İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ İSMET TAYMUŞ İLE

İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ İSMET TAYMUŞ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ İSMET TAYMUŞ

ARKEOLOJİ MÜZESİ TAMAMLANDIĞINDA DÜNYA ÇAPINDA BÜYÜK YANKI UYANDIRACAK

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş Gazetemizin Haftalık Röportaj bölümünde sorularımızı yanıtladı. Taymuş, Kayseri´nin kültürel ve sosyal değerleri hakkında bilgiler verirken, Kayseri´nin her karışından fışkıran tarih kalıntıları hakkında da açıklamalarda bulundu. Taymuş ayrıca, Hitit Medeniyeti´nden Osmanlı´ya kadar birçok eserin bulunduğu ilimizde, Kale içerisine yapılan Arkeoloji Müzesi tamamlandığında, eserlerin burada sergileneceğini ve dünya çapında büyük yankı uyandıracağını aktardı.

E. KİPMAN: Müdürüm sizi tanımayan kişiler için, İsmet Taymuş kimdir? Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

İ. TAYMUŞ: İsmet Toymuş Iğdır´da doğdu. Kökenim Azerbaycan Türklerinden ama ömrümün büyük kısmını Kayseri´de geçirdim. Liseyi bitirdikten sonra Üniversite´ye Kayseri´de başladım. Erciyes Üniversitesi yoktu. Hacettepe Üniversite´sine bağlı eğitim yapıyorduk. Daha sonra Erciyes Üniversitesi kuruldu ve Erciyes Üniversitesi´ni bitirdikten sonra bir dönem üniversitede kaldım. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı´na geçtim. Bir dönem Adana Turizm İl Müdürlüğü yaptım. 4 buçuk yıl Sinop İl Müdürlüğü yaptım ve son olarak Kayseri´ye geldim. Burada da Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yapıyorum. Kayseriliyim. Kayserili olduk çünkü 34 yıldır buradayım. 2 tane kızım var. Biri avukat oldu, diğeri ise Diş Hekimliği Fakültesi´nde eğitim görüyor.

E. KİPMAN: İsmet Bey, soy isminizi söylerken çok yanlışlık oluyor, Taymuş mu? Toymuş mu?

İ. TAYMUŞ: Aslında Toymuş daha sonra bir kararnamede online sistemine geçişte ?Toy´u ?Tay´ diye okumuş. Düzeltemedik henüz ama aslı ?Toymuş.´ Eski Azeri Türklerinde ?TOY´ düğün anlamına gelir, Ertuğrul Diriliş Dizisinde ?kurultay´ anlamına geliyor, bizim de ismimiz buradan geliyor.

E. KİPMAN: Müdürüm, Kayseri´nin her noktasından tarih, kültür ve miras fışkırıyor. Elinizi nereye atsanız bu şehirden geçen medeniyetlerin izlerini görüyorsunuz. Bunu da ayakta tutmaya, gün yüzüne çıkarmaya çalıştığınızı biliyorum. Son olarak Bünyan´da ´Söküm Toplantısı´ yapıldı. Siz de oradaydınız toplantıda neler görüşüldü?

KAYBOLAN KÜLTÜRLERİ TEKRAR ORTAYA ÇIKARMAK İÇİN TOPLANTILAR YAPIYORUZ

İ. TAYMUŞ: Tabi Kayseri gerçekten de kadim bir şehir. 6 bin yıllık tarihi geçmişe sahip, neresini kazarsanız mutlaka oradan tarihi anlatan kalıntı çıkar. Kayseri kültürünü de koruyan bir şehir. Bu kültürünü koruması ne zaman ortaya çıkıyor? Örneğin, içinde yaşadığımız Mübarek Ramazan ayının manevi huzuru ve manevi atmosferi Kayseri´de çok yoğun yaşanıyor ve Bayramlarımız da öyle, gerçekten yoğun yaşanıyor. Bu toplantıda da bunlardan bahsettik. Söküm toplantıları, somut olmayan kültürlerin araştırılması, ortaya çıkarılması ve yaşatılması için UNESCO ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin gerçekleştirdiği protokol çerçevesinde uzun zamandır buna benzer kültür araştırmaları yapıyoruz. Biz bir komisyon oluşturduk. Akademik alanda çalışmaları olan veya yaşı itibari ile kültüre ilgi duyan büyüklerimiz, ağabeylerimizin oluşturduğu bir komisyon. Bu komisyon zaman zaman değişiyor çünkü bu komisyondaki bilgileri aldıktan sonra yeni bilgilere ve insanlara ihtiyaç duyuyoruz. Valimizden aldığımız olur ile komisyondaki isimleri değiştiriyoruz. Önceki aylar da Develi´de yaptık. Orada bulunan yaşlılarımızı topluyoruz, geçmiş adetlerimizde neler vardı? Geleneklerimizin ve göreneklerimizin birçoğu kaybolmuş, unutulmuş. Bu kaybolan kültürleri tekrar ortaya çıkarmak için onun hikâyesini aldıktan sonra bu kültür en çok hangi köyde yaşanıyor, bu bilgileri topladıktan sonra bunun canlandırmasını yapıyor ve dijital ortamlarda arşivliyoruz. Örneğin, ?TELTELİ´ nasıl yapılıyor? Bunun nasıl yapıldığını öğrenmek için bir ailenin yanına gidiyoruz onlar bize gösteriyor. Mesele kız isteme, asker uğurlamalar nasıl yapılıyordu önceden bunları araştırıyoruz. Bünyan´da da kaybolan ?Omuz Halayı´ diye bir oyun varmış, bunu artık hatırlayan yok bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık ve UNESCO´YA girmesi için çalışmalar gerçekleştirdik.

E. KİPMAN: İsmet Bey, Kayseri´de yaşanan ve yaşanmış olan kültürler unutmasın diye çaba gösterdiğiniz birçok alan var örneğin kazı çalışmaları, kaç tane kazı çalışması var şuan ilimizde?

ARKEOLOJİ MÜZESİ TAMAMLANDIĞINDA DÜNYA ÇAPINDA BÜYÜK YANKI UYANDIRACAK

 

İ. TAYMUŞ: Bizim 2 adet Bakanlar Kurulu onaylı kazı çalışmamız var. Biri bilindiği gibi 1950´lerden beri süre gelen, sizin de tiyatro oynadığınız dönemlerde Kaniş Kralı´nı canlandırdığınız Kaniş Karum bölgesindeki kazı. Oradaki çalışmaları çok uzun yıllardır sürüyor belki 300 yıl daha sürecek. Çünkü orası milattan önce 2500 yıllarında yaşan geniş medeniyetin kalıntıları, çok geniş bir alanda tabir caizse iğne ile kazı yapılıyor. Buradan çıkan eserler, Anadolu ve Dünya medeniyetine ışık tutan eserler, sıradan bir kazıda bulunacak eserler değil.  Dünya medeniyetinin kalıntıları onlar. Bunları arkeoloji müzemizde sergileniyor, Ankara´da sergileniyor. İnşallah Büyükşehir Belediyemiz ve Kültür ve Turizm Bakanlığımız arasında imzalanan protokol ile bundan sonra Kayseri Kale içerisinde yapılan Arkeoloji Müzesi tamamlandığında eserlerimiz oraya taşınacak. Keykubadiye Sarayı var kazı çalışmasına devam edilen, biliyorsunuz Alâeddin Keykubat Alanya´da yaşamış ama asıl sarayı burada, Şeker Fabrikası´nın arka tarafında ve Bakanlarımızın çabalarıyla Bakanlar Kurulu kararına dönüştürüldü ve Şeker Fabrikamızın şuan ki yönetimine de teşekkür ediyorum. Onlar çeşitli imkânlar sağlayarak geçen yıl kazıyı başlattık. Birkaç eser çıktı, asıl bu sene daha da oturacak kazı çalışmaları. Buralardan çıkacak eserler sergilendiğinde daha Dünya çapında daha büyük yankı uyandıracaktır.

E. KİPMAN: Efendim, burada aynı zamanda bu çalışmalarınızın yanı sıra kurslar da açarak vatandaşların el becerisi veya müzik gibi yatkınlıklarını geliştirmek adına gayretleriniz var bu kurslardan da bahseder misiniz? Kaç kursunuz var? Hangi zamanlarda hizmet veriyor?

BİZİM KURSLARIMIZ BAKANLIK VE VALİLİK ONAYLI

İ. TAYMUŞ: Bizim kurslarımız Bakanlık ve Valilik onaylı kurslarımız var. Bakanlık onaylı kurslarımız unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatları kurslarımız var. Bunların içinde hat, tezhip, ebru, çini gibi kurslarımız var. Onun dışında yaşan kültürümüzü canlandırmak ve tanıtmak için yeni elemanlar yetiştirdiğimiz kurslarımız var, bunların başında da ahşap boyama, soğanlı bebekleri, Türk Halk Müziği koromuz var, 30´a yakın farklı yaşlarda hemşerilerimiz katılıyor kurslarımıza. Ayrıca Türk Sanat Müziği Topluluğu kursumuz var. 50´ye yakın kursiyerimiz katılıyor. Yılsonunda sergiler ile el becerisi olan eserlerimizi sergiliyoruz. Eğer müzik, tiyatro gibi sanatlar ise onlar için de sahnede konser gibi etkinliklerle sergiliyoruz. Bu ay içinde planladığımız bir konserimiz vardı ancak, Ramazan ayı içerisinde bir planlama yapacağız. Kurslarımız bizim eğitim öğretim yılları içerisinde hizmet veriyor. Eylül ayı gibi başlıyor ve Haziran, Temmuz aylarına kadar devam ediyor. Kurslarımızın hepsi ücretsiz. Önümüzdeki ay peyder pey kurslarımız sezonu tamamlamış olacaklar.

E. KİPMAN: İsmet Bey, çok teşekkür ederim bana vakit ayırdığınız için, eklemek istediğiniz bir şey var mı?

İ. TAYMUŞ: Çok teşekkür ederim, Kayseri Haber Gazetesine, size ve çalışanlarına. Mübarek Ramazan ayını kutluyorum. İnşallah güzel Bayramlara ulaşırız. Huzur içerisinde bir Ramazan ve Bayram diliyorum. Terör şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyorum. İnşallah Ramazan´ın manevi ortamı içerisinde ülkemizde barış ve huzur hâkim olur diyorum.

 



İNCESU BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İLMEK İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KTO BAŞKANI ÖMER GÜLSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI DR. MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KSMMMO BAŞKANI ALİ YEDİKAYA İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MMO BAŞKANI AKİF AKSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNAY ÇAKI İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İŞADAMI MİKAİL UÇAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI ZEKERİYA KARAYOL İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI .

KAYSERİ TİCARET ODASI BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ İLE

HAFTANIN RÖPOTAJI ...