TÜRKİYE ALABALIĞININ %40´I KAYSERİ´DE

TÜRKİYE ALABALIĞININ  %40´I KAYSERİ´DE

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün öncülüğünde, basın mensuplarının da aralarında bulunduğu heyet Pınarbaşı´da faaliyet gösteren Uzunyayla Alabalık Çiftliğinde incelemelerde bulundu.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün öncülüğünde, basın mensuplarının da aralarında bulunduğu heyet Pınarbaşı´da faaliyet gösteren Uzunyayla Alabalık Çiftliğinde incelemelerde bulundu. Türkiye´de denize kıyısı olmayan şehirler arasında en fazla balık üreten ilk üç şehirden biri olduklarını belirten, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ? Binlerce kişinin ekmek yediği bu sektörün ülkemize tanıtılması ve beraberinde de insanların bu balığı tercih etmelerini tavsiye ediyoruz.? Dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün öncülüğünde, basın mensuplarının da aralarında bulunduğu heyet Pınarbaşı´da faaliyet gösteren Uzunyayla Alabalık Çiftliğinde incelemelerde bulundu. İncelemelere İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya ve basın mensupları katıldı.

İncelemeler sırasında basın mensuplarına konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Türkiye´de denize kıyısı olmayan şehirler arasında en fazla balık üreten ilk üç şehirden biri olduklarına dikkat çekerken şunları söyledi. ?Bugün burada sizlerle beraber olmamızdaki asıl amaç Türkiye´de denize kıyısı olmayan şehirler arasında en fazla balık üreten ilk üçteyiz. Bunu özellikle belirtmek istiyoruz. Bu sadece Kayseri´nin üretmiş olduğu balığı değil özellikle Pınarbaşı ilçemizdeki harika kaynak sularıyla üretmiş olduğumuz balıkların ve yavruların Türkiye´deki tüm çiftlerde dağıtıldığı hatta ihracatta ciddi anlamda gelir getirdiği bir tesis. Kayseri özelinde eğer bahsedecek olursak elimizdeki resmi verilere göre şu anda 185 milyon adet yumurta üretiyoruz. Bunun yavruya dönüşü 165 milyon civarlarında. İlimizdeki kapasitemiz eğer son noktaya kadar zorlarsak 30 bin ton civarındayız. Şu ana kadar fiili olarak işleyebileceğimiz alan 21 ton civarında ve bunun da belki de dörtte birini ancak faaliyette bulunduruyoruz. Kayseri aynı zamanda su ürünlerinden ihracat yapan önemli illerden bir tanesidir. Kayseri yıllık 9-10 milyon dolarlık ihracat yapan bir şehir. Binlerce kişinin ekmek yediği bu sektörün ülkemize tanıtılması ve beraberinde de insanların bu balığı tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. ?

Türkiye´nin alabalık ihtiyacının %40´ını kendilerinin karşıladığını belirten Uzunyayla Alabalık Çiftliği Sahibi Ahmet Sermed şunları kaydetti. ?Yaklaşık 25 yıldır burada alabalık üretiyoruz. Ben aynı zamanda Kayseri Su Üreticileri Birlik Başkanıyım. Dolayısıyla işimi severek yapıyorum. Biz sadece burada üretim göstermiyoruz. Sivas´ta 3 yerde üretim tesisimiz var. Şimdi Kayseri Yamula Barajında ciddi miktarlarda somon üretimi yapacak tesis kuruyoruz. Burada yılda yaklaşık 180-200 milyon civarında alabalık yumurtası üretiyoruz. Burada üretilen yumurtaların büyük bir kısmı yavruya dönüştürülüyor. Bir kısmı diğer üreticilere yumurta olarak da veriliyor. Diğer tesislerimizle birlikte %40 Türkiye´nin yavru ihtiyacını karşılıyoruz. Bu vesileyle de gururluyum. Ülkemizin yılda 980 milyon dolarlık balık ihracatı var. Hayvansal ihracat olarak bir tek su ürünleri var elimizde. Geçenlerde sayın bakanımız toplantıya çağırdı. Çok çabuk 2 milyar dolara çıkaracaksanız dedi. Ülkemizdeki şu an üretim 300 bin ton civarlarında, çok çabuk 600 bin tona çıkaracaksınız dedi. Biz bunun için çalışmalara başladık. Bakın çok önemli bir şey söylüyorum. Hayvansal ürün olarak tek su ürünleri ihraç ediyoruz. Bu sektöre herkesin destek sağlamasını istiyoruz. ?



Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı

Kocasinan, drone ile tüm açık alanları ilaçlıyor

Başkan Büyükkılıç’a şehrin tebrik ziyaretleri sürüyor

Genç dostu başkan, öğrencilere TBMM gezisi sözü verdi

Engelli ve eski hükümlü hibe desteği

23 Nisan'a özel "çocuk treni" yola çıkıyor

Çocuk Başkan, Çanakkale gezisi talimatı verdi

Başkan Yalçın'a 23 Nisan ziyareti

Kayserililer, Gök Gözlem Evi ile uzayın derinliklerine yolculuk yaptı

Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği yoğun ilgi görüyor

Kayseri OSB’de Teknik Kampüsün Temelleri 2025’te Atılacak

Yeşil projesi ile hava kirliliğinin azaltılması için önemli bir adım atıldı

23 Nisan mesajında çocuklara özel projeleri sıraladı

Drift atan sürücüye 38 bin TL ceza

Her ay 225 çölyaklıya gıda paketi

Özhaseki'den Büyükkılıç'a "hayırlı olsun" ziyareti