GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ CEVDET AKYÜZ

GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ CEVDET AKYÜZ

AMBALAJSIZ TAVUK ETİ SATIŞI ARTIK YASAK”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Et Ve Et Ürünleri Tebliğindeki son değişiklik hakkında haber ekibimize bilgiler veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü  Gıda Ve Yem Şube Müdürü  Cevdet Akyüz, tüketicinin korunması maksadıyla Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın getirdiği değişiklikte, kasaplar ve marketlerde ambalajsız tavuk eti satılmayacağını vurgulayarak, şartlara uygun üretim ve satışını yapmayan işletmelere 14 bin 600 TL para cezası uygulanacağını duyurdu…

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü  Gıda Ve Yem Şube Müdürü  Cevdet Akyüz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  risk esasına göre denetimler yaptığına vurgu yaparak, Risk esasında önceliğimizi her zaman et ürünlerine vermekteyiz. Et ürünleri denetimleriyle alakalı olarak da son zamanlarda bakanlığımız et tebliğinde değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikle 13 Şubat Resmi Gazete de yayınlanarak 13 Martta ise yürürlüğe girdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın Türk Gıda Kodeksi Et Ve Et Ürünleri Tebliği göre; Kanatlı eti ürünlerine deri olarak sadece kanatlı karkası üzerindeki kanatlı derisi katılabilir. Bu Tebliğ kapsamına girmeyen mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabildot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri bu Tebliğe uygun olur. Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde muhafaza edilerek sevk edilir ve satışa sunulur. Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamaz. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilir. Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir. Çiğ kırmızı etler ise; asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13'üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilir” değerlendirmesinde  bulundu…

Akyüz sözlerinin devamında  Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler de ise  tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamayacaklarını hatırlatarak Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemez. Geleneksel et ürünlerinin fermente sucuk ve pastırma üretimi sırasında işleme basamaklarından biri olan kurutma işlemi dış mekândan kaynaklanabilecek herhangi bir bulaşı olmaması ve gerekli koruyucu tedbirlerin alınması şartıyla doğal şartlarda gerçekleştirilebilir. Etiketleme de, Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere yüzde 100',yüzde 100 Dana eti' ya da yüzde 100 göğüs eti' gibi ifadeler, logolar kullanılamaz. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilir. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ısıl işlem uygulanmış et ürünü, emülsifiye et ürünü gibi genel ürün grupları ürün adı olarak kullanılamaz. Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerlidir. Mekanik Ayrılmış Etler ise, İhracat amaçlı üretilmiş olan mekanik olarak ayrılmış etlerin ve ürünlerinin, yurt içinde onaylı işletmeler arası sevkiyatına ihracat yapılması kaydıyla izin verilir. Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamaz. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamaz ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanılamaz” ifadelerini kullandı.

Akyüz açıklamasının sonunda  şartlara uygun üretim ve satışını yapmayan işletmelere Türk Gıda Kodeksi'ne aykırı olarak, 14 bin 600 TL para cezasi işlem uygulanacağını belirterek, Biz kimseye ceza yazmak istemiyoruz fakat esnafımız bu konuya dikkat etmesi gerektirmektedir” uyarısında bulundu…



“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı