KADIN ÇİFTÇİLERE İSTİHDAM MÜJDESİ

KADIN ÇİFTÇİLERE  İSTİHDAM MÜJDESİ

Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor” projesi

HABERİ İZLE

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında,  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından geliştirilen   Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor” projesi  ile ilimiz kadın çiftçilerine  istihdam  imkanı sağlanacak.  Söz konusu proje ile  kadın çiftçiler solucan gübresi  üreterek hem aile bütçelerine katkı sağlayacak, hem de  ilimiz tarım sektöründe büyük bir boşluk dolmuş olacak.

Türkiye gübre kullanımda neredeyse dışa bağımlı durumda. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem kimyasal gübre kullanımının hem de gübre ithalatının önüne geçebilmek adına çeşitli projeler geliştirmekte. Bu konuda Kayseri yine bir ilki göğüslemenin gururunu yaşıyor. Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ‘Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor' projesi geliştirerek, hem kadın istihdamını artırmak hem de gübre ithalatını sonlandırmak istiyor.

Proje kapsamında mevcut üretici  kadın çiftçilerin kapasitelerinin artırılası, yeni üreticilerin oluşturulması, kadın çiftçilerin istihdama katılımlarının sağlanması, bilim, eğitimi endüstri ve tarımsal uygulamalarda henüz başlangıç aşamasında olan solucan gübresi  kullanma  kültürünün yaygınlaştırılması hedeflenmekte.

Söz konusu proje  Gıda  Tarım ve Hayvancılık İl Müdürülüğü'nün  Kadir Has Kongre Merkezi'nde gerçekleştirdiği  bir etkinlikle  kamuoyuna  tanıtıldı…

Etkinlikte konuşan   Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan yapmış olduğu açıklamada; Kayseri'de ayrı bir proje üretmemiz gerekiyor. Bu projede de hepinizin bildiği gibi solucan gübresi projemiz. Hepimizin evindeki hayvansal ve bitkisel atıkları bu proje ile organik gübre haline çevireceğiz. Kimyasal gübre kullanımını minimum seviyelere düşüreceğiz. Bu gübreyi ürettik, bu gübre ile ne yapacağız diye düşünmeyelim diye, çilek projesini başlattık. Bir çoğumuz elde ettiğimiz hayvansal atıkları çok iyi değerlendiremiyoruz. Ahırlardaki bu gübreler atık sulara zarar veriyor. Bu proje milli bir proje, kimyasal gübrenin ham maddesini büyük oranda dışarıdan alıyoruz ve dışarıya para veriyoruz. Ama elimizde hayvansal atıklarımız var. bunları değerlendirebileceğimiz çok basit bir yöntem solucan gübresi” değerlendirmesinde bulundu.

Etkinliğe iştirak eden   bir diğer  önemli isim  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gün' de yapmış olduğu değerlendirmede, Kadın çiftçilere yönelik yapmış olduğumuz projelerde bizim yanımızda olmanız bizim için önemli. Eğer sizler olmasanız yapılan hiçbir iş ve işlem kesinlikle bir karşılık bulmaz. Şu anda burada 200 kişi var ben gerçekten bu kadar olacağını beklemiyordum. Bunu duyduğumda çok şaşırdım ve gerçekten çok mutlu oldum. Hepinize çok çok teşekkür ediyorum.”  Diye konuştu….



"Mart ayında 159 ülkeye 323 milyon 447 bin dolar ihracat yaptık"

"Kayseri’nin ihracatı aylık bazda artmaya devam ediyor"

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık