HÜSEYİN CAHİT ÖZDEN İLE

HÜSEYİN CAHİT ÖZDEN İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

ÖZDEN  ?HASEKİ  BAŞKANIN ŞEHİRCİLİK BAKANI  OLMASINI  İSTİYORUZ??

Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle  buluşturup, kafanızdaki  soru işaretlerini  kaldırma anlamında  gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle  okuyacağınız bir ismi  sayfamıza konuk ettik. Ak Parti  Kayseri İl Başkanı  Sayın Hüseyin Cahit  Özden ?  Sn. Özden ile geride kalan 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarını değerlendirip, seçim sürecinde yaşananlara  yeniden bir göz attık ve Ak Parti iktidarında geçecek  3.5 yıla ait  projeksiyonu  masaya yatırıp  detayları ile irdeledik?

C. ÜSTEN: Öncelikle 1 Kasım seçimlerini değerlendirebilir misiniz? 7 Haziran´dan bu güne nasıl gelindi? Neler yaptınız? Öncelikle bu konuda bilgilendirme yapabilir misiniz?

ÇALIŞMALARIMIZIN  NETİCESİNİ  NEDEN  ALAMADIĞIMIZI  KENDİMİZE  SORDUK?

H. CAHİT ÖZDEN: 7 Haziran seçimlerinde çıkan Koalisyon sonucundan sonra Ak Parti Kayseri teşkilatı olarak çalışma programlarımızı belirledik. 7 Haziran´da bizim  Kayseri İl Teşkilatı olarak  49 günlük program içeren çalışma  gerçekleştirdik.  Bu kadar büyük çalışmaları yapıp, gidilmedik yer bırakmayıp, herkesle görüşüp ve neticesini neden alamadığımızın, kendi kendimize sorgusunu yaptık. Haziran´dan Temmuza bütün herkes ile tekrar programlar yaptık. Parti içinden bir arkadaşımız, iki seçim arasında 600 program yaptığımızı söyledi. Nasıl 600 program oldu? Bütün ilçelerimizi dolaştık, sonra tekrar dolaştık, ayrıca bütün kuruluşları tek tek ziyarete gittik. Örneğin Fevzi Çakmak´taki Billur cd. Tekrar gittik esnaflarla konuştuk, problem neydi, neden oy verdiniz neden vermediniz diye.

C. ÜSTEN: Seçim kampanyası başladıktan sonra mı?

1 KASIM  SEÇİMLERİNE  AK PARTİ OLARAK  ÇOK İYİ HAZIRLANDIK?

H. CAHİT ÖZDEN: Hayır hayır daha başlamamıştı. Neden tek başımıza gelemediğimizin cevabını bulmaya çalıştık. Bir de biz Kayseri olarak bu kadar çalışmanın neticesinde neden başaramadık? Bunu bizim yaptığımız gibi genel merkez de yaptı. Genel merkez de komple Türkiye çapında bu araştırmaları yaptı. Kayseri´ye iki grup geldi, dolaştı. Onlarda Kayseri´nin nabzını tuttular. Biz 7 Haziran seçimlerinden 1 Kasım seçimlerine Ak Parti olarak çok iyi hazırlandık.

C. ÜSTEN: Sayın Özden, bir de şunu merak ediyorum. 7 Haziran seçimlerinden sonra Sayın Başbakan il başkanlarını, partinin önceki isimlerini çağırıp toplantılar yaptı. Siz ne söylediniz Kayseri için, Sayın Genel başkan sizlere ne sordu?

7 HAZİRAN ÖNCESİ  KENDİMİZİ  VATANDAŞA  GEREĞİ GİBİ  ANLATAMADIK?

H. CAHİT ÖZDEN: Önce il başkanlarımız kendi aramızda, teşkilat başkanımızın öncülüğünde toplandık. Orada her il kendince sebepleri açıkladı. Biz neyi anlatamadık, çözüm sürecini anlatabildik mi? Anlatamadık bize ters mi tepti. Biz milletimizin anlayacağı dilden konuşamadığımızı fark ettik. Konuyu tam anlatamadık, biraz daha yuvarlak laflar söyledik zannediyoruz. Diyelim ki; sen emeklisin, ben senin maaşını artırıyorum. Ak Parti olarak emekliye zam verdik. Fakat verdiğimiz zammı, ?Biz zam verdik diye anlatamadık.´ Emekli maaşında iyileştirme yapılacak gibi konuşmalar. Yaptığımız şeyi net olarak söyleyemedik. ?Biz senin maaşını bin liraya tamamladık? diyemedik. Emekliye dedik ki, zam gelecek. Ama ne kadar geleceğini kesin ve net bir dille anlatamadık. Her konuyu temiz ve net bir dille anlatamadık. Bu benim fikrimdi. Çözüm süreci meselesinde taviz veriyormuşuz gibi algılanıyordu. Bu anlatamadığımız şeyleri 25 madde olarak belirledik.

C. ÜSTEN: Peki o dönemde adaylar için bir eleştiri geldi mi? Baktığımızda 7 Haziran´da listeye giren 4 milletvekili 1 Kasım´da listede yer almadı. Aday seçiminde, bir hata, fazlalık, eksiklik olduğu yönünde bir çalışmaya gidilmiş olabilir mi?

1 KASIM ADAY  LİSTESİNİ  BELİRLEMEK  ÇOK ZOR OLDU?

H. CAHİT ÖZDEN: Adayların tanınırlığı, bilinirliği bir problemse o konu yoklanırdı. Herhangi bir şey olduğunu ben zannetmiyorum. 7 Haziran´daki 4 milletvekilimiz yeniden aday olamadı. Ama 1 Kasım´da 4 milletvekilimiz yeniden aday oldu. Taner Bey tekrar listeye girdi ancak, o listeyi de yapabilmek kolay olmadı. Sadık ağabey listeye girmedi. Böyle bir listede aday sıralaması zor oldu.

C. ÜSTEN: Peki 4 kişi listeye giremedi. Önceden bir hata mı olmuştu. İki kişiyi anlıyoruz. Sayın Yıldız ve Elitaş önemli isimler, onların listeye girmesi herkesin kesin gözüyle baktığı isimlerdi. Diğer ikisinin baştan sona değişikliğinin sebebi neydi?

KAYSERİ´NİN TAMAMINI KAVRAYACAK BİR SİSTEM DÜŞÜNÜLDÜ?

H. CAHİT ÖZDEN: Biz komple değişiklik düşünmedik ama bizim düşündüğümüz, sonradan ilave 4 arkadaşımız gelecek. Biz milletvekili sıralamasında bütün milletvekilleri olarak baktık. Milletvekilliği yapmış-yapan olarak gördük. Genel merkez bir program çerçevesinde hareket etti. Çerkezler ile ağırlıklı bir sistem düşünüldü. Kayseri´nin tamamını kavrayacak bir sistem düşünüldüğünü tahmin ediyorum. Tabi buna %100 böyledir deme şansım yok. Açık söyleyeyim %100 böyledir diyemem ama Genel Merkez tercih yaptı, bu tercih genel merkezin yaptığı bir tercihti.

C. ÜSTEN: Sanki Genel Merkez, ikinci seçimde yereli biraz daha fazla dinledi değil mi? İlk listeler biraz daha Genel Merkezin tercihleriydi, ikincisinde yerel dinamikler biraz daha ön plana çıktı.

KOMİSYONU YÖNLENDİRMEMEK İÇİN BİR ŞEY SÖYLEMEDİM?

H. CAHİT ÖZDEN: Şunu söylemek istiyorum, ilk 7 Haziran seçimlerinde ben gittim, fikirlerimiz beyan edip geldim. İkinci seçimlerde 1 Kasım´da bütün belediye başkanları ve ilçe başkanları ile beraber Ankara´ya gittim. Orada bütün belediye başkanları ve ilçe başkanları tek tek fikirlerini beyan etti, komisyona. Ne istediklerini söylediler. Komisyon herkesi dinledi ve bunun neticesinde bir liste çıukardı diye düşünüyorum. Bana sen ne düşünüyorsun diye sordular ama komisyonu yönlendirmemek için bir şey söylemedim, ?bütün ilçe ve belediye başkanlarım burada, onlar ne diyorlarsa kabulüm´ dedim. Bunun neticesine göre hareket edilsin dedim. Ayrıca Başbakanlığın yaptığı araştırmalar vardı. Bir de yanlış duymadıysam eğer, her aday için halka sorulmuş. Kamuoyu yoklaması herkes için yapılmış. Bunların neticesinde bir liste hazırlandı, yoksa listeye giremeyen 4 arkadaşımızın hepsi çok sevdiğimiz arkadaşlarımız. Kimse şunu zannetmesin, bu liste yapımı bir veya birkaç kişinin elinde olan bir şey değil, 4-5 komisyondan geçiyor, komisyon en iyi sonucu kimle alabilirse ona göre listeyi düzenliyor. Tabi çok rahat olsanız istediğiniz listeyi çıkarabilirsiniz ama çok sıkışık bir dönem olursa, ´nasıl ederim de en yüksek oyu alabilirim?´ Diye veya ?kimle daha çok oyu alabilirim?´ kaygısına düşülerek yapılmış bir liste diye düşünüyorum. Ama şunu söylemek istiyorum, aday olamayan da olan da birlikte çalıştı, birlikte hareket etti. Bütün illerin aday olamayanları hepsi çalıştı. 1 Kasım seçimlerinde biz Kayseri İl Başkanlığı olarak 37 günlük bir program yaptık. Türkiye genelinde 37 gün program yapan başka bir il yok. En fazla program sayısı olarak biz başladık. Biz diğer illerden bir hafta önce başladık. Ankara´ya gitmeden programla çalışmaya başlayarak gittik. Sonrasında tekrar hızlandırarak gittik. Bu il yönetiminin iyi 1-2 sınavı oldu. Birinci sınavı miting oldu. Miting sahamız hazır, Ankara´daki üzücü patlama olayı çıktı. Bizim Kayseri´deki mitingimizi erteledi. Sonrasında tekrar yapacak mıyız? Ertelendi mi? Başkası olacak mı? Derken Kayseri´de başka olmaz denildi. Perşembe günü toplantı yapılıyor, gündüz saat 10.00 gibi. Başbakanımız Kayseri´de miting yapalım diyor. Hatta Cumartesi günü yapalım deniyor. Bu bize hem yük hem de gurur verdi. 1 buçuk günde nasıl miting yapılacağını bildiği halde, bize miting yapılsın diyerek nasıl güvendiğini gösteriyor. Biz oldu olacak derken Cumartesi mitingimizi yaptık. Bakın bu arada miting günü Kayseri´de çok enteresan şeyler oldu. Bu twitter´daki ?Fuat Avni´ Kayseri´ye takmıştı, ?Kayseri´de bomba patlayacak´ demişti, o gün 70 tane bomba ihbarı geldi. Biz mitingi duyurmaya çalışıyoruz, 70 tane bomba ihbarı geldi, 4 ya da 5 tanesi fünye ile patlatıldı. Başbakanımız geldiği gün, Balıkçıların orada 3-4 tane genç gitmeyin meydanda bomba var diyorlar haberi geldi bize. Başbakanımız hususi güzergâh değiştirdi, Balıkçıların oradan yürüyerek geldi. Sadece milletin gönlünü ferahlatmak için. Ama çok şükür güzel bir miting oldu.

C. ÜSTEN: Bütün anket şirketleri son ana kadar hep %43-44 gibi rakamlar verdi. Kimse %49´u beklemiyordu. Ne etkili oldu Ak Parti´nin böyle bir oy almasında?

MİLLETİMİZ HERKESİN NASIL DAVRANDIĞINI ÇOK GÜZEL OKUYOR?

H. CAHİT ÖZDEN: Tek bir neden vardı, millet çalışanın, insanın duygusuna, gönlüne hitap edeni biliyordu? Milletimiz herkesin nasıl davrandığını çok güzel okuyor. Bunu kesinlikle kabul etmek lazım. Kayseri´de de bir beklentin olmadan, Devlet, Millet için çalışıyorsan seni takdir ediyor bu millet. Başbakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın çalışmalarını telaşlarını, çok güzel gördüler diye düşünüyorum. Bu çabalara karşılık  verdiler diye düşünüyorum.

C. ÜSTEN: Sayın Özden, seçimi atlattık, artık yeni kabine oluşacak, yeni kabinede Kayseri´den Bakan bekliyor musunuz?

HASEKİ  BAŞKANIN ŞEHİRCİLİK BAKANI  OLMASINI  İSTİYORUZ?

H. CAHİT ÖZDEN: Mutlaka Kayseri´den Bakan olmasını, mümkünse birkaç tane Bakan olmasını biz istiyoruz. Gönlümden geçen, Enerji Bakanlığı´nın Taner beye verilmesi, Şehircilik Bakanlığı´nın da Haseki Başkanımızın olmasını istiyorum. Ama bunlar uyar mı? Nasıl olur? Bunları bilme şansım mümkün değil. Grup Başkan vekilliğinin yine Elitaş vekilimin alacağını düşünüyorum. Çünkü kanunlar hakkındaki tecrübesi çok fazla. Ama şunu da söyleye mümkün olsa da Maliye Bakanlığı´na da Elitaş vekilim getirilse isterim. 

C. ÜSTEN: Terörle Mücadele sürecek mi? Bir de çözüm süreci meselesi vardı, daha sonra rafa kalktı, bu konuda neler söyleyeceksiniz?

ŞEHİR  MERKEZLERİNİ  TERÖRİSTLERDEN  TEMİZLEYEİNCEYE KADAR  DEVAM EDECEĞİZ?

H. CAHİT ÖZDEN: Şimdi çözüm süreci halka yapılan bir görüşmeydi. Ancak daha çok PKK ve Öcalan ile yapılıyormuş gibi gösterdiler. Bizim muhatabımız, orada yaşayan, Kürt halkı dediğimiz bizim vatandaşımızdı. Buna vatandaşımızın cevabı çok önemli. Şuana kadar dağda yaşayan PKK´lılar temizlendi. Şehirde kalanlar oldu, şehirlerin temizlenmesini de vatandaşımız arzu ediyor. Başbakanımıza, il başkanları toplantısında en büyük arzusu şehir içlerini de temizlemesiydi. Bunu da Hükümetimiz çok iyi şekilde sürdürüyor. Ama ne yazık ki, şehit haberlerimiz geliyor. Allah´tan rahmet diliyoruz. Ama sonuna kadar bu işin üstüne gidileceğine Ak Parti olarak, Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın nezdinde söz verdik. Başbakanımızın dediği gibi, ?bütün silahlarını bırakırlar, teslim ederler, normal vatandaş gibi yaşamlarını sürdürürlerse´ o zaman Türk Silahlı Kuvvetleri onların peşini bırakır.

C. ÜSTEN: Hükümet bazı konularda kararlılık gösterdi. Örneğin Paralel Yapı´nın üzerine gidilmesi, milletinde güvenini kazandı değil mi?

PARALEL YAPI  PKK´DAN DAHA  TEHLİKELİ?

H. CAHİT ÖZDEN: Paralel yapı inşallah Türkiye´nin başına bela  olmaktan çıkar. Şahsen ben bunu çok daha büyük bir tehlike olarak görüyorum. Devletin içinde yapılanmaya çalışmak, yani PKK bunu silahla yapıyor, hedef olarak karşında görüyorsun. Ama sen kimsenin haberi olmadan sessiz ve derinden bir yapılanmaya gidiyorsun. Elimizden geldiğince bunları bulup ayıklamak gerekiyor.

C. ÜSTEN: Peki Kayseri´ye ne gibi yatırımlar yapılacak, Ankara´dan ne gibi talepleriniz olacak?

YATIRIMLARIN TAKİPÇİSİ   OLACAĞIZ?

H. CAHİT ÖZDEN: Bizim  Ankara´dan taleplerimiz olmuştu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kayseri´nin planlamasını kendisi çizdi. İsterseniz onların planlarını ondan dinleyin. Biz siyasetçi olarak onların her zaman yanlarında olacağımızı bilin. Ama şunu da unutmayın, Kayseri´deki bütün planlamalar yapılıyor. Ulaştırma Bakan´ı Kayseri´ye geldiğinde, bütün programlarımızı bıraktım, onunla beraberdim. Şunu söyleyeyim, Güney Çevre Yolu´nun Organize tarafının önümüzdeki sene iki tarafının da sıcak asfaltının biteceğini söyleyebilirim. Bu işlerinde takipçisi olmaya devam edeceğiz.



“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı