ENTELEKTÜEL ŞAPKACI

ENTELEKTÜEL ŞAPKACI

KAYSERİ'DEKİ TARİHİ HANDA 32 YILDIR ŞAPKA VE KASKET ÜRETEN MUSTAFA FİLİZMAN, FARKLI YÖNLERİYLE DİKKATİ ÇEKİYOR -EDEBİ METİNLER DE YAZAN FİLİZMAN, İŞ YERİNE GELEN TURİSTLERE İNGİLİZCE BİLGİLER VEREREK GÖNÜLLÜ REHBERLİK DE YAPIYOR

Tevfik Işık - Kayseri'nin Melikgazi ilçesindeki tarihi Vezir Hanı'nda 32 yıldır şapka ve kasket diken Mustafa Filizman, edebi yazılar kaleme alıyor, İngilizce bilgisiyle turistlere gönüllü rehberlik yapıyor.
Filizman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şapka yapımını babasından öğrendiğini, kesimi, dikimi ve ütüsünü kendisinin yaptığını ifade etti.
Türkiye'de el emeğiyle şapka yapanların sayısının gün geçtikçe azaldığını anlatan 55 yaşındaki Filizman, Çin yapımı ürünlerin piyasaya hakim olması nedeniyle mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

-İşini anlatmak için İngilizce öğrenmiş-

İş yerinin tarihi bir mekanda olması nedeniyle çok sayıda turistin buraya geldiğini ifade eden Filizman, ''Turistlere, Kayseri'yi ve yaptığım işi anlatmak için 26 yaşımda İngilizce öğrendim. İki buçuk yılda, kasetlerden ve İngilizce kitaplardan öğrendiğim kadarıyla, turistlere yaptığım işi anlatmaya çalışıyorum. Bir anlamda gönüllü rehberlik yapıyorum. Turistlere, tarihi handaki iş yerleri, buradaki meslekler ve kendi mesleğim hakkında bilgiler veriyorum'' diye konuştu.
Müsait olduğu zamanlarda edebi yazılar da kaleme aldığını bildiren Filizman, kendini yetiştirmek için çok kitap okuduğunu, bazı yerel gazetelerde yazılar yazdığını, yazılarını edebiyatla ilgilenen arkadaşlarıyla paylaştığını kaydetti.
Kasketlerin yabancı turistler tarafından beğenildiğini ifade eden Filizman, başından geçen bir olayı ise şöyle anlattı:
''Geçtiğimiz yıllarda İngiliz turist Grant Elitt, eşiyle birlikte buraya geldi. Önce fotoğraflarımı çektiler. Bir süre sohbet ettik ve beğendiği bir kasketi satın aldı. Çektiği fotoğrafları bana göndereceğini söyleyerek mail adresimi de aldı. Daha sonra gönderdiği bir mailde kasketi havaalanında kaybettiğini yazıyordu. Ölçülerini de yazıp, yeni bir kasket istediğini belirtiyordu. Mailden kısa süre sonra gönderdiği mektuptan 20 lira çıktı. Satın aldığı kasketin aynısını yapıp İngiltere'ye gönderdim. Bu sayede aramızda dostluk başladı. Zaman zaman internet ortamında mesajlaşıyoruz.''




Küçük Dostlar Kedi Kasabası’na bir yılda rekor ziyaret

3 milyon 700 bin TL’lik Hobim Arıcılık Projesi’nde kuralar çekiliyor

Başkan Büyükkılıç ve Üzüm’den Palancıoğlu’na ziyaret

19 Mayıs'a özel "plaj voleybolu" turnuvası

Mahmut Arıkan: “Yerel basın kan ağlıyor”

Patent Tescil Başvurusu’nda ilk 4’te yerini aldı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı KAYÜ’de konferans verdi

Kayseri OSB'de 3. nizamiyenin temeli atıldı

‘9. Uluslararası Erciyes Tıp Tıbbi Genetik Kongresi’ başladı

2 kilometrelik kuyruğu görenler gözlerine inanamadı

Spor A.Ş.'den 11. Yeşilay Bisiklet Turu

Büyükkılıç’tan bilim ve bilişim projeleri

“KAYBİS yeni sezonunu açtı”

Bisiklet Turu 5 Mayıs Pazar günü düzenlenecek

“Seçimsiz geçecek 4 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor”

HAK-İŞ 1 Mayıs'ta taleplerini sıraladı