EKONOMİ BAKANI MUSTAFA ELİTAŞ:

EKONOMİ BAKANI MUSTAFA ELİTAŞ:

?İHRACATIMIZ ARTIŞ TRENDİNE GİRDİ?

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Şubat Ayı İhracatçı Birlikleri ihracat kayıt rakamlarını değerlendirerek ?İhracatımız artış trendine girdi? diye konuştu?
?İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre, 2016 yılı Şubat ayı ihracatımız 2015 yılının aynı ayına göre %3,1 oranında artarak 10 milyar 790 milyon dolar oldu. Bu artış ihracatımız tekrar artış trendine girdiğinin işaretidir. Şubat ayında yaşanan artış trendinin yıl boyunca devam edeceğini düşünüyor, bu nedenle de Orta Vadeli Program hedefimizdeki ihracat rakamına ulaşacağımıza inanıyorum.
Sanayi ürünleri ihracatımızda Şubat ayında yaşanan yüzde 3.6´lık artış 2016 yılı ihracat hedeflerine ulaşmamızda en önemli etken olacaktır. Bu çerçevede, ihracatımızın lokomotif sektörlerinden olan otomotiv sektöründe Şubat ayında yaşanan %16,6 oranında artış otomotiv sektörümüzün ihracatta vites büyüttüğüne işaret etmektedir. Otomotiv sektörümüz Şubat ayında 1 milyar 986 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir.
En önemli ihraç kalemlerimizden olan Hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüzde Şubat ayında ihracatımızın yüzde %12,7 oranında artış, göstermesi de 2016 yılı ihracat hedeflerimize ulaşmamızda önemlidir. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz Şubat ayında 1 milyar 425 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. İnanıyorum ki, önümüzdeki dönemde diğer sektörlerimizde de ihracat artışları yaşacağız.
2016 yılı ihracat hedeflerimize ulaşmamızda bizi umutlandıran AB ülkelerine yapılan ihracatta yaşanan artışlardır. 2016 yılı Şubat ayında başlıca ihraç pazarımız olan AB ülkelerine ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,8 oranında artarak 5 milyar 348 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. 2016 yılı Ocak-Şubat dönemi itibarıyla Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız 2015 yılının aynı dönemine göre %2,4 oranında artarak 10 milyar 19 milyon dolar düzeyine ulaşmış, AB ülkelerinin toplam ihracatımızdan aldığı pay ise %49,6´dan %50,2´ye yükselmiştir. AB ülkelerine ihracatımızda yaşanan bu artış hedeflerimize ulaşmamızda umut vericidir.
AB ülkelerinin ardından değersel bazda en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz Ortadoğu ülkelerine ihracatımız 2016 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,5 oranında azalarak 2 milyar 123 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmiştir.
İran´a uygulanan ambargonunun kaldırılması ile birlikte ihracatçılarımız için yeni fırsatlar ortaya çıkacaktır. Ortadoğu ülkelerinden kaynaklı ihracat azalmasını ihracatçılarımızın İran´a uygulanan ambargonun kaldırılması ile birlikte fırsata dönüştüreceklerine inanıyorum.
Şubat ayında ihracatımızın %3,1 oranında artması önemli bir gelişmedir. Bölgesel sorunlardan ve dünya ekonomisinin yaşadığı sıkıntılardan kaynaklı ihracat azalışlarının artık yerini ihracat artışlarına bıraktığı bir döneme girdiğimize inanıyorum. Başta ihracatçılarımız olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ediyor, ihracat rakamlarının hayırlı olmasını diliyorum?



"Mart ayında 159 ülkeye 323 milyon 447 bin dolar ihracat yaptık"

"Kayseri’nin ihracatı aylık bazda artmaya devam ediyor"

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık