FABRİKA GİBİ OKUL

FABRİKA GİBİ OKUL

AHİ EVRAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ, GEÇEN YIL 217 BİN TL KAR ELDE ETTİ

Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde bulunan Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler öğrenirken para kazanıyor. Öğrenciler, okuldaki atölyelerde ürettikleri ürünler ile okulun döner sermayesine 2019 yılında 217 bin TL kazandırdı.

Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adeta bir fabrikayı andırıyor. İtfaiye ve Yangın Güvenliği, Kimya Teknolojisi, İç Mekan Tasarım ve Kuyumculuk bölümlerinin yer aldığı lisede üç bölümün öğrencileri kurulan atölyelerde hem eğitimlerini sürdürüyor hem de el becerilerini geliştiriyor. Kimya Teknolojisi Bölümü öğrencileri yüzey temizleyici, sıvı sabun, köpük sabun, yoğun çamaşır suyu, normal çamaşır suyu ve kireç çözücü gibi 18 çeşit ürün üretirken, diğer bölüm öğrencileri de yarı değerli süs taşları, yüzük, küpe, kolye ve tespih gibi hediyelik ürünleri el emeği ile işliyor.

Okul Müdürü Halis Karabulut, “Okulumuzda İtfaiye ve Yangın Güvenliği, Kimya Teknolojisi, İç Mekan Tasarım ve Kuyumculuk olmak üzere 4 tane bölümümüz var. Bu bölümlerimizde atölyelerimiz var. Atölyelerimizde öğrencilerimiz öğrendikleri ile imalatlar yapıyorlar. Bu imalatlarımızı da döner sermayemizde satıp gelir elde ediyorlar. Öğrencilerimiz bu şekilde üretirken öğreniyorlar. Kuyumculuk alanımızda Türkiye’de olmayan taş atölyemiz var. Burada yarı değerli süs taşlarımızı imal ediyoruz. Yüzük, küpe, kolye ve tespih gibi taşlar imal ediliyor. Bunun dışında telkâri imalatımız var. Bunun dışında yine öğrencilerimizin elle tasarladıkları diğer ürünlerimiz mevcut. Kimya alanında biraz daha geniş bir ürün yelpazesi var. Sıvı grubu dediğimiz deterjanların tamamını imal ediyorlar. Yüzey temizleyici, sıvı sabun, köpük sabun, yoğun çamaşır suyu, normal çamaşır suyu ve kireç çözücü gibi daha sayacağımız 18’e yakın ürünümüz burada mevcuttur. Bunun dışında bu yıl ilk kez kimya atölyesinde zeytinyağlı doğal sabun üretimine başladık. Bu üretimden sonra zeytinyağı elimize almışken kremler yapalım istedik ve iki tane krem yaptık. Bunların dışında da doğal sirkeyi de çocuklarımızla birlikte üretiyoruz” ifadelerini kullandı.

Karabulut, “Okulumuzda hangi bölümden olursa olsun mezun olan bir öğrenci kendi başına işletmesini açabilecek seviyeye gelmiş oluyor. Zaten okul olarak da iş yeri açma belgesini veriyoruz. 2 yıl içerisinde işyerini açabiliyor. İşyerini açtığı zaman KOSGEB’ten faizsiz 5 yıla kadar 360 bin TL’ye kadar destek alabiliyor. Bu aldığı destekle de evini geçindirecek, kendini idame ettirecek bir iş kurabilir ve bunların tamamını yapabilirler. 2019 yılında 217 bin TL’lik döner sermaye ürünü sattık. Buradan olan karımızda öğretmenler ve öğrenciler paylarını aldılar. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların dışında özel kurumlara ve bazı kamu kurum kuruluşlarına satışlarımız devam etmektedir” diye konuştu.


Haber Kaynak : İHA

Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde 2 okulu birden hizmete açacak

Kayseri'de eğitimde büyük başarı

Talas Mehmet Karamercan Kütüphanesi’nde büyük gün

Erasmus Sport Projesi’nin ilk ayağı Erciyes’te

Yarıyıl tatilini fırsat bilen öğrencilerin akınına uğradı

Melikgazi’den ikinci bir akıl küpü kütüphanesi

Kayseri’de 323 bin öğrenci karne aldı

iki ayri protokol imzalandi

Büyükşehir’in Ödev Merkezi’ni minikler çok sevdi

Osman Ulubaş İlkokulu ve Ortaokulu'nun temeli atıldı

KAYMEK, İngilizce A1 seviyesi 2. Grup kurs kayıtlarını başlattı

Kocasinan’daki tüm öğretmenlere özel hediye

Öğretmenler Günü'nde en anlamlı hediye

İl Milli Eğitim Müdürü Karaköse: “Gençlerimiz oldukça Cumhuriyet yüzyıllarca yaşayacak”

Her eve ders çalışma masası geliyor

İbrahim Kendiroğlu İlkokulu açıldı