JAPON ÖĞRENCİNİN SEVGİSİ

JAPON ÖĞRENCİNİN SEVGİSİ

67 yaşındaki Japon üniversite öğrencisinin Türkiye sevgisi Üniversite eğitimine 67 yaşında başlayan Japon Kitamura Tsuneo, kültürünü Türkiye'ye tanıtmak için öğrenci değişim programıyla Kayseri'ye geldi

67 yaşında üniversite eğitimine başlayan Japon bankacı ve şair, kültürlerini tanıtmak için geldiği Kayseri'de Japon kültür ve edebiyatı örneklerini sundu.

      Türkiye'ye gelmek için 9 bin kilometre yol katedip, ülkesinin kültürünü Kayseri'de tanıtan Japon şair, emekli bankacı, üniversite öğrencisi, kendo, ikebana ve sado sanatları uzmanı Kitamura Tsuneo, Kayserililere Japon kültürünü tanıttı.

      Tsuneo, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Nar Kitabevi işbirliğiyle düzenlenen Japon Kültürü ve Edebiyatı Tanıtım Günleri kapsamında, beraberindeki 3 Japon öğrenciyle birlikte Japon sanat dallarından örnekler sergiledi.

      Tsuneo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayseri ve Türkiye'yi çok sevdiğini belirterek, Türkiye'ye gelebilmek için öğrenci değişim programına başvurduğunu anlattı.

      Türkiye'de Japon kültürünü anlatabilmek için yaklaşık 9 bin kilometre yol katettiğini ifade eden Tsuneo, şunları söyledi:

      ''Liseden sonra hem bankacılık sınavlarını hem de üniversite sınavlarını kazanmıştım, ancak maddi imkanım olmadığı için bankacılığı seçmek zorunda kaldım. Üniversiteye gitmek hep içimdeydi, ancak kendimi geliştirerek sado (çay seremoni sanatı), kendo (kılıç kullanma sanatı)ve ikebana (çiçek düzenleme sanatı) sanatlarında uzmanlaştım. İnsanları ve öğrenmeyi çok seviyorum. Üç yıl önce eşimi kaybettim. Emekli olduktan sonra 67 yaşımda tekrar üniversite sınavına girdim. Osaka Uluslararası Üniversitesi Ekonomi Bölümü birinci sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda şairim ve yayımlanmış bir şiir kitabım var. Öğrenci değişimi programına başvurarak özellikle Türkiye'ye gelmek istedim.''

      Japonya dışına ilk kez çıktığını ve Türkiye'yi tanımanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Tsuneo, Kayseri'de büyük ilgiyle karşılaştığını, Türk insanının çok kibar ve sıcakkanlı olmasından çok etkilendiğini anlattı.

      Bankacılık yaparken öğrendiği Japon kültürüne özgü birçok sanat dalını, burada Türklere tanıtmak istediğini belirten Tsuneo, ''Hep gelmek istediğim Türkiye'deyim. Bu çok güzel. kültürümüze özgü sanat dallarını sıcakkanlı Türklerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum' dedi.

      Erciyes Üniversitesi ile kitabevi işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, Tsuneo ile gelen Japon öğrenciler, origami (kağıt katlama sanatı), Şodo (Japonca yazı sanatı) örnekleri sundu. Geleneksel Japon kıyafetleri giyen ERÜ Japon Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencileri de, Japon dans gösterileri yaptılar.

      Tsuneo da, etkinlikte katılımcılara kendo, sado ve ikebana sanatlarından örnekler sergiledi.

      ERÜ Japon Kültür ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Volkan Erdemir, ERÜ ve Osaka Uluslararası Üniversitesinin öğrenci değişim programı sayesinde iki kültürün paylaşıldığını vurguladı.

      Üniversiteler arasındaki değişim programıyla her yıl bir öğrencinin bir yıl süreyle Japonya'da eğitim gördüğünü ifade eden Erdemir, şunları kaydetti:

      ''Öğrenci değişimi programı kapsamında biz de, her yıl şubat-mart aylarında Japonya'dan gelen 4 öğrenciyi ağırlıyoruz. Bazıları burada derslere de giriyor. Kitamura Tsuneo da bu kapsamda üniversitemize gelen öğrencilerden biri.

      Japon Kültürü ve Edebiyatı Tanıtım Günleri etkinliklerini her yıl üniversitemizde düzenliyorduk. Ancak halk haberdar olup gelme imkanı bulamayabiliyordu. Bu yüzden bu yıl Nar Kitabevi Genel Koordinatörü Nejat Arın ile işbirliği yaptık. Şehir merkezindeki kitabevinde etkinliği düzenleme fırsatı bulduk. Elimizden geldiği kadar Japon Kültür ve Edebiyatını, ayrıca bölümümüzü Kayserililere anlatmaya çalıştık. İlerlemiş yaşına rağmen üniversite eğitimini sürdüren Tsuneo da, etkinliğimize ayrı bir renk ve güzellik kattı.''



1 Mayıs kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı

Hobi bahçelerinin yeni sakinleri belli oldu

Melikgazi’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor

Yağmur suyu taşkını asfaltı çökertti

Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti

Büyükşehir’in hobi bahçeleri kura çekimi başladı

Başkan Büyükkılıç'tan Yeşilhisar ve Yahyalı odaklı "Turizm" istişaresi

Başkan Palancıoğlu Brüksel’de Türkiye’nin sesi oldu

Kayseri Büyükşehir'den 18 milyon TL'lik eğitim desteği

Ekmeğe zam yolda

'Dijital yaşam ve iletişim'

Vali Çiçek’ten Türkiye Şampiyonu takıma 100 bin lira ödül

‘Büyük Su Projesi’ başladı