ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ TÜRKMENİSTAN’DA

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ TÜRKMENİSTAN’DA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, temasları kapsamında Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile iki ülke arasındaki enerji ilişkilerini görüştü.

Türkmenistan ziyaretinin ikinci gününde Uluslararası Nevruz Konferansı’nda konuşan Bakan Yıldız, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştü. Türkmenistan, İran, Pakistan, Afganistan ve Tacikistan devlet başkanlarının da katıldığı Ahal Yaylası’ndaki Nevruz Şenliğinde ülkemizi temsil etti.
Uluslararası Nevruz Kutlamalarına katılmak üzere Türkmenistan'ın Başkenti Aşkabat'a gelen Bakan Yıldız'ı, Aşkabat Uluslararası Havaalanında mevkidaşı Kakageldi Abdullayev karşıladı. Ruhiyat Köşkünde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov tarafından kabul edilen Yıldız, Türkmen lidere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletti.
Bir kez daha Türkmenistan'a gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Yıldız, Türkmenistan’ın her geçen gün büyük kalkınma hızıyla ilerlediğine dikkati çekti. Nevruz'un bütünleştiren, halkları kucaklayan bir bayram olduğuna işaret eden Yıldız, Türkmen halkının Nevruz Bayramı'nı kutladı.
Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Yıldız, Berdimuhamedov ile iki ülke ilişkilerini değerlendirme imkanı bulduklarını ifade ederek, kardeşliğin ve barışın müjdecisi olan Nevruz'un diğer alanlarda da işbirliğinin önünü açabileceğini söyledi. İki ülke arasındaki enerji işbirliği konusuna da değinen Yıldız, önceki gün resmi gazetede yayınlanan TANAP projesine 5-6 milyar metreküp Türkmen doğalgazını da dahil etmek istediklerini belirtti. Avrupa'nın doğalgaz tedarik edebileceği doğalgaz kaynaklarını çeşitlendirmek istediğini hatırlatan Yıldız, öncelikle Türkmen doğalgazının TANAP projesine ne şekilde dahil olabileceğinin netleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Yıldız'ı sıcak bir şekilde karşılayan Gurbangulı Berdimuhamedov’da, Türk halkıyla dil, din ve kökte bir olduklarını belirterek, Nevruz Bayramı'nın ortak bayram olduğunu kaydetti. Türkiye'nin saygı duydukları bir ülke olduğunu ifade eden Berdimuhamedov, ilişkilerin her alanda gelişerek ilerlediğini vurguladı.
Ziyaretinin ikinci gününde Uluslararası Nevruz Konferansı’na katılan Bakan Yıldız konferansın ardından İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile iki ülke arasındaki enerji ilişkileri konusunda görüşmelerde bulundu. Türkiye ile İran arasındaki enerji ilişkilerinde kat edilebilecek mesafeler ve mevcut durumun daha iyiye götürülmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Yıldız, ''Türkiye-İran ile Türkiye-İran-Türkmenistan arasında yapılabilecek işbirliklerini görüştük'' dedi.
Ahal Yaylası’nda gerçekleştirilen Uluslararası Nevruz Bayramı'nda Türkiye'yi temsil ettiğini de hatırlatan Yıldız, ''Buradaki kutlamalarda birlikte gördük ki Nevruz denilince akla gelen gerginlik algısı silinecek, sevinç ve huzur akla gelecek'' diye konuştu.


Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Kayseri Liseliler buluştu

İşaret diliyle ‘afeti’ öğrendiler

Yıldırım Beyazıt mahallesinde kat karşılığı ihale yapılacak

Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Küçük Dostlar Kedi Kasabası’na bir yılda rekor ziyaret

3 milyon 700 bin TL’lik Hobim Arıcılık Projesi’nde kuralar çekiliyor

Başkan Büyükkılıç ve Üzüm’den Palancıoğlu’na ziyaret

19 Mayıs'a özel "plaj voleybolu" turnuvası

Mahmut Arıkan: “Yerel basın kan ağlıyor”

Patent Tescil Başvurusu’nda ilk 4’te yerini aldı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı KAYÜ’de konferans verdi

Kayseri OSB'de 3. nizamiyenin temeli atıldı

‘9. Uluslararası Erciyes Tıp Tıbbi Genetik Kongresi’ başladı