KABİNEDE KİM OLACAK?

KABİNEDE KİM OLACAK?

KABİNE PAZARTESİ AÇIKLANIYOR

Türkiye yeni hükümet sistemine bugün geçiliyor. 24 Haziran seçimlerinin sonucu olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün TBMM´de yemin ettikten sonra resmen görevine başlayacak. Saat 21.00´da da yeni Kabine açıklanacak. Yeni kabinede Kayseri´den kimin olacağı merak edilirken, Mehmet Özhaseki veya Rıfat Hisarcıklıoğlu´nun bakanlığı kulislerde konuşuluyor. Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, Genelkurmay Başkanı hemşerimiz Orgeneral Akar ile Boydak Holding Ceo´su Ertekin´in adını da olası kabine üyeleri arasında zikretti.

24 Haziran seçimlerinin sonuçları bir bir hayata geçiyor. Yüksek Seçim Kurulu´nun sonuçları resmen açıklamasını takip eden üçüncü günde milletvekilleri yemin ederek göreve başladı. Kayseri´nin on milletvekili de sıkıntısız bir şekilde yeminlerini ettiler.

Bu arada AK Parti Meclis Grubu olağanüstü toplandı. Toplantıda AK Parti´nin meclis başkan adayı ve grup yönetimi belirlendi. AK Parti yeni dönemde son Başbakan Binali Yıldırım´ı TBMM Başkan adayı olarak göstermeyi kararlaştırdı. Basına kapalı toplantıda TBMM AK Parti Grup Başkanlığı´na Metin Bostancı getirilirken 5 grup başkanvekili ve meclis başkanvekili de belli oldu.

AK Parti tarihinin en eski ve etkili grup başkan vekillerinden biri olan Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş´a grup yönetiminde yer verilmemesi şehrimizde şaşkınlıkla karşılandı. Elitaş´ın adı kulislerde TBMM Başkanı veya Grup Başkanı olarak geçiyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve son Başbakan Binali Yıldırım´a yakınlığı ile bilinen Elitaş´ın partinin 18 Ağustos´ta yapılacak olan büyük kongresinde MYK´ya kaydırılması bekleniyor. Yine kulislerde,  Binali Yıldırım´ın  31 Mart´ta yapılacak  yerel seçimlerde olası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı halinde,Meclis başkanlığından istifa edeceği ve yerine Mustafa Elitaş veya Hayati Yazıcı´dan birinin getirileceği konuşuluyor.

Bu arada hemen herkes 16 bakanlı yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´nin ilk Kabinesinin kimlerden oluşacağını merak ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada kabinenin 16 bakandan oluşacağını belirtmişti. Yeni kabinede iki veya üç Cumhurbaşkanı Yardımcısının da olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  geçtiğimiz hafta içinde partisinin il başkanları ve belediye başkanları toplantısında yeni kabinenin partili olmayan isimlerden oluşacağını söylemişti. Erdoğan´ın bu sözleri özellikle Meclis içinden bakanlık bekleyen bazı eski bakan ve vekiller için soğuk duş etkisi yaratmıştı. Erdoğan, cumartesi grup toplantısından sonra gazetecilerin sorusu üzerine, ?Neden milletvekillerinden de bakan olmasın? diyerek bu beklenti içinde olanlara yeniden yeşil ışık yaktı.

Meclis´ten vekillerin istifa ile kabineye alınması halinde bu sayının üçü geçmeyeceği,üçten fazla istifa olması halinde AK Parti´nin komisyonlarda çoğunluğu kaybedeceği konuşuluyor. AK Parti Meclis Grup Yönetimi´nin de bu yönde Cumhurbaşkanı Erdoğan´a bir rapor sunduğu belirtiliyor.

Meclis´ten istifa edecek milletvekili sayısının üç ile sınırlı olması halinde Mehmet Özhaseki´ye sıra gelip gelmeyeceği tartışılırken, kulislerde TOBB Başkanı hemşehrimiz Rıfat Hisarcıklıoğlu´nun adı da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığının birleştirilmesi ile oluşturulan ?Ticaret Bakanlığına getirilecek isimler arasında zikrediliyor. Bu bakanlık için  Hisarcıklıoğlu´nun yanı sıra TİM eski Başkanı Mehmet Büyükekşi ve MÜSİAD eski Başkanı ve DEİK Başkanı Nail Olpak´ın da adı geçiyor?

Öte yandan, Sabah Gazetesi yazarlarından Mahmut Övür cumartesi gün ki yazısında Genelkurmay Başkanı hemşerimiz Orgeneral Hulusi Akar´ın adını da olası Cumhurbaşkanı Yardımcıları arasında zikretti. Kulislerde Akar´ın böyle bir göreve önümüzdeki yıl Ağustos´ta emekli olduktan sonra getirilme ihtimalinin daha yüksek olduğu konuşuluyor. Övür, yazısında Boydak Holding Ceo´su Alpaslan Baki Ertekin´i de adı bakanlık için geçen serbest piyasadaki isimler arasında zikretti.

Haber: Reyhan Öztemir



“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı