamak üzere bu cihazlar hizmete sunulacak.

C. ÜSTEN: Sayın Genel  Sekreterim bazı sağlık merkezleri kamuda hayata geçti, bunların çoğu faaliyete geçti, İldem Semt Polikliniği, Danışment Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi gibi, bunların ne zaman faaliyete geçeceği hakkında ve işlevselliğinden bahsedebilir miyiz?

?SEMT  POLİKLİNKLERİ  VATANDAŞIN  ULAŞIMINI  KOLAYLAŞTIRIYOR?

A. GÖDEKMERDAN: Çocuk Hastalıkları Kliniğimizde ikinci basamak 12 yataklı çocuk bakım servisi hala yapımı devam ediyor. Bunun dışında belediyelerimizin yardımıyla açmayı planladığımız Talas Sağlık ve Sosyal Kültür Merkezi. Belediyemizin desteği ile Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Genel Sekreterliğimizin iş birliği ile yapılacak olan bu hizmette, aile hekimliği hizmetleri, diş hizmetleri, psikolog, diyetisyenin olduğu sağlık hizmetlerinin yanında sosyal ve kültürel olarak çeşitli hizmetler Bahçelievler Mahallemizde Talas Halkının ve şuan onarımı devam eden Danışmentgazi´de hizmete sunulacaktır.

C. ÜSTEN: İldem Sağlık Polikliniği Melikgazi Belediyesi´nin katkılarıyla yapılacak olan yer mi?

A. GÖDEKMERDAN: Şimdi Melikgazi Belediyemizin desteği ile İldem bölgesinde yaklaşık 100 bin kişiye hizmet verecek olan 2000 metrekare kapalı alana sahip bina yapılacak. Bu bina içerisinde biz, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı olarak semt polikliniği çalıştıracağız. Burada birçok uzmanlık alanı olacak görüntüleme ve Laboratuar hizmetleri verilecek. Yataklı birimi yok ama geniş kapsamlı bir semt polikliniği olacak.

C. ÜSTEN: Yine İldem´de bunlardan bağımsız olarak hayata geçirilmiş yaşam merkezi var, burası da size bağlı olarak çalışıyor değil mi?

A. GÖDEKMERDAN: Yok hayır burası Halk Sağlığına bağlı Ketem dediğimiz hizmetlerin verildiği birim olarak devam ediyor. İldem´deki semt polikliniğinin inşaatının biz yılsonuna kadar biteceğini tahmin ediyoruz ve hemen hizmet vermeye başlayacağız.

C.ÜSTEN: Yine Diş Hastanesine yeni bir bölüm eklendi, geçtiğimiz günlerde açılışı yapıldı orası kapasiteyi nasıl artırdı? Uzun kuyrukların olduğu bir birimdi. Biraz daha rahatlama oldu mu?

A. GÖDEKMERDAN: 2005 yılında hayırsever Hüseyin Bayraktar tarafından eşi adına yaptırılan eski binamız 2500 metrekare kapalı alana sahip olup 48 ünit ile hizmet vermekteydi. Ancak artan ihtiyacı da dikkate alarak Bakanlığımız 10 milyon liralık yatırımı ile yeni binası hizmete girdi. Bu yeni binamız ile birlikte toplam 100 diş ünitesi ve 10 metrekare kapalı alanla hizmet vereceğiz. Yeni binanın katılımıyla 4 ameliyathane 6 yatak ve modern teknolojik donanımıyla Kayseri ve çevre illerine hizmet verecek kapasiteye ulaşmıştır.

C. ÜSTEN: Birde Danışmentgazi bölgesinde yapılan bir birim vardı öyle değil mi?

A. GÖDEKMERDAN: Evet. Eskişehirbağları Danışmentgazi bölgesinde yine Melikgazi Belediyemiz tarafından yapılarak halk sağlığının hizmetine sunulmuş olan binada biz ayrıda 2 diş ünitesiyle, diş polikliniği hizmetlerini başlatmış olduk.

C. ÜSTEN: Tüm bu yatırımları göz önüne aldığımızda ne kadar tutuyor peki?

A. GÖDEKMERDAN: Tüm bu yatırımlar yaklaşık 5 milyon dolar, türk parasıyla 13 milyon lira civarındadır.

C. ÜSTEN: Bu sayede bütün vatandaşlarımız hizmet alacaklar, bende şehir halkı adına teşekkür ediyorum. Çok güzel bir sohbet oldu bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum.



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı