EKONOMİ BAKANI MUSTAFA ELİTAŞ

EKONOMİ BAKANI MUSTAFA ELİTAŞ

?DOLARIN 2.85´E İNMESİ İHRACATIMIZA KATKI SAĞLAYACAK?

Ekonomi Bakanı ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş; bakanlığının Türkiye İhracatçılar Meclisi ile ortaklaşa düzenlediği İzmir İnovasyon Haftası etkinliğine iştirk etmek üzere gittiği İzmir´de TRT-HABER´e verdiği özel röportajda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Elitaş ?Dolar 2,85´e indiğine göre, bizim ihracatımıza olumlu katkı sağlayacağı kanaatindeyim. Dediğim gibi döviz fiyatının 2,5-3,5 olması meselesi değil, döviz fiyatının kararlı olma meselesi burada çok önemli.? İfadesini kullandı? Bakan Elitaş, bir dizi etkinlikler çerçevesinde bugün Kayseri´ye gelecek.
Ekonomi Bakanlığı´nın Türkiye İhracatçılar Meclisi ile ortaklaşa düzenlediği İzmir İnovasyon Haftası etkinliğine iştirk etmek üzere gittiği İzmir´de TRT-HABER´e verdiği özel röportajda ülke gündemini değerlendiren Ekonomi Bakanı ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş İnovasyon Haftası´nın geleneksel hale getirildiğini, inovasyonun üretim imkânlarını, üretim şartlarını iyileştirerek, yenileştirerek daha aktif bir hale getirmek olduğunu vurgulayarak ? İnovasyon, ar-ge´nin farklı bir unsurudur.? Dedi. Bakan Elitaş, hükümet olarak Ar-Ge ile bir yasanın falayite geçtiğini, Ar-Ge merkezlerinden 50 kişi çalıştırma şartının 30´a düşürüldüğünü bazı iş kollarında ise 15 kişiye indirildiğini ve destek rakamlarını yükselttiklerini hatırlatarak ?Çünkü her şeyin başı ar-ge.´dedi.
Bakan Elitaş, inovatif aktivitelerle birlikte birim başına maliyeti düşürecek bir etkinlik ortaya çıkarıldığında bunun ürünün satış fiyatını önemli derecede artıracak bir unsur olduğunu, ar-ge faaliyetleriyle veya inovatif girişimler dolayısıyla 1 liraya mal edilen ürünün 50 kuruşa, ya 75 kuruşa mal edilip 1,5 liraya satılarak daha fazla kar elde edileceğini belirterek şunları kaydetti: ?İnovasyon haftası her şeyin başında gençlerin zihninde ortaya çıkan düşünceyi somutlaştırıp ete-kemiğe büründürmek için yapılmış önemli etkinliktir? değerlendirmesinde bulundu?
Bakan Elitaş, FED´in aldığı kararlar sonrasında doların 2.85 seviyesine inmesine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: ?2.85 fena değil, iyi bir şey. Ama önemli olan, kurun ne olduğu meselesi değil kurun stabil olma meselesi. Yani orada oynaklık, volatilite dediğimiz şeylerin veya dalga boyunun az bir seviyede olması. Çünkü ihracatta yüzde 1´lik, 2´lik bir dalgalanma, bu süre içerisinde ekonomide karların minimize olduğu bir dönemde çok etkin bir unsur.? Diye konuştu?
FED´in aldığı kararın piyasalara etkisi konusunda şu değerlendirmelerde bulundu: ?Altın fiyatı artarken nispi olarak doların düşmesi gerekir ama, Türkiye´de baktığımızda dolar fiyatları düştüğünde dolar cinsinden altın fiyatları da düşüyor, Türk parası cinsinden altın fiyatları da düşüyor. Dolar 2,85´e indiğine göre, bizim ihracatımıza olumlu katkı sağlayacağı kanaatindeyim. Dediğim gibi döviz fiyatının 2,5-3,5 olması meselesi değil, döviz fiyatının kararlı olma meselesi burada çok önemli.? İfadesini kullandı?
Sözlerinin devamında Rusya´nın son dönemde Türk ihracat ürünlerine ilişkin aldığı kararları da değerlendiren Bakan Elitaş, ?Rusya´nın bizi cezalandırmaya kalkışırken aslında kendi halkına zulüm ettiğinin farkına varması gerekir. Bizden biberini almazsa, bizden domatesini almazsa, yaş meyve, sebzeyi almazsa mevsimlik olan bu ürünlerin ülkede fiyat seviyesinin yukarıya doğru çıktığını, enflasyonu tetikleyici bir unsur olduğunu anlamaları gerekir? dedi.
Türkiye´nin 2015 yılında Rusya´ya 3.7 milyar dolar bir ihracat gerçekleştirdiğini, bunun da toplam ihracatımızda yüzde 2 civarında bir oran tuttuğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu. ?Yeni pazarlara ulaşmak zorundayız. Çünkü petrol ihraç eden ülkelerin gelirlerinde 3´te 1´e yakın düşme oldu. Sahra Altı Afrika´ya gitmemiz lazım, Güney Amerika´ya gitmemiz lazım, Çin´e gitmemiz lazım, Hindistan´a gitmemiz lazım, Amerika Birleşik Devletlerine gitmemiz lazım. 2016 yılında çok aktif bir şekilde devam ediyoruz. Bir taraftan Sayın Cumhurbaşkanımızla Afrika´da ve Güney Amerika açılımı, öbür taraftan Sayın Başbakanımızla Orta Asya ve Balkanlar açılımıyla birlikte biz yeni pazarlara gidip oradaki ihracat potansiyelimizi arttırmak için gayret gösteriyoruz. Karamsarlık zamanı değil, koşuşturma zamanı. Türkiye önemli hedeflere ulaşabilecek bir pozisyonda. 144 milyar dolarlık ihracatın 155.5 milyar dolara çıkmaması için herhangi bir sebep olduğunu düşünmüyorum.? dedi.



“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı