ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ: ''atatürk ve keban barajını satmayacağız''

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ: ''atatürk ve keban barajını satmayacağız''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik üreten santrallerin özelleştirilmesiyle ilgili değerlendirmesinde, ''Atatürk ve Keban gibi barajlarımızı özelleştirmeyeceğiz'' dedi.

Bakan Yıldız, Kayseri’de Yozgatlılar Derneği’nin yeni hizmet binasının açılışını yaptı. Yıldız, açılışta yaptığı konuşmada, dünyanın globalleştiğini ve Türkiye’nin içinde de bir anlamda il ayrımı kalmadığını ifade ederek, ''Her birimizin doğduğu topraklarla doyduğu topraklar, hizmet ettiğimiz topraklar zaman zaman ayrı ayrı kalabiliyor. Artık tabiri caizse bunun ayrısı gayrısı kalmadı. Milletvekillerimiz, memleketlerine bir katkı koymak için Meclis'te birbirleriyle yarışıyor. Farklı illerden seçilmişsek de ülkemiz için gayret ediyoruz. Ankara’ya gittiğimiz zaman da doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine fark etmeksizin hep beraber ülkenin kalkınmasına gayret ediyoruz. 2023 hedeflerinde de bundan en fazla istifade eden iller arasında Yozgat ve Kayseri olacak. Ülkemiz zenginleştikçe, ülkemizdeki istikrar stabil, kalıcı hale geldikçe bu hizmetlerin inşallah her tarafta kendini daha fazla hissettireceğini söylemem lazım'' diye konuştu.

ENI'YE BİR UYARI DAHA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin soruları üzerine, İtalyan enerji şirketi ENI’nin Güney Kıbrıs’la anlaşarak Akdeniz’de petrol aramasını değerlendirerek, ''Güney Kıbrıs uluslararası hukuka aykırı olarak ve münhasır ekonomik sahası netleşmemiş bir alanda arama faaliyetine girdi. Şimdi iki yol var, ya bu arama faaliyetinden normalde vazgeçer ya da oradan elde edilecek bütün gelirler, petrol ya da doğalgaz geliri, Kıbrıs’ın tamamına, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Bölgesel Yönetimi arasındaki bütün vatandaşlara dağıtılır. Bu da bir çözümdür'' dedi.
Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Orada doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine katılan firmalar var ama bunlar netleşmeden biz oraya katılan firmalarla alakalı Türkiye’de bir iş birliği yapmak niyetinde değiliz. ENI bunlardan bir tanesi. Kendileriyle teşvik-i mesaimiz var, görüşmelerimiz var. Biz tercihlerini bu manada yapmalarını isteriz. Türkiye bir hukuk devleti ve her zaman öyle kalmaya devam edecek. Projeleri uluslararası hukuka aykırı olmayan ve son derece net bir yapı içerisinde sunuyor. O açıdan böyle tartışmalı alanlara, hele hele enerji kaynaklarının bir tartışma gerekçesi olarak kullanıldığı alanlara gitmemek gerekir diye düşünüyorum. Kendi ruhsatlı alanlarında TPAO olarak Kıbrıs’ın tamamında böyle çalışmalara devam edileceğini buradan bir kez daha belirtmek isterim.''

UCUZ ELEKTRİK
Elektrikte bir serbest piyasa oluşturmak istediklerini kaydeden Yıldız, ''Şu anda Avrupa’nın bir kısım ülkelerinde herhangi bir mesken, 120 tane ayrı üreticiden elektriği satın alabilme yetkisine sahip. Şimdi bizim de geldiğimiz nokta hemen hemen ona yaklaştı. Serbest tüketici ne demek, yani isteyen tüketici, istediği üreticiden elektriği alacak. Anlaşamıyorsa ya da alamıyorsa, o bölgenin elektrik dağıtım hizmeti veren şirketi bu hizmetine devam edecek. Hizmetlerde herhangi bir aksamaya mahal vermeyecek, vatandaşlarımız hizmeti almaya devam edecekler'' dedi.
Tüketicinin, elektriği bir yerden yüzde 10 daha ucuza bulması halinde onu alabileceğini, önceden bu yetkisi olmadığını kaydeden Yıldız, ''Özellikle sanayicilerimizin serbest tüketici limitini düşürmeden önce, Kayseri’de de sanayicilerimiz ucuz elektrik alıp kullanabiliyorlardı. Yüzde 10-15 hatta yüzde 18 daha ucuz elektrik alıp kullananlar vardı, şu anda da almaya devam ediyorlar. Biz bu limiti yıllık 25 bin kilovat saatten 5 bin kilovat saate düşürdük. Bu şu demek, daha az kullananların da daha fazla faydalanabileceği bir alan demek ama bu fiks fiyat değil. Belki bugün gerçekleşmeyebilir, önümüzdeki yıl ya da daha sonraki yıllarda bunlar daha rahat bir ortama gelecek. Her birimiz, elektrik üreticilerine gidip pazarlık yapıp elektrik alabileceğiz. O açıdan Türkiye doğru bir hedefe doğru bir şekilde gidiyor'' ifadelerini kullandı.

"ATATÜRK VE KEBAN BARAJI SATILMAYACAK"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kangal'da yerli kömürle işletilen 453 megavatlık santrale, 1 milyar dolara yakın bir bedelle özelleşme fiyatı verildiğini hatırlatarak, ''Bizim beklediğimiz rakamlara yakın bir fiyat bu. Konya Şeker Fabrikası da kendi oluşturduğu finansman yapısıyla, ortaklarıyla beraber bu ihaleye girdi Bu ihalenin iki yönden önemi var bizim için. Piyasayı daha çok rekabet ve rehabilite edebilecekler, kaliteli hizmet verecekler, çevreye duyarlı bir şekilde yapacaklar'' diye konuştu.
Devletin bu işler için para harcamayacağını kaydeden Yıldız, ''Biz kamu olarak harcamayınca kamu bütçesini adalet gibi, eğitim gibi, sağlık gibi 76 milyon insanımızın faydalandığı bir alana doğru kanalize ediyoruz. Enerjiyle ilgili bir yapıyı özel sektör tarafından yapılandırıyoruz. Bu önemli bir konu. 2015 yılının sonuna doğru bütün bunların hepsini bitirmiş olacağız'' dedi.
AK Parti iktidara geldiğinde özel sektörün kurulu güçteki payı yüzde 34’lerdeyken şimdi bu oranın yüzde 61’lere geldiğini vurgulayan Yıldız, ''Bunu yüzde 75’lere çıkaracağız. Ama Atatürk Barajı gibi, Keban Barajı gibi büyük barajlarımızı özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Onlar özelleştirme portföyünün dışında olacak. Bizim Türkiye’deki fiyatın regüle edilmesinde her zaman olduğu gibi onlardan faydalanacağız'' şeklinde konuştu.



“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı