ERCİYES TEKNOPARK, GENÇ MÜHENDİSLERE İLHAM OLDU

ERCİYES TEKNOPARK, GENÇ MÜHENDİSLERE İLHAM OLDU

GENÇ MÜHENDİSLER, İNSANLARIN VÜCUDUNA GÖRE ANESTEZİ DOZUNU AYARLAYACAK CİHAZ İÇİN ÇALIŞIYOR

Kayseri’de 3 genç mühendis, anesteziye bağlı ölümlerin azalması için üzerinde çalıştıkları proje ile insanların vücut durumuna göre anestezi dozunu ayarlayacak cihaz üretmek için çaba sarf ediyor.

Kayseri’de Sağlık Meslek Lisesi’nden Anestezi Teknisyeni olarak mezun olan ve Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Melike Gense, sınıf arkadaşı Başak Çolak ve Elektrik Elektronik Mühendisi Muhammet Cemal Özbek ile birlikte bir proje geliştirmek için çalışmalara başladı. Erciyes Teknopark ile tanıştıktan sonra çalışmalarını hızlandıran genç mühendisler, insanların vücut durumuna göre anestezi dozunu ayarlayacak cihaz üretmek için kolları sıvadı. Çalışmalarını sürdüren mühendisler, dünyada daha önce yapılmamış olan bu cihazı üreterek, hem anestezi teknisyenlerinin hem de anestezi uzmanlarının işlerini kolaylaştırmak istiyor.

Projeleri hakkında bilgiler veren Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Melike Gense, “Bir proje için ekip toplamaya başladık ama nasıl ilerleyeceğimize dair bir fikrimiz yoktu. Sonrasında Erciyes Teknopark’a geldik. Bizim için ilk önce mentörlük desteği sağladılar. Ardından Benim İşim Girişim adında bir yarışma duyduk ve başvurduk. Erciyes Teknopark ve ORAN Kalkınma ajansı ile birlikte projemizi yürütmeye başladık. Bu 8 aylık bir süreçti. Bu süreç içerisinde fikrimizi olgunlaştırdık ve aşamalara böldük. Şuanda da mini bir model çıkarttık. Aynı zamanda da projemizin yazılım ve donanım kısmıyla ilgileniyoruz” ifadelerini kullandı.

Gense, “Projemizin amacı anestezi teknisyenlerinin ve uzmanlarının üzerindeki yükü azaltıp, aynı zamanda da ameliyathanedeki riskleri önlemek. Bunun için bir donanım ve yazılım uygulaması çıkarıyoruz. Bundan sonraki süreçte yazılım algoritmamızı geliştirip, yapay zekamızı da daha güvenli bir hale getirip piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Yaklaşık 5 yıl sonra dünya çapında bir firma olmayı hedefliyoruz. Projemizle hastaların hem doktorlara hem de gelişen teknolojiye olan güvenleri artacak. Bu bir nevi robotik cerrahidir. Bu alanda henüz yapılmış bir çalışma ve ürün yok. Bizde burada ilklerden olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.


Haber Kaynak : İHA

KVKK’da ‘arka kapı’ uyarısı

Büyükşehir KAYMEK’ten ‘Projen ile Gel Robotik Kodlama Atöylesi’

Talas, teknoloji takımları kuruyor

Denizlerin güvenliği yerli teknolojiye emanet

Bootcamp Erciyes başvuruları başladı

Bu malak diğerlerinden çok farklı

Üniversitelilerin İHA’sı ‘Cenker’ göz dolduruyor

Büyükşehir’in parçalı güneş tutulması canlı yayınını 202 bin kişi izledi

Kayseri Bilim Merkezi "güneş tutulması" heyecanını canlı yayınladı

Parçalı güneş tutulması, ERÜ’de teleskoplarla izledi

Kayseri’de ‘Savunma Sanayii Sempozyumu ve Sergisi’

Kapadokya Uluslararası IP Günleri etkinliğinin 7’incisi düzenlendi

Melikgazi’nin destek olduğu takımlar TEKNOFEST’te Kayseri’nin gururu oldu

Instagram'a 404 milyon euro para cezası

Bu da Kayseri’nin elektrikli otomobili: ‘Voltacar’

Tarımsal İnsansız Kara Aracı ile TEKNOFEST’te finale kaldı