GÜLSOY: “DÖVİZ KURUNDAKİ OYNAKLIK BİZİ ÜZÜYOR”

GÜLSOY: “DÖVİZ KURUNDAKİ OYNAKLIK BİZİ ÜZÜYOR”

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy Ekim ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada “200 baz puanlık faiz indirim kararını olumlu karşılıyorum ama birini indirirken döviz kurlarını fırlatmamak gerekiyor. Faiz düşsün istiyoruz ama kurda oynaklık bizi üzüyor”  değerlendirmesinde bulundu.

Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ekim ayı meclis toplantısında konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer  Gülsoy, Covid-19 ile mücadele çalışmaları kapsamında uygulanan kısıtlamalarının gevşemesinin ardından yükselen talebin, fiyatların artmasına neden olduğuna dikkat çekip;  paranın satın alma gücünün de düşmesiyle ortaya çıkan tablonun hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini vurguladı.                                                 

Sözlerinin devamında sadece Türkiye'nin değil dünyanın birçok ülkesinde ekonomik problemlerin baş gösterdiğinin altını çizen Gülsoy, Avrupa'da enerji ve akaryakıt fiyatlarında çok ciddi artışlar olduğunu, hane halkına getirdiği ilave maliyetlerle beraber birçok Avrupa ülkesinde tüketim vergilerinin aşağıya çekilmesine yönelik adımlar atıldığını ve mali politikaların yeniden gözden geçirildiğini ifade etti.

Sözlerini noktalarken faiz indirimi konusunda da değerlendirmede bulunan Başkan Gülsoy kararı olumlu değerlendirdiklerini belirtip kurdaki oynaklıktan endişe duyduklarını kaydetti. "Birçok kez yüksek faizle hiçbir yere varamayacağımızı dile getirdim. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 200 baz puanlık faiz indirim kararını olumlu karşılıyorum ama birini indirirken döviz kurlarını fırlatmamak gerekiyor. Faiz düşsün istiyoruz ama kurda oynaklığı ise hiç istemiyoruz. Fiyat istikrarı, faiz ve döviz arasında hassas dengelerin iyi gözetilmesi gerekir. Öngörülebilirlik, dengeli kur ve finansal istikrar bekliyoruz. Enflasyon, kur ve faiz sacayağının dengede götürülmesi şart. Sürdürebilir büyümeyi ancak bu şekilde yakalarız. Kur ve emtia fiyat artışlarıyla da sermaye sıkıntısı da artıyor. Daha önceki konuşmalarımda da bahsetmiştim. Enerji başta olmak üzere üretici üzerindeki maliyetler sürekli artıyor. Döviz kurlarında istikrar olmadığı sürece maliyet hesabı yapamıyoruz. Maliyet hesabını iyi yapan işletmeler ayakta kalır ve rekabet edebilir. Ani iniş ve çıkışlar siparişleri olumsuz etkiliyor. Piyasaları rahatlatacak, yatırıma ve üretime teşvik edecek hamleler yapılmalı. Temennimiz piyasadaki oynaklığın, faizlerin ve enflasyonun düşeceği, finansal istikrarın tesis edileceği ortama en kısa sürede kavuşmaktır."


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları