ELMASI DONAN 290 ÜRETİCİYE

ELMASI DONAN 290 ÜRETİCİYE

İlimizin önemli elma üretim merkezlerinden olan Yeşilhisar ve Yahyalı ilçesinde 290 elma üreticisine don nedeniyle gördüğü zarardan dolayı 3 milyon 712 bin lira ödeme yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl  Müdürü Özkan Kayacan, yaptığı yazılı açıklamada,  ilimizde  28-30 Mart 2014 tarihleri arasında yaşanan  don olayında  henüz çiçeklenme öncesi tomurcuk döneminde olan elma, armut, ceviz, kiraz, şeftali ve vişne ağaçlarının  %  40 ila 100 oranında zarar gördüğünü hatırlatarak   “Don zararı ile ilgili 2090 Sayılı Kanun Kapsamında çalışmalara başlanmıştı. Don afetinden zarar gören çiftçilerin zarar ve ziyanlarının mahiyetini ve hasar oranları belirlemek üzere İlçelerimizde İlçe Hasar Tespit Komisyonları kurularak hasarla ilgili çalışmalar yapıldı. Özellikle Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerimizde elma bahçelerinde ortalama yüzde 90 oranında hasar meydana gelmiştir. Çiftçilerimizden Yeşilhisar ilçesinde genel zarar oranı yüzde 40 ve üzeri olan 255 çiftçinin 5700 dekar ve Yahyalı ilçesinde 35 çiftçinin 344 dekar olmak üzere toplam 290 çitçinin 6044 dekar elma bahçesinde zarar meydana gelmiştir. Hasar tespitleri neticesinde İlçe Hasar Tespit Komisyonları tarafından yapılan çalışmalar İl Hasar Tespit Komisyonunda görüşülerek karara bağlanmış ve ödeme cetvelleri tanzim edilmiştir.” Şeklinde  bilgilendirme yaptı…

Kayacan  sözlerinin devamında  yapılan tespitler sonucunda oluşan zararı kendi imkânları ve diğer tarım dışı gelirleri ile karşılayamayacak durumda olanlardan genel zarar oranının yüzde 40 ve üzeri olan Yeşilhisar ilçesinden 255 çiftçiye 3 milyon 520 bin 954 lira 34 kuruş, Yahyalı ilçesinden 35 çiftçiye 191 bin 722 lira 16 kuruş olmak üzere toplam 290 çiftçiye 3 milyon 712 bin 676 lira 50 kuruş tazminat ödemesi yapıldığını duyurdu.



“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı