HALK SAĞLIĞI MÜDÜR YARDIMCISI DR. ÖMER FARUK ÖZYURT:

HALK SAĞLIĞI MÜDÜR YARDIMCISI DR. ÖMER FARUK ÖZYURT:

?LODOSLU HAVALARDA SOBA KESİNLİKLE YAKILMAMALI VE YANMAKTA OLAN SOBA YATMADAN ÖNCE MUTLAKA SÖNDÜRÜLMELİDİR?

?SOBALI ODADA KESİNLİKLE YATILMAMALIDIR?
Kayseri Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Özyurt, kış ayında vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyararak, ?Lodoslu havalarda soba kesinlikle yakılmamalı ve yanmakta olan soba yatmadan önce mutlaka söndürülmelidir? dedi.
Kış mevsiminin gelmesiyle özellikle evlerinde soba yakan vatandaşlara uyarılarda bulunan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Özyurt, ?Her yıl kış aylarında bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile pek çok insan zehirlenmelere maruz kalmaktadır. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olup vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller. Karbonmonkist gazı zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit gazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir? diye konuştu.
Karbonmonoksit gazından zehirlenmenin belirtilerini anlatan Özyurt, ?Oksijen yetersizliği nedeniyle deride kırmızılaşma, kısa soluk alma, göğüste sıkışma, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, rehavet çökmesi, göğüs ağrısı, kaslarda halsizlik ve genel halsizlik, bilinç kaybı olarak sıralayabiliriz. Eğer evinizde bir karbonmonoksit kaçağından şüphelenirseniz yapacağınız ilk şey orayı terk etmek ve temiz havaya çıkmak olsun. Giderken açabileceğiniz pencere kapı varsa açın? dedi.
Soba ve bacalarla ilgili uyulması gereken kuralları açıklayan Özyurt, ?Soba tutuşturulurken yaktın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt yada karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalıdır. Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamalıdır. Sobaya yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması sobadaki yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlar. Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır ancak zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunarak sobalı odada yatılabilir. Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalı ve yanmakta olan soba yatmadan önce mutlaka söndürülmelidir? şeklinde konuştu.
Zehirlenme vakalarına da değinen Özyurt, ?Yaşanan zehirlenme vakalarında 2012 yılında 7 vatandaşımız, 2013 yılında 14 vatandaşımız, 2014 yılında 8 vatandaşımız ve 2015 yılında 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Müdürlüğümüz ilimizde yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin önlenmesi amacıyla halkımızın konuya olan duyarlılığını ve bilinç seviyesini arttırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda anket çalışmaları, afiş, broşür, billboard ilanları, basın duyuruları ve eğitim toplantıları düzenlenmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmesinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığına bağlı ücretsiz aranabilen Zehir Danışma Merkezinin 114 olan telefon numarası aranılarak zehirlenmelerde yapılacak ilkyardım hakkında gerekli bilgi alınmalıdır? ifadelerini kullandı.



Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor 

DAYANGAÇ VE DEMİR AİLELERİ’NİN MUTLU GÜNÜ